Apple lanceert eigen M1 chip en Big Sur OS

Gisterenavond lanceerde Apple een nieuwe reeks producten met iets heel nieuws. De Apple M1. Het klinkt als iets wat je in vervlogen tijden wellicht op een feestje zou gebruiken, maar het is een nieuwe processor. Zoals je gewend bent van ons zullen we je niet vermoeien met technische details, daarvoor kun je bij onze tech-vrienden van Tweakers terecht, maar we geven de normale man toch graag een inkijkje in de nieuwe chip.

Apple M1 Chip

De iPhone en iPad hebben al jaren een chip van eigen makerlij, maar je geliefde MacBook had tot op heden altijd een Intel processor. Volgens de techgigant is de eigen chip véél sneller dan de concurrentie. 3,5x zo snel om precies te zijn. Ook verbetert het de grafische prestaties tot wel 5x.

Leuk! Maar wat heb ik er aan? Snelheid! Volgens Apple starten de laptops zonder vertraging op uit de slaapstand en ook apps starten zonder enige laadtijd. Dat is een big win natuurlijk. Omdat de M1 processor niet gekoeld hoeft te worden met een ventilator hebben ze die verrassend genoeg er ook niet ingebouwd. Dat betekent geen hinderende geluiden meer van de enige fan in je kantooromgeving en nog belangrijker, een lange levensduur!

Tegelijkertijd lanceert Apple ook een nieuw besturingssysteem: MacOS Big Sur, die meewerkt aan de snellere prestaties. Ook bekende plekken als Bedieningspaneel en het Berichtencentrum krijgen een flinke make-over die meer doet denken aan je iOS 14 omgeving. De verdere integratie met je iPhone staat hier centraal. Zo kun je voor het eerst ook apps van je iPhone ook op je Mac draaien.

 

MacBook Air met Apple M1

Door de nieuwe chip en het niet meer nodig hebben van actieve ventilatie gaat je accu aanzienlijk langer mee. Apple beweert dat je 18 uur Vikings kan bingen en 15 uur het internet leeg kan trekken zonder dat je ook maar na hoeft te denken waar je oplader ligt. De verbeterde grafische prestaties maakt het ook mogelijk om foto’s en video’s te bewerken op een MacBook Air, iets wat voorheen niet echt een optie was.

De nieuwe MacBook Air komt standaard met een Retina scherm met het nieuwe True Tone, wat zorgt voor een diepere kleurenweergave. De nieuwe MacBook Air is vanaf vandaag te bestellen en worden vanaf volgende week geleverd. De variant met 256GB SSD en 8GB werkgeheugen én TouchID is er al vanaf €1129,-

apple m1, Apple lanceert eigen M1 chip en Big Sur OS

 

 

MacBook Pro met Apple M1

Ook de MacBook Pro krijft een M1 upgrade, waarmee hij 2,8 keer sneller wordt. Ook hier is de 5x grafische verbetering van kracht, waardoor 8k video’s editten geen enkel problee zou moeten zijn. De accuduur van de MacBook Pro gaat er maar liefst 10 uur op vooruit, waardoor je 17 uur kunt internetten of 20 uur video’s kunt kijken. En dat met een vanafprijs van €1449,-.

Laat die kerst maar komen!

Macbook Pro Apple M1

 

 

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…