Stress verlagen met humor

CREDITS: Gaumont

Als wij met onze snufferd keihard op de grond vallen, willen we een vriend hebben die kalmpjes reageert met: ‘Een tien voor de landing‘.

Lachen is het beste medicijn.

Humor als natuurlijk medicijn

Een cliché uitspraak die niet alleen figuurlijk klopt, maar ook letterlijk. Door iets meer te lachen verbeter je namelijk je immuunsysteem én bestrijd je ook nog eens stress. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van St. Augustine. Een beetje humor in je leven, zorgt er dus daadwerkelijk voor dat je het leven een stuk rooskleuriger gaat zien. Wij hebben dé manieren op een rijtje gezet hoe humor als je natuurlijke medicijn werkt.

humor, <strong>Stress verlagen</strong> met humor
Foto: HBO Max

Grappen op kantoor

Misschien heb je een hele serieuze baan op de Zuidas waar humor een zeldzaam voorval is. In dat geval is het tijdens je 9-tot-5 routine helemaal geen gek idee om de grap die je normaal achterwege laat, toch te maken. Volgens onderzoekers verlaagt lachen op kantoor namelijk de stresshormonen, stimuleert het je moreel en verbetert het je welzijn in het algemeen. De volgende keer dat de hummus tijdens de lunch weer op het brood wordt gesmeerd, dagen we je uit om er toch een keer een luchtige grap in te pompen. We zouden alleen nét niet bij je baas beginnen. Gewoon een kleine tip van ons.

Waarom boos worden als je ook kan lachen?

Humor gaat niet alleen over slechte kantine grappen maken die je vrienden kunnen waarderen. Je kan het ook als een hele mindset zien, en het gebruiken om problemen mee te ondermijnen. Met een beetje humor kijk je al snel anders naar dingen waar je normaal over zou piekeren. Hierdoor creëer je veerkracht, wat uiteindelijk weer stress vermindert. Wanneer jij na een lange werkdag thuiskomt, eten kookt en dit vervolgens allemaal van je bord laat vallen, is dat he-le-maal ruk. Maar wanneer je de humor ervan inziet, is het stiekem ook weer een beetje grappig. Het gaat er net om hoe je naar bepaalde dingen kijkt.

humor, <strong>Stress verlagen</strong> met humor
Foto: 20th Century Fox

Fysieke voordelen van humor

Een grappige vriend hebben is eigenlijk veel effectiever dan een dag naar de sportschool gaan. Er zijn namelijk enorm veel fysieke voordelen aan lachen: het verbetert je immuunsysteem, verlicht pijn en verlaagt zelfs je bloeddruk. In feite is het dus gewoon een complete full-body workout. Al raden we je natuurlijk wel aan om gewoon te blijven sporten. Zeker om de winterdip te voorkomen.

Lachen om jezelf is zelfzorg in zijn puurste vorm

Iedereen heeft wel die ene maat die – ongeacht of ze grappig zijn – altijd stuk ligt om zijn eigen grappen. Misschien denk jij dat ze een bepaalde stoornis hebben, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat ze heel goed bezig zijn op het gebied van selfcare. Door keihard om je eigen grappen te lachen, verminder je namelijk zelfveroordeling. En dat is natuurlijk zelfzorg in zijn puurste vorm. Het bevordert een positief zelfbeeld en geeft een gevoel van controle over je emoties.

humor, <strong>Stress verlagen</strong> met humor
Foto: Gaumont

Taboe’s en stigma’s worden aangepakt

Omdat het culturele landschap steeds veranderend is, is er voor de grapjassen onder ons altijd wel een onderwerp om aan te snijden. Vooral comedians gebruiken hun humor om stigma’s en taboe’s te bespreken, waardoor deze in een grappige context worden geplaatst. Op die manier wordt het veel laagdrempeliger om bepaalde worstelingen te bespreken, wat het publiek helpt om hun eigen ervaringen op een luchtigere manier te bekijken.

Humor brengt mensen samen

We willen de politiek liever ontwijken, maar het is safe to say dat de wereld steeds verdeelder raakt. Toch blijft humor een soort universele taal die politiek, cultuur en sociale scheidslijnen lijkt te overstijgen. Een goede meme op het internet verbindt mensen. Het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en breekt het ijs wanneer je in een groep bent die je nog niet heel goed kent. In die zin is het dus een heel krachtig hulpmiddel.

Beste Netflix films
Foto: PolyGram Filmed Entertainment
Source:
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…