5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk

CREDITS: FreeProd33

Op nog geen vijf uur rijden van ons koude kikkerlandje ligt een land vol prachtige lavendelvelden, knapperige stokbroden en heerlijke wijnen. Frankrijk. Niet alleen één van de meest bekende landen als het op wijn aankomt, het is ook een van de landen waar de meeste wijn wordt gemaakt. Wel meer dan zes miljard flessen per jaar. Van de Champagne in het noorden tot aan Languedoc-Roussilon in het zuiden. Wij nemen je mee naar de mooiste wijngebieden:

5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk

Bordeaux

Bordeaux, samen met Champagne en Bourgondië, behoort tot de drie fundamentele pijlers van de Franse wijnbouw en is een must-visit voor iedere wijnliefhebber. Zodra je de grens met de Gironde oversteekt lijkt de opeenvolging van kastelen en wijngaarden niet op te houden. De regio produceert enkele van ’s werelds beste en meest zeldzame wijnen ter wereld. Met meer dan 120.000 hectare aan wijngaarden heeft de Bordeaux niet alleen mooie wijnen, maar ook prachtige wijngebieden om te bezoeken. Ontdek een van de wijnroutes of bedenk je eigen wijnroute en bezoek een van de vele wijnhuizen in bijvoorbeeld Saint-Émilion, Pomerol, Médoc of Sauternes.

wijnstreken, 5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk
Foto: RossHelen

Bourgondië

Bourgondië biedt enkele van de mooiste landschappen van Frankrijk: glooiende groene heuvels bezaaid met mosterdvelden en middeleeuwse dorpjes. Twee geweldige Franse passies, wijn en eten, komen hier op een uitzonderlijk verleidelijke manier samen. Het gebied is een waar paradijs voor levensgenieters en liefhebbers van het buitenleven. Fiets door de prachtige wijngaarden, ga cultuursnuiven in Beaune en geniet van een goed glas wijn!

wijnstreken, 5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk
Foto: Yellowj

Elzas

Prachtige landschappen, witte wijnen met Germaanse namen, glooiende heuvels en de wind uit de Vogezen: Welkom in de Elzas! Een prachtige streek waar je sprookachtige dorpjes met smalle straatjes en bijzondere huizen tegenkomt. In de regio worden enkele van ’s werelds beroemdste witte wijn gemaakt die bekend staan om hun fruitige aroma’s. Rijd langs de Route des vins d’Alsace en bezoek de mooiste wijngaarden, wijnhuizen en restaurants. Veel van deze witte wijn is overigens gewoon verkrijgbaar in Nederland.

wijnstreken, 5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk
Foto: Carole Castelli

Champagne

De prachtige hellingen vol wijngaarden, champagnehuizen en champagnekelders zijn de thuisbasis van de meest iconische wijn ter wereld. Naast dat de regio een feest is voor de ogen, is het ook een feest voor de mond. Want bij een bezoek aan Champagne kan een glaasje van deze heerlijke bubbels natuurlijk niet ontbreken. Bezoek een Champagne-kelder en ontdek het magische proces waarin pinot noir, pinot meunier en chardonnay-druiven worden getransformeerd tot ’s werelds beroemdste wijn.

wijnstreken, 5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk
Foto: Song_about_summer

Provence

Ah, Provence! De naam alleen al roept beelden op van lavendel, zonnebloemen, olijfbomen en wijn – veel wijn – wit, rood en natuurlijk rosé. De Provence lijkt alles wat benijdenswaardig is aan de Franse leefstijl samen te vatten: fantastisch eten, prachtige dorpjes, drukke markten, een goed klimaat en fantastische wijnen. Deze historische regio ligt aan de mediterrane kust en is dan ook de perfecte plek om een paar dagen heerlijk te genieten (met een glas rosé in je hand). Santé!

wijnstreken, 5 keer de mooiste wijnstreken van Frankrijk
Foto: AnastasiaNess