Zo overkom jij je angst om te presenteren

CREDITS: Tom Coates // Wikimedia Commons

Presenteren is een beetje als een ritje in de meest angstaanjagende achtbaan ter wereld maar dan zonder de opwinding. Kortom, het is gewoon helemaal ruk.

5 tips om je angst om te presenteren te overkomen

Tja, je bent waarschijnlijk niet de enige op de aardbol die ware zwembaden met zweet produceert voorafgaand aan een pitch of presentatie. Zelfs de meest zelfverzekerde mensen krijgen hierdoor rillingen over het lijf. Maar niet gevreesd, wij helpen je natuurlijk graag om hier een einde aan te maken. Daarom zijn hier vijf tips om je angst om te presenteren als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.

youtube colleges
Foto: Miguel Henriques

Omarm de ongemakkelijkheid tijdens het presenteren

Pff, daar sta je dan. Op een podium voor honderd man die allemaal uit hun doppen naar jou toe staren. Je voelt de ongemakkelijkheid, maar gelukkig weet je publiek ook wel dat het een beetje ongemakkelijk is. In plaats van de ongemakkelijkheid te verbergen, is het daarom juist beter om het te omarmen. Maak een grapje over hoe je hiervoor dagen niet hebt kunnen slapen van de stress, en breek zo het ijs. Mensen houden van humor dat herkenbaar is, dus dit is vrijwel altijd een goed idee.

Doe alsof je in een podcast zit

Oké, dus je hebt je tekst tot in de nopjes geleerd en je hebt het een triljoen keer geoefend. Maar goed, na je presentatie zijn er altijd nog wel wat wijsneuzen die een paar vragen voor je hebben klaarliggen. Dat kan dan ook heel snel voelen als een ware ondervraging. De gouden tip die wij daarvoor hebben is om te doen alsof je in een podcast zit. Hierdoor voelt het ineens als een luchtig gesprek tussen mensen met veel kennis over een bepaald onderwerp. En ja, je krijgt bonuspunten als je een microfoon meeneemt.

Beste podcasts
Foto: Brett Sayles

Oefening baart kunst

Tja, het is misschien een no-brainer, maar oefening baart daadwerkelijk kunst. Hoe meer je oefent, hoe minder nerveus je je zult voelen. Probeer eerst je presentatie aan een vriend of je vriendin te geven, voor ons part geef je de presentatie aan je huisdier. Die zullen je in ieder geval niet veroordelen wanneer het fout gaat. Vanaf daar kan je eens proberen om het voor vijf mensen te doen en daarna zal je presentatie voor een grotere groep van een leien dakje gaan.

Gebruik memes tijdens het presenteren

Vroeger waren memes in een presentatie not done. Nu is een presentatie zonder memes eigenlijk not done. In de laatste jaren is het nou eenmaal onderdeel geworden van de moderne communicatie, dus gebruik dan ook zeker memes in je presentatie. Ze zijn herkenbaar en bovendien, over het algemeen, humoristisch wat ze een ideaal middel maken om de aandacht van het publiek te trekken en dus weg te nemen van jou.

Shake it off

We hebben je nu wat tips gegeven om je angsten te overwinnen en een perfecte presentatie te geven. Maar zelfs als het misgaat is er nog geen man overboord hé. Als je er even niet meer uitkomt geven wij als tip mee om het, letterlijk, van je af te schudden. Haal diep adem, schud je lichaam even los en herinner jezelf eraan dat je dit kunt. Voor ons part blaas je zelfs ‘Shake it Off’ door de speakers heen en dans je je zenuwen weg.

CEO
Foto: Tom Coates // Wikimedia Commons
Source:
Tom Coates // Wikimedia Commons
LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…