Canadese onderzoekers: de gezondheidsvoordelen van alcohol worden overschat

Het komt de laatste tijd steeds vaker voorbij, onderzoeken die resultaten laten zien dat alcohol drinken gezondheidsvoordelen heeft. Vooral het sociale aspect dat alcohol drinken met zich meebrengt is goed voor je. Wij mensen hebben sociale contacten nodig en het fenomeen alcohol helpt daarbij. Dit heeft vooral voordelen op geestelijk gebied, alleen je fysieke kenmerken kunnen er nog wel eens op achteruit gaan. Dat hebben onderzoekers van de University of Victoria in kaart gebracht. Het was eigenlijk ook té mooi om waar te zijn.

Gezondheidsvoordelen alcohol overschat

Onder leiding van Dr. Timothy Stockwell, psycholoog en directeur van University’s Centre for Addictions Research, is er bewijs geleverd dat de gezondheidsvoordelen van alcohol drinken worden overschat. De onderzoekers hebben 87 onderzoeken gekozen uit 3000 potentiële onderzoeken (met de hand!) en de gezondheidsresultaten bekeken van mensen die drinken. En ja helaas, de drinkers onder ons komen er toch echt minder goed vanaf.

Gezondheid alcohol overschat - Foto 1Eén wijntje dan

Dat één wijntje geen kwaad kan, dat hoeven we je niet te vertellen. Alleen de risico’s die aan een paar wijntjes zitten, die worden juist onderschat. Volgens Stockwell is het tegenwoordig een sociale norm om veel alcohol te nuttigen, vooral onder de jongere generaties. En dat baart de onderzoeker zorgen. Dat in wijn stoffen zitten als antioxidanten en polyfenolen die de gezondheid bevorderen, kan met een korrel zout worden genomen volgens Stockwell. Niet té veel zout dan, maar dat is weer ander verhaal.

Cijfers

Dat de bevindingen van andere wetenschappers over de gezondheidsvoordelen van wijn niet serieus genomen moeten worden, komen niet uit de lucht vallen. Stockwell en zijn team zochten uit dat in Canada 80% van de bevolking drinkt. Daarvan lopen 3,1 miljoen mensen risico op onmiddellijke problemen en zelfs 4,4 miljoen Canadezen lopen het risico op chronische gezondheidsproblemen. Wat zal dat dan betekenen voor ons Nederlanders? Laat dat even tot je doordringen.

We willen niet die perfecte mannenavond in de kroeg onthouden, en ook niet dat wijntje bij een romantisch diner. Alleen willen we je erop attenderen dat op jezelf passen af en toe echt geen kwaad kan.

Gezondheid alcohol overschat

Total
3
Share