Zo overleef je de negen maanden zwangerschap

CREDITS: Andrea Bertozzini
Attitude

Hoewel je vrouw het kind negen maanden in haar buik moet dragen, krijg jij als man het ook te verduren. Ondanks dat het super nieuws is, zullen de eerste zich voordoen wanneer jou vriendin je vertelt dat ze zwanger is. Wellicht ook iets wat egoïstische zorgen: of het seksleven er onder zal gaan lijden, of je wel zo’n behoedzame vader wordt en of alle spontaniteit in je leven verdwijnt. Een geruststelling is dat je vrouw er waarschijnlijk precies hetzelfde over zal denken. Jullie zitten in het zelfde schuitje.

Zit je nu toch met je handen in het haar? En weet je écht niet hoe je deze negen maanden moet overleven?  We got your back. Voor alle toekomstige vaders: zo zullen de drie trimesters van de zwangerschap verlopen.

De drie trimesters van de zwangerschap

Het eerste trimester

De eerste weken van de zwangerschap zullen enorm spannend zijn. Jullie (en de verloskundige) houden een groot geheim bij zich. Wanneer jullie erachter zijn gekomen dat zij in verwachting is, zal dit jullie beiden opwinden. Het geluk kan niet op. Jullie verwachten een kindje. Als zij het geluk heeft van weinig zwangerschapsmisselijkheid ben jij de lucky guy. Haar hormonen gieren namelijk door het lichaam waardoor ze regelmatig opgewonden zal zijn. Het volgende kun je verwachten in het eerste trimester:

1. Angst voor een miskraam

Miskraamangst is de eerste grote angst die jullie als aanstaande ouders zullen ervaren. Of seks deze kans vergroot? Nee. Tijdens de zwangerschap kunnen jullie gewoon seks hebben, zoals jullie altijd al deden. En nee, het kind krijgt hier geen migraine van.

Ze heeft nu nog geen mega buik of irritante pijntjes wat kan hinderen. En op medisch gebied gaat alles prima. Ongeveer 1 op de 200 vrouwen krijgt te maken met bepaalde medische omstandigheden waardoor seks riskanter wordt. De verloskundige of gynaecoloog zal dit dan ontdekken tijdens een echoscopie in het tweede of derde trimester van de zwangerschap en zal dan adviseren om geen seks te hebben. Maar over het algemeen geldt: blijf daarom lekker jullie ding doen. Alles mag en alles kan, behalve als jullie het geil vinden om elkaar in de buik te trappen.

Jij moet in het eerste trimester ervoor zorgen dat je zwangere vrouw vanaf het allereerste begin van de zwangerschap door een verloskundige begeleid wordt. Zij informeert jullie over alles en kan eventuele fysieke obstakels ontdekken. Het is belangrijk dat jullie je 100% veilig en vertrouwd voelen bij de verloskundige, zodat zij jullie zo goed mogelijk kan begeleiden.

2. Ze heeft last van ochtendmisselijkheid

Ook al noemen ze het ochtendmisselijkheid, je vrouw kan op elk moment van de dag ontzettend misselijk worden in het begin van de zwangerschap. Van ’s ochtends, ’s middags tot ’s avonds. 80% van de zwangere vrouwen krijgen te maken met misselijkheid en overgeven, volgens onderzoek van American Family Psysician. Deze misselijkheid kan tot wel 35 dagen aanhouden. Dat is een flinke tijd en heeft veel invloed jullie (seks)leven.

Aan jou de taak om haar goed in de gaten te houden. Misselijkheid hoort erbij, maar het mag geen gevaar voor moeder als de baby worden. Daarnaast zorg je ervoor dat ze niet in aanraking komt met sterk ruikend eten, dus ga ook geen knoflookgarnalen voor jezelf staan bakken. Het is slim om je zwangere vrouwtje ook een beetje te verwennen met simpele dingen als het geven van iets wat ze lekker vind. Zo wordt zij eraan herinnerd hoe lief je ook alweer bent en jij hebt weer wat bonuspunten binnen…

