Een lesje van Steve Jobs: zo behoud je je focus

CREDITS: Wikimedia | Matt Buchanan

Steve Jobs heeft ooit een keer aan zijn medewerkers gevraagd om een lijstje te maken met tien dingen waar Apple zich op moest richten. Nadat ze gezamenlijk een lijst hadden gemaakt met die punten zette Steve Jobs een streep door de laatste zeven. “Je kan je maar op drie dingen focussen” waren zijn woorden.

Volgens Steve Jobs moet je je maar op drie dingen focussen

Jobs zijn aanpak is een efficiënte manier van werken. Als je jezelf kan focussen drie dingen dan kan het je specialisatie worden. We vragen het ons af of Apple deze wijze nog steeds hanteert. Om de haverklap komen er namelijk nieuwe producten op de markt. Toch blijf je een duidelijke lijn zien binnen alle producten die ze bedenken.

Zelfs aan zijn grootste concurrent Larry Page van Google gaf de Apple-god zijn advies. Je moet je focussen op wat een bedrijf moet zijn als het ‘volwassen’ is. Andere zaken moet je links laten liggen, want dat houd je alleen maar tegen.

focus, Een lesje van Steve Jobs: zo behoud je je focus
Foto: Ben Stanfield

Druk, druk, druk

Steve Jobs had groot gelijk. In de huidige maatschappij waarin we leven zijn we elke dag met duizend dingen tegelijk bezig. Een mailtje hier, een belletje daar en een onverwachte afspraak snel tussendoor. We vullen onze dagen met activiteiten waar we niet om gevraagd hebben en die ons afleiden van ons huidige werk.

Neem dus even een stapje terug en kijk wat je écht aan het doen bent. Ga na waar jij jezelf op moet focussen op je werk of school en maak een lijstje met de drie belangrijkste dingen. Vanaf nu ligt daar je focus op. Je zult zien dat je je werk beter, makkelijk en sneller afkrijgt.

focus, Een lesje van Steve Jobs: zo behoud je je focus
Foto: Robert Bye

Houd je focus

Nu je de drie focuspunten duidelijk hebt is het belangrijk dat je hier ook goed mee te werk gaat. Daarom hebben we voor jou nog een paar goede tips op een rijtje gezet hoe jij je focus blijft houden.

  • Creëer een goede werkplek voor jezelf
  • Werk met een duidelijke planning
  • Leg je telefoon weg als dat mogelijk is
  • Zet je meldingen op stil
  • Kom in een workzone door een koptelefoon op te doen

Wanneer je je op drie dingen focust en je deze tips probeert aan te houden word jij een echt baas in je werk.

focus, Een lesje van Steve Jobs: zo behoud je je focus
Foto: Tyler Franta