Apple dropt nieuw familielid: hier is de iPhone 14

Ja, ja, Apple is weer on fire. Na drie jaar geen live-events meer te hebben gedaan, stonden Tim Cook en Co gisteravond weer ready om de mensen van een spektakel te voorzien. En dat is gelukt hoor: de nieuwe iPhone is met glans geïntroduceerd aan de wereld, met daarbij de nieuwe Apple Watch en Airpods als kers op de taart. Wij blikken terug en geven je alle specs en techs van de nieuwe iPhone 14 serie.

Veertiende familielid van Apple

Het is ondertussen lastig om de tel niet kwijt te raken met alle releases van Apple. Eind 2022 verwelkomen ze alweer het veertiende ‘kindje’ in de Apple-familie. Tijdens het event dat onder andere via YouTube te volgen was, hebben de hoge piefen van Apple alle fine details van de iPhone 14 blootgelegd. Zoals we al hadden verwacht, heeft de iPhone 14 aardig wat weg van de eerdere iPhone 13. Bovenin zit net als bij de dertiende versie een inkeping voor de sensoren en camera’s, terwijl de chip van de iPhone 14 ook een kopie is van de iPhone 13.

Apple poept meteen een vierling uit: de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De nieuwe iPhones komen met een Super Retina XDR‑display van respectievelijk 6,1 inch en 6,7 inch. Apple pronkt vooral met de nieuwe batterijduur van de paradepaardjes. Met je iPhone 14 kun je tot 20 uur video’s afspelen, met de iPhone 14 Plus zelfs tot 26 uur. De grote broertjes kunnen tot 23 uur video’s afspelen (de iPhone 14 Pro) en tot 29 uur (de iPhone 14 Pro Max).

Apple, Apple dropt nieuw familielid: hier is de <strong>iPhone 14</strong>
Foto: Apple

Veranderingen? Jazeker!

Enfin, dat er wat dingetjes hetzelfde zijn als voorheen is geen ramp. Never change a winning team zeggen ze hé. Daarnaast is de nieuwe iPhone zeker wel gefinetuned ten opzichte van de vorige editie. Zo krijgt de veertiende editie een always-on scherm, dat betekent dat je mobiel info laat zien, zelfs wanneer je mobiel locked is. Die schermtijd van je schiet dus door het dak met dit speeltje.

De camera van de ‘gewone iPhone 14′ gaat er tevens op vooruit, vooral in de nacht. Tot 2,5 keer betere foto’s bij weinig licht met de hoofdcamera, en tot 2 keer betere foto’s bij weinig licht met de ultragroothoekcamera. Daar doe je het toch voor? Ook je video’s worden strakker. Met de feature actiemodus maak je strakke video’s terwijl je zelf in beweging bent. In filmmodus wordt de focus automatisch verlegd naar het belangrijkste onderwerp in beeld, net zoals de Steven Spielbergs van deze wereld dat doen.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max krijgen een 48‑MP hoofdcamera, 12‑MP ultragroothoek en een 12‑MP 2x telelens. Daarnaast houdt de Pro zijn naam in ere met de nieuwe A16 Bionic: de ultieme smartphone-chip. Met 17 biljoen bewerkingen per seconde, een snellere 6‑core CPU en bijna 16 miljard transistors is dit je-van-het. Daardoor is-ie 40% sneller dan de belangrijkste concurrenten.

En dan het belangrijkste: wat gaan de grapjes kosten? Een overzicht:

  • iPhone 14 – €1.019
  • iPhone 14 Plus – €1.169
  • iPhone 14 Pro – €1.329
  • iPhone 14 Pro Max – €1.479

Meer gadgets op de markt

De heren van Apple hebben ons gisteren niet alleen blij gemaakt met de nieuwe iPhone, maar ook met de nieuwe Airpods en de Apple Watch Pro. De gloednieuwe Airpods Pro 2 komen met een ware fitnesstracker die je hartslag kan meten tijdens het hardlopen. De Airpods komen ook met een beter geluid, slimmere ruisdrukking en een accu met langere levensduur. De Apple Watch Pro komt in een groter formaat en is tevens steviger gemaakt. Ideaal wanneer je een avontuur hebt gepland, want nu kan je Apple Watch zeker tegen een stootje.

Foto’s: Apple