Hoe boosheid juist een kracht kan zijn

CREDITS: Netflix Media Center

Voor boosheid is soms heel weinig nodig. Lau heeft ons geleerd dat een paar kerstlampjes die in de knoop zitten, soms al genoeg zijn om ons oordeelsvermogen compleet te verliezen.

Zo heeft iedereen er wel een dag tussenzitten dat ‘ie bij het minste of geringste al rood ziet van de woede.

Boosheid omzetten in iets positiefs

Boosheid is dan ook meteen onze krachtigste emotie. Vaak wordt het als iets uitsluitends negatief gezien, maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Boosheid is een heel natuurlijk iets en bovendien legt het onze diepste behoeften en waarden bloot. En met dat laatste in je achterhoofd, kan je boosheid ook in je voordeel gebruiken. Wij hebben de manieren hoe je van boosheid juist een kracht maakt, even op een rijtje gezet.

boosheid, <strong>Hoe boosheid</strong> juist een kracht kan zijn
Foto: Netflix Media Center

Boosheid verbindt je met wat belangrijk is

Dingen die je dwars zitten, komen dankzij je boosheid aan het licht. Het eist als het ware je aandacht op en dwingt je er bewust mee bezig te gaan. Op die manier helpt boosheid je om duidelijk te krijgen wat echt belangrijk voor je is. Op die manier kan je ook weer kijken naar of er veranderingen nodig zijn, om ervoor te zorgen dat je die boosheid minder voelt. Zodoende zorgt boosheid er soms voor dat je stappen maakt die er écht toe doen in het leven.

Herken de triggers

Wanneer we boos zijn, willen we er graag op los schelden en misschien nog wel een playstation-controller richting de muur smijten. En dat terwijl het juist beter is om even rustig te gaan zitten om te analyseren wat je precies boos maakt. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. We weten het. Toch is het een goed idee om een soort ‘woede-dagboek’ bij te houden waarin je bijhoudt waar je boos over wordt. Die kennis zorgt ervoor dat je je ‘woede-triggers’ herkent en ze misschien wel overwint.

boosheid, <strong>Hoe boosheid</strong> juist een kracht kan zijn
Foto: Axel Grollemund | Pexels

Boosheid stelt de grenzen

Boosheid helpt je niet alleen om je triggers te herkennen, maar het helpt ook met je grenzen bepalen. Het geeft aan wat intrinsiek waardevol voor je is en helpt je in het herkennen van wanneer dat geschonden wordt. Als je dit bewust bijhoudt, krijg je ook duidelijk wanneer je naasten precies over jouw grenzen heen gaan, waarna je ze hierop kan aanspreken. Want goede vrienden, houden rekening met jouw grenzen.

Daagt de status quo uit

De meeste succesverhalen komen voort uit woede. Je kent vast wel de clichéverhalen van investeerders die vroeger van hun docenten te horen kregen dat ze het nooit zouden maken. En ja, hoe cliché het ook is: daar put je kracht uit. Wanneer je boosheid op de juiste manier gebruikt, wordt het een soort katalysator voor verandering. Het motiveert jezelf om de status quo uit te dagen en écht vooruitgang te boeken.

Overleving en transformatie

Boosheid heeft twee doelen, waarvan de eerste ‘beschermend’ is. Dit gedeelte heeft een beetje te maken met het primitieve brein, dat emotioneel reageert om een soort van te overleven. Het tweede doel is gericht op persoonlijke groei en transformatie. ‘Beschermende’ boosheid is hierbij direct en werkt meer onder het bewustzijn, terwijl ’transformerende’ boosheid juist bewust gebeurt en je in staat stelt om je boosheid te matigen. Het bevordert persoonlijke groei en versterkt veerkracht. En dat zijn hele krachtige eigenschappen.

boosheid, <strong>Hoe boosheid</strong> juist een kracht kan zijn
Foto: Netflix Media Center0