Treinritje over de hoogste spoorweg van Noord-Europa

CREDITS: Sindre Bøyum | Unsplash

Eén van onze grootste dagelijkse frustraties: een woekerprijs neertikken bij de NS om in de sprinter richting ‘s-Hertogenbosch als een sardientje platgedrukt te worden.

Om te laten zien hoe het ook kan, hebben we de mooiste treinreizen ter wereld al eens aan het licht gebracht. Maar blijkbaar hebben we destijds door onze sneltreinvaart een absoluut juweeltje van een treinrit over het hoofd gezien.

Een klein verschilletje met Nederland

Voor dit juweeltje moeten we ons even verplaatsen richting Noorwegen. Daar knalt de trein tussen Oslo en Bergen tijdens een zes-en-een-half uur durende rit namelijk over een spoorweg op 1237 meter hoogte. Daarmee kroont het zich tot de hoogste spoorweg van heel Noord-Europa. Ter vergelijking: de hoogste spoorlijn in Nederland zit tussen Venlo en Nijmegen en tikt niet eens honderd meter aan. Verschil moet er wezen.

Alle Noorse wereldwonderen tijdens ritje over hoogste spoorweg

De lijn tussen Oslo en Bergen, beter bekend als de Bergensbanen, rijdt over een route van 471 kilometer lang en brengt je langs Vikings-waardige landschappen. De Hallingdal-vallei, het Hardangervidda Nationaal Park en de Hardangerjøkulen-gletsjer kun je allemaal van je checklist afstrepen na deze treinrit. Alleen de namen van deze wereldwonderen zeggen al genoeg. Must visits.  Verder word je nog getrakteerd op rotsachtige gebieden, de Vosso-rivier en de Sorfjord tussen Voss en Bergen.

Dit spoorweg heeft alles voor een onvergetelijke reis

Tijdens de Bergensbanen krijg je eenentwintig keer de mogelijkheid om uit te stappen en de dorpen in de omgeving te verkennen. Ook liggen er verschillende populaire skiroutes langs de Bergensbanen, waardoor het ook nog eens de ideale optie is voor een onvergetelijke wintersport. Dit spoorweg is werkelijk van alles voorzien. Vooral tussen oktober, november en april is deze omgeving dik bepakt met lagen sneeuw. En geloof ons maar, dat maakt het uitzicht er absoluut niet minder op. De beelden spreken voor zich.

Wil je de rit al een keer vanuit thuis beleven? Kan. Deze video laat de hele rit minuut voor minuut zien.