Met deze Chianti Classico wijn wil jij 2021 starten.

Wij kunnen met Oud & Nieuw geen groot huisfeest geven, niet de kroeg op stelten zetten en ook niet in ons meest stijlvolle pak naar een net iets te chique restaurant. Maar wij kunnen 2021 wel inluiden met een goed gevulde wijnkast. En in deze wijnkast horen Chianti Classico wijnen. Ze zeggen wel eens ‘life is too short to drink bad wine’ en met dat motto starten wij dit artikel en jij wellicht het nieuwe jaar.

Om veel redenen, die wij inmiddels allemaal net iets te goed kennen, was 2020 geen topjaar. Des te meer reden om van 2021 een spektakel te maken. Het ziet er niet naar uit dat jij binnenkort bij jouw vrienden kunt opscheppen over die kick ass stapavond of die mooie reis die je hebt gemaakt. Waarmee jij begin 2021 wel indruk kunt maken is jouw wijnkennis.

Haal een stukje Chianti in huis

Natuurlijk kun je jouw wijnen ook online bestellen bij een groothandel maar hoe tof is het als jij iets unieks op tafel kunt zetten en je maten alles kunt vertellen over dat kleine wijnhuis middenin die groene Chianti vallei die waanzinnige wijnen produceren? Na 1 slok kom jij gegarandeerd over als wijnkenner. Om dat verhaal nog geloofwaardiger te maken nemen wij je kort mee naar het wijnhuis Borgo Casa al Vento. Waarmee jij jouw wijnkast aan het einde van dit artikel wil vullen.

Een virtuele wijnreis

Op nog geen 1,5 uur rijden van Florence vind je Chianti, een regio vol wijngaarden en slingerweggetjes met cipressen, zoals je van Toscane gewend bent. Stel jezelf voor met een 4×4 en een kaart in de hand. Je rijdt over een smalle zandweg en door pittige bochten, jouw hellingproefkunsten worden op de proef gesteld en dan aan het uiteinde spot je wijngaarden met middenin een oud complex. Je bereikt het wijnhuis en de accommodatie Borgo Casa al Vento.

Nu kun je hier aan het zwembad chillen of uitgebreid dineren met vers gemaakte pasta maar jij komt hier voor de wijn. Je volgt een tour van eigenaar Francesco en leert o.a. dat de Chianti Classico wijnen o.a. uit minstens 80% Sangiovese druiven moet bestaan om de herkomstbenaming (D.O.C.G.) te kunnen krijgen en terwijl je omhoog kijkt en deze Chianti Classico vlag ziet wapperen mag je de wijn proeven.

De Chianti Classico wijnen

Eigenaar Francesco zet vijf glazen voor je neer. En je start met Ros’Aria, een rosé met een lichtroze kleur. Tijd om te ruiken. Geuren van kersen en granaatappel komen je tegemoet. Francesco vertelt je dat deze wijn van 100% Sangiovese druiven gemaakt wordt en dat de wijn acht maanden in een stalen tank en twee maanden op de fles rijpt. De wijn heeft mooie zuren en past goed bij voorgerechten, vis en groentes.

Leuk weetje: de Ros’Aria wijn is vernoemd naar de moeder van Francesco ‘Ria’. De letterlijke vertaling van deze wijn is ‘Rosé van Ria’.

T’amo

Met de volgende wijn kun jij ook indruk maken op je meissie: ‘T’Amo’. Wat Italiaans is voor ‘ik hou van je’. Denk je zoetsappig? Daar zit iets in! Na het ontdekken van de lichte robijnrode kleur komt er een intens fruitige geur jouw kant op. Deze jonge wijn uit 2018, bestaande uit 50% Sangiovese en 50% Merlot druiven, heeft mooie tannines. Francesco vraagt je om je glas te walsen en dit doe je. Nu ontdek je tonen van peper en drop.

Aria en Foho

De tour gaat verder met de Chianti Classico ‘Aria’, een complexe wijn met tonen van roodfruit, welke 12 maanden op hout gerijpt is. En de tour eindigt met de ster van de avond: Chianti Classico Riserva ‘FOHO’. Francesco vertelt je dat dit Toscaanse slang is voor ‘vuur’ en wanneer jij proeft ontdek jij het ook: deze wijn is on fire.

Ben jij een man van gegrild vlees? Een man die het liefst achter de BBQ staat te grillen? Dan worden jij en deze wijn goede vrienden. Deze wijn, gemaakt van 100% Sangiovese druiven, rijpt 18 maanden in een houten vat en 6 maanden in de fles. Hij heeft een intense robijnrode kleur en in de smaak ontdek je kruidige tonen van het hout, de cacao en nootmuskaat met een vleugje violet.

Francesco raad je aan om de wijn, voor je deze serveert, in een decanteerkaraf te schenken. Dan laat je de wijn even luchten en dit staat ook chique op tafel, toch? Met deze wijn maak je absoluut indruk.

Je wijnkast vullenkast vullen als een pro doe je zo

Hoe vond je jouw virtuele wijntour bij Borgo Casa al Vento? Tijd om jouw kast te vullen met deze wijnen zodat jij ze in het echt ook kunt proeven. Je hebt je verhaal als echte wijnkenner al paraat voor wanneer je je maten uitnodigt voor een chique thuisdiner.

Je denk ‘Quanto Costa?’ Dat valt best mee! Je bestelt Francesco’s wijnen via de webshop en hij rekent, omdat 2020 niet meevalt, geen leverkosten. Dit betekent dat jij jouw wijn rechtstreeks uit de Chianti vallei tot aan jouw voordeur kunt krijgen.

Voor 150,- bestel jij 12 flessen bestaande uit: 3 x Ros’Aria, 2 x Aria, 4 x T’Amo, 2 x Foho en dan krijg je er ook nog een fles Extra Virgin olijfolie bij. Dat is nog geen 12,5 EUR per fles voor kwaliteitswijnen. Noem het een investering voor 2021!

Chianti Classico, Met deze Chianti Classico wijn wil jij 2021 starten.