iOS 11 & de iPhone 8: dit is wat je kan verwachten

Apple zou Apple niet zijn als iedere nieuwe feature niet met veel bombarie zou worden aangekondigd en onthuld aan het grote publiek. De afgelopen tijd krijgen we dan ook steeds meer te horen en te zien van het nieuwe besturingssysteem iOS11 én de nieuwste iPhone. Wat weten we tot nu toe? En wat is hiervan waar? Wij zetten alle speculaties en feiten voor je op een rij.

iOS 11

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is vanaf september eindelijk beschikbaar. We kunnen natuurlijk nog niet met honderd procent zekerheid zeggen hoe deze eruit gaat zien, maar een hoop weten we al wel. Er is namelijk al enige tijd een bètaversie van iOS 11 online. Kort samengevat is dit wat je kan verwachten:

  • Het bedieningspaneel met handige snelkoppelingen was dé feature van iOS 7. Na verschillende updates kreeg het menuutje steeds meer functies, maar customizen zat er nog niet in. Tot nu, iOS 11 biedt je de mogelijkheid om het menu aan te passen aan je eigen wensen.
  • Ook nieuw is de Automodus. Deze functie detecteert wanneer je aan het rijden bent en schakelt vervolgens je notificaties uit – mits je dit hebt aangegeven natuurlijk. Zo ben je minder snel afgeleid op de weg.
  • Voor fans van Siri hebben we goed nieuws; ook zij krijgt een update. Vanaf iOS 11 zal ze live kunnen vertalen en kan je haar inzetten als je persoonlijke DJ. En dat niet alleen, naar verluidt krijgt ze ook een nieuwe stem.
  • Een plek waar je al je bestanden en apps terug kan vinden ontbreekt nog op de iPhone. Tot nu, iOS 11 krijgt namelijk een Bestanden-app. Handig!
  • Welke hardware Apple in de camera van de iPhone 8 gaat stoppen is nog onduidelijk, maar dat deze nieuwe functies zal bevatten is een ding dat zeker is. iOS 11 zal namelijk de mogelijkheid bieden om betere long-exposure foto’s, herhalende of stuiterende foto’s te maken.
  • Airplay 2 is iets om naar uit te kijken, gokken wij. Vanaf iOS 11 kan je je speakers apart bedienen.
  • Switchen op je toetsenbord wordt eindelijk overbodig. Dankzij Quicktype kan je namelijk binnen één beweging naar beneden bij je letters, leestekens, cijfers en symbolen. Zo kan je nog sneller typen!
ios11
Foto: Apple

iPhone 8

Na de relatief weinig verbeterde iPhone 7, is iedereen erg benieuwd hoe het nieuwste toestel van Apple eruit gaat zien. Naar verluidt wil Apple grote stappen maken en met een spectaculaire smartphone komen. Ook omdat het bedrijf dit jaar het tien-jarige jubileum van de iPhone viert.

Hoewel Apple de iPhone 8 nog niet officieel heeft aangekondigd, valt er al best veel te zeggen over het toestel. Er is namelijk al heel wat betrouwbare informatie gelekt. Dit is wat we tot nu toe weten.

OLED-scherm

Er wordt gezegd dat Apple de aluminium behuizing achter zich laat en bij de iPhone 8 kiest voor één van glas. Zowel de voor- als de achterkant zal uit glas bestaan en bij elkaar worden gehouden met een roestvrijstalen rand. Daarnaast zou Apple voor het eerst gebruik willen gaan maken van een OLED-scherm. Dit scherm wordt geproduceerd door concurrent Samsung, maar biedt voordelen waar Apple niet omheen kan. Zo is een OLED-scherm energiezuiniger, beter buigbaar en levert het een beter contrast en diepere zwarttinten.

Touch ID-sensor

Misschien wel het grootste mysterie rondom de iPhone 8; de thuisknop. Al maandenlang gaan er geruchten rond dat de fysieke knop verdwijnt en in plaats daarvan een thuisknop onder het scherm zal worden geplaatst. Hierdoor zal het actieve schermoppervlak van het toestel groter worden, naar verluidt zo’n 5.2 inch.

Maar waar zal de Touch ID-sensor dan zitten? Er worden verschillende dingen gesuggereerd. Sommigen beweren dat ‘ie aan de achterkant van het toestel komt te zitten, terwijl anderen zeggen dat de sensor in de powerknop zal worden verwerkt.

Augmented reality

Enige tijd geleden kondigde Apple ARKit aan; een tool die ontwikkelaars in kunnen zetten om augmented reality in te bouwen in apps voor de iPhone en iPad. Dankzij deze kit kan de camera samenwerken met de software, zodat digitale objecten in de echte wereld getoond kunnen worden. Naar verluidt gaat de iPhone 8 hier een grote rol in spelen. Om augmented reality mogelijk te maken, zal de camera van de nieuwste iPhone namelijk een kwartslag draaien. Daarnaast zal er aan de voorkant van het toestel ook een dubbele camera komen, wat betekent dat gezichtsherkenning ook mogelijk zal zijn.

iphone8-1

Draadloos opladen

We wachten er al jaren op en het lijkt nu eindelijk te gaan gebeuren; draadloos opladen. Tenminste, als we de geruchten mogen geloven. En dat zijn er een hoop. Sommige zeggen dat we een inductief oplaadsysteem kunnen verwachten zoals bij de Apple Watch. Dit is natuurlijk niet écht draadloos, maar al wel een stapje dichterbij draadloos opladen dan de Lightning-kabel. De glazen behuizing die we hierboven noemde zou dit inductief laden mogelijk maken.

Andere zeggen dat op afstand opladen dichterbij is dan we denken. Er zijn al patenten uitgelekt waarmee het mogelijk is om een iPhone op te laden als deze binnen enkele meters van een oplaadstation is. Of dit bij de iPhone 8 al het geval is, is de grote vraag. Wij schatten de kans klein.

Prijs en kleuren

Ook over de prijs wordt al langere tijd getwist. Meerdere geruchten wijzen erop dat de iPhone 8 de duurste iPhone tot nu toe gaat worden. Bedragen boven de duizend euro zijn al vaker genoemd. Dit zou te maken kunnen hebben met nieuwe, duurdere onderdelen en functies, maar er zijn ook mensen die beweren dat Apple met deze prijs het model exclusief wil houden. Haal die oude cadeaukaart die nog in je portemonnee zit er maar bij, zodat het toch nog wat betaalbaarder voor je wordt.

De kleuren zijn inmiddels wel bekend. De iPhone 8 zal worden geleverd in zilver, zwart en het nieuwe ‘blush gold’. Deze laatste kleur lijkt een mix tussen goud en bruin te worden.

Apple zal de iPhone 8 waarschijnlijk officieel onthullen in september. We houden je op de hoogte!

iphone8

 

Total
0
Share