Dit zijn de bewezen resultaten van een maand niet drinken

Vele mensen zeggen het vaak: ‘Ik ga één maand geen alcohol drinken.’ En diezelfde mensen komen daar vaak na een aantal weken op terug. Negen van de tien keer is dat doel namelijk te hoog gegrepen. Alleen als je het écht wil, dan kun je het overwegen. Health.com heeft de effecten van een maandje stoppen met alcohol drinken onderzocht. En er zitten best wat voordelen aan deze trend. Dit gebeurt er met je lijf als je een maand lang niet drinkt.

De voordelen van niet drinken

Gewichtsverlies

Bier heeft natuurlijk niet voor niets het imago van een vloeibare boterham. Het drankje zit vol met calorieën en zorgt ook nog eens voor een hongerig gevoel. Dus als je weer eens een avondje flink aan het zuipen bent om je angst voor een leeg glas te temmen.. Misschien toch een keer een gin & tonic pakken?

Het onderzoek dat gewichtsverlies linkt aan minder alcohol drinken is gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine. Wat blijkt: mensen die alcohol drinken, hebben meer kans op overgewicht. Nou, wie had dat gedacht? Maar zelfs als je maar één keer per maand alcohol drinkt kun je na vijf jaar last krijgen van overgewicht. Oh, dat wisten we nog niet? Gelukkig is er ook een manier om dat te voorkomen, mits je verstandig omgaat met je drankgebruik.

Of toch gewoon helemaal stoppen? No thank you. 

Beter slapen

Alcohol verstoort de nachtrust. Dit is natuurlijk lastig te geloven, want na zoveel glazen bier lig je al snel een nachtje op de bank te tukken. Het enige wat alcohol met je doet is dat je sneller in slaap valt. Sommige mensen kunnen zelfs na een biertje teveel op een festival inslapen. Maar het heeft wel degelijk invloed op de kwaliteit van je nachtrust. De studie uit 2013 Alcoholism: Clinical and Experimental Research zocht het uit en de resultaten zijn onverbeterlijk. Een flinke hoeveelheid alcohol verstoort bepaalde fases in je slaap die belangrijk zijn voor je rust. Dus voel je je de volgende ochtend klote en moe. Het moraal van dit verhaal? Meer slapen! Of niet drinken.

Oké, dit wordt er niet beter op…

Versterking van het immuunsysteem

Je wordt na een maand geen alcohol daarnaast ook nog eens minder snel ziek. Althans, je versterkt je immuunsysteem dat ziektes bestrijdt. Alcohol heeft namelijk een niet zo’n positieve invloed op jouw cytokinen. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alocholism zou één nacht stevig doordrinken al een negatief effect hebben. En laat je die cytokinen nu net nodig hebben in je immuunafweer. Dus gaat heel je systeem naar de klote en ben je meer vatbaar voor ziektes en infecties.

Dus: ga je een avond flink stappen? Slik wat extra vitamine C. Stop je een hele maand met drinken in de winter? Dan heb jij geen last meer van die heersende griep. Like a boss. 

voordelenJonger uiterlijk

Van schaap naar wolf

Je was waarschijnlijk al geen braaf volgend schaapje, maar volgens deelnemers van een Britse Tournée Minérale wordt je een echte wolf. Als je stopt met drinken natuurlijk, want dan sla je steeds makkelijker een glas af. En iedereen heeft wel eens met tegenzin wéér een shotje tequila gedaan. Zo’n vaardigheid is dan ook absoluut mooi meegenomen. Minder druk voelen van je maten om mee te zuipen is namelijk best prettig. Had je hier echter nooit last van? Chapeau! Lees dan rustig een ander artikel. Iets over motoren misschien?

voordelen

Total
28
Share