Een gezonde relatie heeft een hoofdingredient, en dit is ‘m

CREDITS: Pexels

Een gezonde relatie kost tijd, blijven investeren in elkaar maakt dat je een diepgewortelde band opbouwt. Uit onderzoek blijkt er echter één essentieel ingrediënt te zijn voor een gezonde en langdurige relatie. Relatie legend en expert John Gottman heeft het antwoord.

Het essentiële ingrediënt in een gezonde relatie

John Gottman is een soort rockster op de Universiteit van Washington. Wanneer hij de gangen bewandeld komen studenten naar hem toe voor een handtekening. Al meer dan 50 jaar doet hij onderzoek naar koppels en relaties. Veel van dit onderzoek gebeurd in zijn love lab. Een appartement op de universiteit waar jarenlang stellen zijn geobserveerd, gemeten en gemonitord. Hij legde minutieus de interacties tussen de individuen vast.

relatieadvies
Foto: Khamkéo Vilaysing

De basis is vertrouwen

Uit zijn onderzoek blijkt dat hét essentiële ingrediënt voor een gezonde relatie vertrouwen is. Meerdere onderzoeken bevestigen deze bevindingen. Stephen Covey, schrijver van onder andere The 7 habbits of highly effective peopleis het hier volledig mee eens. In een van zijn projecten is hij bij vrouwen met een laag inkomen nagegaan wat ze het belangrijkste vinden in hun houding tegenover het huwelijk. Wat blijkt, gebrek aan vertrouwen is de hoofdreden dat ze het huwelijk met hun huidige partner afhouden. In het verleden zijn ze te vaak gekwetst.

Evolutionair en diep geworteld

Evolutionair ben jij als mens sterk afhankelijk van vertrouwen. Als baby ben je volledig afhankelijk van je ouders en vooral je moeder. Een sterke vertrouwensband is daarbij diep geworteld en een continue drang voor een pasgeboren kind. Zonder deze band was de kans op overleven vroeger erg klein. Dit maakt het een essentieel ingrediënt voor een gezonde relatie.

Een gezonde relatie met het nodige vertrouwen

Een gezonde relatie levert minder stress op dan eentje waarbij vertrouwen een terugkerend probleem is. Koppels die elkaar blind vertrouwen functioneren beter met minder complete communicatie. Af en toe ruzie maken of een discussie is daarbij niet erg wanneer men weet dat de vertrouwensband voor 100 procent aanwezig is bij beide partijen.

Ingrediënt gezonde relatie
Foto: Nathan McBride
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…
Op de bank bij de broertjes de Boer
We zijn altijd wel te porren voor een potje LaLiga, maar deze keer is het net effe anders. In oer-Hollands weer rijden we via een modderig zijweggetje…