De mooiste kastelen in Frankrijk

CREDITS: Leonis Caeli | Unsplash

Het land van baguettes, ongekend veel wijnstreken en Camembert. Eén ding is zeker: in Frankrijk geniet je als een vorst, maar om dat sfeertje helemaal af te maken heb je eigenlijk ook nog een royaal verblijf nodig.

Geen probleem, want met meer dan 40.000 kastelen en forten streept Frankrijk namelijk ook dat vereiste voor een royale vakantie van de bingokaart af.

Dit zijn de mooiste kastelen van Frankrijk

In het jaar 850 werd Château de Thil als eerste kasteel in Frankrijk gebouwd, terwijl met Château Louix XIV in 2011 het laatste kasteel werd voltooid. Tussen de negende en eenentwintigste eeuw zijn er dus ongekend veel kastelen bijgebouwd door de Fransozen. Omdat je met 40.000 kastelen echt niet meer kan bijhouden welke het waard is om te bezoeken, hebben wij die taak maar op ons genomen. Speciaal voor jou.

ChÂteau de Pierrefonds, Oise (14e eeuw)

Tussen de bomen van Compiègne in het noorden van Frankrijk ligt Château de Pierrefonds. Een kasteel dat oorspronkelijk in de 12e eeuw al werd gebouwd, maar in 1392 door de broer van Koning Karel VI op enorme schaal werd herbouwd. Vervolgens werd het kasteel in 1617 gedeeltelijk verwoest door Koning Louis XIII, waarna het kasteel in 1813 werd gekocht door Napoleon. Na zijn overlijden viel het kasteel in handen van Napoleon III, die Château de Pierrefonds heeft omgetoverd tot het majestueuze kasteel dat er nu staat.

ChÂteau de Chenonceau, Indre-et-Loire (16e eeuw)

In de Loreivallei vinden we het Château de Chenonceau: en kasteel dat met haar eeuwenoude geschiedenis uiteraard tot het UNESCO-werelderfgoed behoort. Het kasteel staat vooral bekend om zijn unieke architectuur en de schilderachtige tuin dat als perfect achtergronddecor van Château de Chenonceau dient. Ondertussen is het een van de meest bezochte kastelen in Frankrijk en trekt het duizenden toeristen per jaar. Wij snappen wel waarom.

ChÂteau d’If, Frioul archipelago, Marseille (16e eeuw)

Een kasteel dat we niet per se hebben uitgekozen voor de prachtige bouwstenen, maar puur voor de locatie. En als je de torens van Château d’If fier ziet staan op de rotsen van dit kleine rotsachtige eiland in de buurt van Marseille, snap je waarschijnlijk wel waarom. Het werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van Marseille, maar ondertussen dient het alleen nog maar als cultureel erfgoed.

ChÂteau de la Mothe-Chandeniers, Vienne (13e eeuw)

Bij Château de la Mothe-Chandeniers krijgen we een beetje het idee dat Juliet op elk moment ‘Romeo oh Romeo’ kan inzetten. Omgeven met een prachtige natuur en groene landschappen komt de renaissance-achtige architectuur namelijk helemaal tot zijn recht. Met imposante torens en een indrukwekkende binnenplaats met een gotische kapel is dit een ware architectonische schoonheid. Zoals je misschien wel kan afleiden van de ietwat verpauperde bouwstenen is het kasteel momenteel niet geopend voor het publiek, maar je kan het wel bezoeken.

ChÂteau de Chambord, Loir-et-Cher (16e eeuw)

Misschien wel het meest indrukwekkende kasteel in heel Frankrijk. En dat zegt wat in een land waar meer dan 40.000 kastelen staan. Met meer dan 400 kamers, 80 trappen, 365(!) open haarden en 800 kapitelen is Château de Chambord een puur meesterwerk van renaissance-architectuur en wordt het terecht beschouwd als een van de hoogtepunten binnen het Franse architecturale erfgoed. Wat ons betreft is dit toch wel hét kroonjuweeltje van alle kastelen in dit lijstje.