Wanneer is het nou eigenlijk vreemdgaan?

CREDITS: Screenshot Wolf of Wall Street | Universal Pictures

Relaties zijn soms maar lastig. Daar waar je partner misschien houdt van keramieken, rummikubben en thee drinken sta jij nog tot half 4 ladderzat in de kroeg met allerlei dames om je heen.

Wat kan je maken, en wat niet?

Kan soms best leuk zijn en, ah joh, zo lang jij niet in bed eindigt met die ene dame die je om half 3 hebt gespot, dan is het all good toch? Of is het al vreemdgaan wanneer je in je hoofd in bed ligt met die ene dame? Zeg het maar. Wij vinden het ook lastig, zeker in deze tijd waarin open relaties steeds vaker een ding zijn en alles lijkt te kunnen. Daarom zijn wij maar eens op onderzoek uitgegaan, om alles haarfijn op een rijtje te zetten. Zodat het voor ons ook duidelijk is wat we wél, en wat we niet kunnen maken.

vreemdgaan, Wanneer is het nou eigenlijk <strong>vreemdgaan?</strong>
Foto: Keren Levand

Fysiek contact staat (bijna altijd) gelijk aan vreemdgaan

Als we de Dikke van Dale er eens bijpakken, dan lezen we het volgende: ‘Het hebben van seks met een ander dan je vaste partner.’ Dus, je kan zoenen en dansen wat je wilt met andere dames volgens ons oude vertrouwde woordenboek. Als de van Dale het zegt.. Nee, even serieus. In praktijk zit het natuurlijk heel anders in elkaar. Je kan je ook zeker bedrogen voelen zonder dat je partner met een ander in bed heeft gestoeid. In de gemiddelde relatie is intiem dansen met een ander en zoenen ook gewoon een no go. Een vraag die je jezelf moet stellen is: “Zou ik dit ook doen als mijn partner hier zou zijn?” , als het antwoord daarop ‘nee’ luidt, dan moet je toch maar eens achter je oren krabben.

Flirten? Zo weet je of het gezond is of gewoon vreemdgaan

Flirten is over het algemeen gezond menselijk gedrag. Het is soms ook gewoon eventjes checken hoe je nog in de markt ligt, niks mis mee. Sommige mensen zijn van nature flirts, doorgaans best handig, maar als je in een relatie zit kan dat voor wat wrijvingen zorgen. Je partner zal het – waarschijnlijk – minder leuk vinden namelijk. Het lijntje tussen flirten en vreemdgaan lijkt heel dun, maar eigenlijk valt dat best mee. Zeggen dat iemand er goed uitziet? Prima, leuk complimentje. Zeggen dat iemand echt helemaal jouw type is en dat je het wel had geweten als je geen relatie had? Not done. Als je een van de volgende punten kan afstrepen, dan is het toch misschien vreemdgaan.

  • Je verzwijgt tegen je partner met wie je hebt gepraat/geflirt: want als je iets niet aan je partner durft te vertellen, dan ben je waarschijnlijk te ver gegaan.
  • Je vertelt hem/haar dingen die je partner niet weet: het is opzich oké om een paar geheimpjes te hebben voor je partner, maar wanneer je die wel deelt met een ander, dan gaat er toch iets mis.
  • Je bent op zoek naar emotionele steun: ook hier is het weer oké om soms niet als eerste bij je partner aan te kloppen voor emotionele steun, alleen hou het dan wel gewoon bij je vrienden of familie als alternatieven, en niet een potentiële nieuwe vlam.

Blijf altijd praten

Al-met-al gaat het er gewoon om dat je continu blijft praten met je partner over dit soort zaken. Misschien heb je aan het begin van je relatie wel eens afgesproken wat er allemaal wel en niet mag, maar mensen veranderen. Dat zorgt soms ook voor verandering in wat jij met anderen wilt doen. Openheid is key. En onthoud voor die ene keer dat die dame van half 3 ’s nachts er toch héél goed uitziet: het gras is niet altijd groener aan de overkant, amigo.

single
Foto: Jodie Louise
Source:
Universal Pictures