Dit is de toekomst: Android Wear

Normaal zijn we het van Apple gewend, dat ze met de meest innovatieve ideeën komen. Maar het is al even geleden dat we iets van ze hebben gehoord. Google, ook niet de kleinste op het gebied van innovaties, speelt hier mooi op in en komt met Android Wear. Het is een heel nieuwe besturingssysteem met een futuristische interface, speciaal voor op een smartwatch. Juist nu Apple bezig is met de geheimzinnige iWatch. Google gooit het over een andere boeg en laat mensen meedenken over wat ze nou juist willen. Developers kunnen in een speciale online omgeving meedenken en -helpen aan het project. Puurste vorm van co-creatie dus.

Uniek aan Android Wear

Tot nu liep iOS toch altijd wel voor Android, in mijn optiek, vooral om de naadloze synchronisatie tussen al je apparaten (van Apple natuurlijk). Maar als Android Wear snel werkelijkheid wordt, dan veranderd dat de zaak drastisch. Het unieke van het besturingssysteem is dat het automatisch en vrijwel ongevraagd je leven makkelijker maakt en ondersteund met benodigde informatie. Dit doet hij op basis van geo-locatie, gedragspatronen, contact met anderen en vragen die je stelt. Vraag je je ‘horloge’ bijvoorbeeld welke films er draaien, dan geeft hij antwoord, maar verteld ook hoe lang ’t rijden is, waar je kunt parkeren en dat er werkzaamheden zijn dus dat je extra tijd moet incalculeren, bijvoorbeeld. Of als je een berichtje krijgt van je minnares, om uit eten te gaan, dat je smartwatch je herinnerd aan het feit dat je ’s avonds eigenlijk zou gaan eten bij je schoonmoeder.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QrqZl2QIz0c

Google takes over

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar een beetje eng is het ook wel. Al die informatie komt je natuurlijk niet aanwaaien. Google houdt nauwlettend in de gaten wat de gedragspatronen van mensen zijn, zodat ze hun informatie-toevoer kunnen versterken. Ze weten dus nóg beter waar je bent, waar je mee bezig bent, etc.. Het zal niet lang duren voordat de wetgeving hierop ook wordt aangepast. De NSA kickt natuurlijk op zulke informatie, maar ja, als ik de nieuwe Bin Laden was zou ik niet met zo’n horloge gaan rondlopen. ‘Uw te-kapen vliegtuig heeft 5 minuten vertraging, drink gerust nog een kopje thee.’

Kinderschoenen

Android Wear staat stevig in z’n schoenen, maar wel in kinderschoenen. In hoeverre het realiteit wordt is natuurlijk altijd de vraag, maar als het met de privacy goed ziet, dan zie ik veel kansen voor het concept. Ook bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en fitness. De nieuwe iOS en de iWatch zullen zich daar vooral op gaan richten, maar ook voor Android is dit een open markt. Met Wear zijn de mogelijkheden enorm en de gebruiker zou dus zijn precieze fitheid bij kunnen houden. Het apparaatje meet hoeveel je beweegt en slaapt, en via stembesturing geef je in wat je binnenkrijgt. Ik zie ’t wel zitten!

moto 360 motorola

Mogelijkheden Android Wear

Hoe irritant is het als je gesprekspartner om de 5 minuten op z’n telefoon zit te koekeloeren. Als hij op z’n horloge kijkt voor een momentje, is dat geen probleem. Hoe handig zou het zijn als je navigatie had op de fiets of tijdens het lopen. Je hoeft nooit meer te laat te komen, en je hebt dus helaas ook geen excuus als je ’t wel komt, want je smartwatch vertelt je precies wanneer je moet vertrekken voor welke meeting. Je auto unlocken, opwarmen en kijken hoe vol de batterij en/of tank is. Betalen in een winkel. Nooit je tickets voor een festival of vlucht vergeten. Snel je postzegel verzameling verstoppen als je horloge je vertelt dat je vriendin in de buurt is. Op tijd wakker worden als je trein op jouw station arriveert. Zo kun je eindeloos doorgaan. Het gros van alles kan ook met je telefoon, maar is een stuk toegankelijker via een smartwatch.

moto360 - google android wear

Motorola, ook van Google natuurlijk, heeft al een ontwerp gemaakt voor een mooie design horloge: de  Moto 360. Het ding ziet er super gelikt uit en zou ik maar al te graag om mijn pols hebben. ‘Motorola?’, hoor ik je denken. Ja, dat merk van een van de eerste mobieltjes ooit! Google heeft het overgenomen, ondanks dat het verlies draaide. Misschien, en waarschijnlijk, is dit het keerpunt. We zullen zien.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0xQ3y902DEQ

Waarschijnlijk is het gewoon wachten totdat Google Apple en Microsoft overneemt. En als het zo ver is krijg je van die communistische praktijken en wij zijn hen robots. Het mooie is dat we blijven denken dat we uniek zijn, met onze custumizable achtergrondjes. Dat we alles zelf voor het zeggen hebben, maar eigenlijk bepaald een groot software bedrijf, met glijbanen naar de kantine, wat wij willen, waar wij heen gaan en wat wij doen. BOEIEND, ik wil gewoon zo’n shiny horloge-tje om m’n pols die me vanalles verteld!

ESSENTIALSMEER ESSENTIALS