Waarom ongelukkige mensen soms toch zo aantrekkelijk zijn

CREDITS: Caju Gomes

We leren al vroeg om ‘lief te lachen’. Naar opa en oma, naar de camera, als je een baan wil en als je die mooie chick wil versieren. Lachen lijkt altijd het juiste om te doen. Het staat mooier, het ziet er gezellig uit en is simpelweg gewoon ‘normaal’. Toch komt het vaak voor dat ongelukkig mensen heel aantrekkelijk gevonden worden. Misschien val je zelf op dat verdrietige, eenzame meisje aan de bar of gaat die ongelukkige, zielige vriend toch altijd met die mooie chick mee naar huis. Denk maar eens na: ongelukkige mensen worden regelmatig als aantrekkelijk gezien. Maar hoe komt dit?

Ongelukkige blik

Je herkent het misschien wel. Die intense charme van die mooie vrouw die diep verzonken in haar eigen, trieste gedachten zit. Er kan wellicht een lachje van af, maar dit is kort, gespannen en niet gemeend. Je ziet het verdriet in haar ogen en juist die pijn, juist dat maakt haar op een of andere manier best aantrekkelijk.

De kern van dit feit is gebaseerd op het idee dat een verbinding hebben met iemand niet is gebaseerd op gedeelde overwinningen en plezier, maar op verdriet en nare ervaringen. Dit verklaart waarom ongelukkige mensen toch als aantrekkelijk worden gezien.

Verdriet verbindt

Om een vriendschap met iemand te laten slagen moet je samen kunnen lachen en dezelfde interesses delen. Dat klinkt logisch, maar als het hierbij blijft, blijft jullie vriendschap ook oppervlakkig. Op het moment dat jullie meer van jezelf laten zien (en dan bedoel ik niet in de slaapkamer, maar op emotioneel gebied), stel je jezelf pas echt open voor elkaar. Denk er maar eens over na, pas als je iemand hebt zien huilen of boos hebt gezien, weet je pas echt hoe diegene is.

Iemand die laat zien dat hij ongelukkig is, laat de zijn echte ‘ik’ zien. Ongelukkige mensen tonen emoties en dit maakt hem aantrekkelijker. Dat verklaart waarom die vriend met z’n ongelukkige kop toch de aandacht van die mooie chick krijgt. Hij is ‘kwetsbaar’ en ’emotioneel’ en dat soort onzin, dit maakt hem dus (blijkbaar) onweerstaanbaar.

Redder in nood

Je hebt ook nog een ander soort ‘ongelukkige mensen’. Namelijk zij die de redders in nood aantrekken. Die ene vriend, die altijd ongelukkig en nors voor zich uitstaart als hij aan de bar zit en tóch alle aandacht krijgt? Dan komt er vast een meisje op hem af die hem zogenaamd ‘kan helpen’. Die voor hem wil zorgen. En, het allerbelangrijkste, hem kan veranderen. Helaas lukt dit vaak totaal niet en is er meer kans dat er plotseling een eenhoorn verschijnt.

Het werkt dus twee kanten op. Aan de ene kant zorgt het delen van verdriet voor een diepere verbinding en voel je je meer aangetrokken door een persoon die emoties deelt. Aan de andere kant willen mensen graag de redder in nood spelen. Onderzoek zegt dat ongelukkig zijn verbindt, dus laten we dat dan maar eens proberen.

Foto: Caju Gomes
Total
14
Share