Zo maak je de perfecte kaasplank

Hoe heerlijk is het om op een warme zomeravond de hele avond buiten te zitten met een groep vrienden of familie, met verschillende wijntjes en/of biertjes én natuurlijk een kaasplankje! En dan geen kaasplankje, zoals je dat bij Café de Schuchtenburg op de hoek of bij de verjaardag van Tante Marion krijgt, maar een écht goed kaasplankje. Er komt meer bij kijken dan dat je denkt, maar als je het eenmaal door hebt doe je het voortaan altijd goed.

Hier moet je op letten bij het maken van de perfecte kaasplank

Variëteit

Een kaasplank waarbij het onderscheid tussen de kazen; jong, belegen, jong belegen en oud is, is geen kaasplank. Dat is een proefplankje bij de lokale Jumbo. Variëteit is key. Je wilt een plankje serveren met verschillende smaken, die in balans zijn met elkaar. Maar niet alleen smaak is een graadmeter. Ook textuur en de melk waarvan de kaas gemaakt is, zijn van belang voor je variëteit. Over het algemeen zit je met vijf verschillende kazen altijd wel goed. Denk daarbij dus aan alles van mild tot scherp, van zacht tot hard en van koe tot schaap.

‘Garnering’

Niet alleen cocktails worden gegarneerd, maar ook kaasplankjes. Natuurlijk is kaas het hoofdbestanddeel, maar presenteer daarbij ook kleine contrasterende of juist complimenterende ingrediënten. Denk bij complimenterende ingrediënten aan noten, olijven, charcuterie en brood. Maar je kunt ook contrasterende ingrediënten kiezen en gaan voor gedroogd fruit, zoals vijgen, en/of jam, chutney of honing.

Voorbereiding

Zorg dat je de kaas niet koud serveert, dan proef je er minder van. Dit geldt ook voor evt. speciaalbiertjes die erbij genuttigd gaan worden. Haal ze dus minimaal een uur van te voren uit de koelkast. En verder een veelgemaakte fout door ons Nederlanders: snijd de kaas niet voor, hierdoor droogt het uit.

Presentatie

Natuurlijk presenteer je je kaas op een plank, anders zou het wel gewoon ‘kaas’ heten. Op de plank leg je de kaas van licht naar zwaar, qua smaak. Met daartussen de bovengenoemde ingrediënten. En gebruik voor alle kazen een apart mes.

Drank

Bij kaas hoort wijn. Dat roepen we al tientallen, zo niet honderden jaren. En de combinatie is ook heerlijk, mits het een goede combinatie is. Laat je adviseren bij het kopen van de kazen en/of wijn! Maar ook speciaalbiertjes, zoals hoppige bittere biertjes, blondbiertjes, maar ook fruitbiertjes en witbiertjes gaan heel goed met kaas.

Een mooi kaasplankje zou zijn: Camembert, Chévre, Cheddar, Gruyère, Stilton. Maar je kunt natuurlijk eindeloos combineren. Ga soms voor een volledig Frans kaasplankje en de volgende keer voor een kaasplank met kazen uit allerlei verschillende landen. Je kunt zelfs voor een volledig Nederlands kaasplankje gaan, maar dan moet je wel goed zoeken naar mooi kazen!

Total
0
Share