3. Emotionele schommelingen

Het kan zomaar zijn dat je zwangere vrouw uit het niets keihard gaat huilen. Dat is te danken aan het Premenstrueel Syndroom (PMS) dat wordt veroorzaakt door oestrogeenschommelingen die emotionele en depressieve gevoelens, ontroostbaarheid en angst kunnen oproepen. Het is begrijpelijk dat jij, als niet zwangere man, je wat nutteloos kan voelen op dit soort momenten. Maar luister: dit ben je niet. Jij moet in deze situaties luisteren naar alles wat ze te zeggen heeft. De hormonen die haar aan het huilen maken zijn precies dezelfde hormonen die haar de meest briljanten, kwetsende of paranoïde dingen laten zeggen. Jij moet luisteren en tolerant zijn naar haar. Jouw houding zet de toon voor de verdere zwangerschap.

Het tweede semester

De eerste drie maanden zijn achter de rug. De kans op een miskraam wordt minder groot, de ochtendmisselijkheid neemt af en meestal krijgt de energie van de zwangere dames ineens een boost. De buik groeit, ze krijgt complimentjes, haar vagina maakt weer natuurlijk vocht en haar vertrouwen neemt alsmaar toe. Kortom: ze huppelt behoorlijk opgewonden rond.

1. Ze krijgt nesteldrang

De kans is groot dat ze nesteldrang krijgt. Ook al is het pas de vierde of vijfde maand, ze moet en zal de babykamer op orde krijgen, de kinderwagen aanschaffen en de babyfoon al op haar nachtkastje hebben staan. Probeer hierbij een actieve en positieve houding aan te nemen, doe dit trouwens tijdens de gehele zwangerschap. Stel voor om te gaan winkelen voor de baby en zet de commode alvast in elkaar. Voor haar is het winkelen een soort voorspel, voor jou is het dus feest als jullie in bed liggen.

2. Het lichaam verandert, de seks dus ook

Dat je vrouw een behoorlijke transformatie aan het ondergaan is, zal tijdens de seks niet onopgemerkt blijven. Jullie zullen andere standjes moeten gaan uitproberen dan jullie misschien gewend zijn. Daarnaast zit er een behoorlijke buik in de weg dus is het aan jou de uitdaging om hier zo goed mogelijk omheen te manoeuvreren om tot een goede houding voor jullie beide te komen. De lepeltjeshouding is zeker het proberen waard.

Foto: Janko Ferlic

Het derde trimester

Het einde van de zwangerschap komt in zicht. Dat betekent dat jullie er beide wel een beetje klaar mee (voor) zijn. Zij heeft het conditioneel steeds zwaarder en kan geïrriteerd overkomen. Jij kan in haar ogen weinig goed meer doen. Jullie zijn beide moe en humeurig.

1. De angst tijdens seks

De buik is alsmaar gegroeid, de uitgerekende datum komt steeds dichterbij en dus de baby is behoorlijk groot aan het worden. Het kan daarom zomaar zijn dat jij denkt dat je de baby pijn kan doen tijdens de seks, maar deze gedachte slaat nergens op. Hoe groot je ook bent, het is onmogelijk om via seks de baby met je jongeheer pijn te doen. Als de aanstaande moeder zich goed voelt, voelt de baby in de buik zich ook goed. Maak je dus geen zorgen. En doe je dit toch, omdat je denkt dat je een soort van trio met je zwangere vrouw aan het doen bent, moet je haar op een andere manier moeten gaan verwennen.

 

Voor tijdens de gehele zwangerschap:

Je partner gaat door een enorme rollercoaster en ondergaat grote lichamelijke veranderen. Ze gaat zich misschien wel dik en lelijk voelen. Of ze denkt dat jij haar niet meer mooi vind. Daarom moet jij haar bewijzen hoe mooi en sexy ze is tijdens haar zwangerschap. Wees lief en geruststellend voor haar, laat haar beseffen hoe goed jullie relatie is. Maak haar zelfverzekerd: “Schat, dat platte buikje doet er nu absoluut niet toe, je ziet er geweldig uit”.  Makkelijk gezegd, rete veel plezier van. Begin ook over haar groter geworden borsten, vind ze leuk. En over hoe prachtig ze straalt. Vind ze ook leuk.

Foto: rawpixel

 

Menu
Total
1
Share