Leven als een Digital Nomad doe je zo (essentiele tips)!

Wakker worden in een warm land, een duik in het zwembad nemen en daarna met je laptop aan het werk in een plaatselijke koffietent. Dat lijkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, maar steeds meer mensen hebben dit leven. Een ding is zeker: als digital nomad heb je een wereldbaan te pakken. De vrijheid om te wonen en werken waar je maar wil is heerlijk. Jij kunt er dus ook voor kiezen om de boel achter je te laten en er op uit te trekken. Je moet het alleen goed aanpakken.

Maar let op: het moet wel voor je weggelegd zijn, niet iedereen kan dit. Het lijkt allemaal perfect, maar er zitten ook nadelen aan. Wij hebben de balans op gemaakt en wat tips op een rijtje gezet, voor als je toch écht de stap gaat maken!

digital-nomad

Voor- en nadelen van een digital nomad

Het allergrootste voordeel van leven als een digital nomad is dat je kunt genieten van het leven en op de meest exotische plaatsen kunt wonen. Daarnaast ben je vrij om te werken wanneer je maar wil, dus dat 9 tot 5 ritme kun je lekker vergeten. Door in een goedkoop land te gaan wonen kun je veel geld besparen. Bovendien doe je nieuwe ideeën op en ontmoet je mensen van over de hele wereld. Zo kun je je netwerk uitbreiden en dat kan goed van pas komen!

Toch is het leven van een digital nomad niet voor iedereen weggelegd. Vaak werk je als digital nomad op freelance basis, waardoor het niet altijd een zeker baan is. Meestal heb je geen collega’s om een band mee op te bouwen en dat kan best jammer zijn. In andere landen is het niet altijd zo modern als in Nederland. Je zult dus soms moeten dealen met trage Wi-Fi, armoedige omstandigheden en verschillende tijdzones waardoor het lastig is om contact te houden met klanten.

Tips voor digital nomads

Aangezien er inmiddels genoeg mensen leven als digital nomad zijn er verschillende platformen die het je iets makkelijker maken. Wij geven je een klein overzicht:

Fill Up My Luggage is een site voor digital nomads die gemaakt is door digital nomads. Zij weten dus precies hoe het werkt. Op de website kun je zien of de mensen op een bestemming een bepaald product nodig hebben. Als je dan die kant op gaat, kun je dit product meenemen in ruil voor bijvoorbeeld een slaapplek.

Work Hard Anywhere, Work From en 02 Wifi zijn websites om je te helpen bij het vinden van een werkplek. Je kunt zoeken op locatie en de sites geven dan aan of er Wi-Fi is en wat de openingstijden zijn.

Nomad List helpt je bij het bepalen van je volgende bestemming. Dus als je van plan bent om weer door te reizen is deze site ideaal. Je vult je wensen in en dan krijg je een aantal passende bestemmingen voorgeschoteld. Verder kun je ook zelf rondkijken en ideeën op doen voor je volgende trip.

Planning

Voordat je vertrekt, moet je een paar dingen écht niet vergeten. Je laptop staat bovenaan je paklijst en een extra oplader is ook niet overbodig. Je weet natuurlijk niet waar je allemaal terecht komt. Om er zeker van te zijn dat je alle vrijheid hebt op de dagen dat je niet gaat werken, is het slim om te plannen. Het ligt er aan hoeveel werk je te doen hebt, maar zorg ervoor dat je daar één of een aantal dagen voor bezet. Als je op deze dagen dan doet wat je moet doen, kun je op de andere dagen doen wat je wil doen. De reis- en wachttijden zijn ook ideaal om even wat werk te verzetten. Op het moment dat je ‘werkdagen’ voorbij zijn kun je volledig genieten van je vrijheid en op pad gaan. Het is in ieder geval de bedoeling dat je geniet van het leven en zelf bepaalt wanneer je wat doet.

Tools

Je laptop of een ander device om op te werken kan natuurlijk niet ontbreken. Een skill om geld mee te verdienen op afstand is ook een behoorlijke must. Om als beginnende digital nomad op weg te raken, zijn er speciale evenementen die je daarbij kunnen helpen. Deze evenementen zijn er over de hele wereld om ervoor te zorgen dat je een bedrijf kan runnen en tegelijkertijd een onafhankelijke levensstijl hebt. Er bestaan zelfs bedrijven die all-inclusive pakketten voor digital nomads aanbieden zoals The Remote Experience. Dit pakket is voorzien van vluchten, werkruimtes, verblijfplaatsen, een zorgverzekering en toegang tot lokale events. Ideaal als je het niet allemaal zelf uit wil zoeken!

digital-nomad-3

Werkruimtes

Lekker in een hangmat aan het strand met je laptop op schoot werken, klinkt heerlijk. Als digital nomad kan dat gewoon je kantoor zijn! Maar als je echt veel werkt moet verzetten, zijn er ook speciale co-working spaces bedacht die je gemakkelijk kunt zoeken via de websites die we eerder noemden. Deze werkplekken vind je over de hele wereld en geven je een plek om gefocust te werken. Het beste kun je die plekken van te voren even opzoeken, zodat je weet of er goede Wi-Fi is én lekker eten natuurlijk. Daarnaast zijn cafés en hotels met een goede internetverbinding ook prima werkplekken om aan de slag te gaan.

Verblijfsplekken

Als digital nomad kun je gewoon een hotel of appartement boeken. Toch is iets wat er net tussenin zit vaak beter. Je wilt wel het vakantiegevoel houden, maar ook snelle Wi-Fi en contact met anderen. Daarom zijn er bedrijven die hier goed op inspelen en flexibel wonen aanbieden. Bij deze bedrijven kun je dan een woning huren per week of per maand. Zo heb je een vaste plek én de vrijheid om weer door te reizen wanneer jij dat wil. En als het even niks wordt met je werk dan kun je nog altijd lekker in je hangmat blijven slapen 😉

digital nomad 2

Total
0
Share