Liefde op het eerste gezicht; klinkklare onzin of niet?

14 februari; de dag van de liefde. Er zijn mensen op planeet aarde die hun omgeving goed in de gaten houden, om maar een glimp op te vangen van de liefde van hun leven. Want de eerste blik, ofwel love at first sight, is volgens sommigen het belangrijkste moment om te bepalen of ze hun lover hebben ontmoet. Maar bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk wel?

Liefde op het eerste gezicht; bestaat dat?

Liefde op het eerste gezicht wordt door iedereen anders geïnterpreteerd; de een vindt het bullshit, de ander gelooft er heilig in. Maar wat is nou eigenlijk waar hierover? Kan je eigenlijk verliefd worden op het eerste gezicht of is het meer een kat en muis spelletje? Psychologen van de Universiteit Groningen onderzochten dit.

Love experiment

Het onderzoek is uitgevoerd op 396 universiteitsstudenten waarvan 60% vrouw en de grote meerderheid heteroseksueel waren. Zij kregen een enquête voor hun neus met foto’s van onbekenden, waarbij ze moesten beantwoorden hoe aangetrokken ze zich tot hen voelden. Er was daarna een keuze of ze gevoelens van liefde, intimiteit, toewijding of passie voelden. Vervolgens kwam de grote vraag; voel je liefde op het eerste gezicht?

Nadat de enquête door de lieftallige studenten was ingevuld, is er een speeddate georganiseerd. Een eerste groep bracht maar liefst 90 minuten door met een potentiële partner, en de tweede groep slechts 20 minuten. Vervolgens kwam weer een vragenlijst waarbij hen werd gevraagd of ze gevoelens hadden voor hun date en of er sprake was van liefde op het eerste gezicht.

Tijdens dit love experiment gaven 32 deelnemers, waarvan voornamelijk mannen, aan dat ze op 49 momenten liefde op het eerste gezicht hadden gevoeld. Echter waren deze gevoelens sterk verbonden met de fysieke aantrekkingskracht. Pijnlijk puntje was wel; tijdens de speeddates waren de gevoelens nooit wederzijds.

Conclusie

Onderzoekers kwamen tot de conclusie; dat gevoel van eerste liefde is meer een fysieke aantrekkingskracht. Daarnaast projecteren zij hun liefde van vroeger op het heden waardoor ze het idee krijgen dat ze opslag verliefd waren op hun partner.

Dit onderzoek bewijst dus dat liefde op het eerste gezicht niét bestaat. Het is natuurlijk altijd  mooi om te denken dat die ene aantrekkelijke vrouw op een onverwacht moment de plaatselijke kroeg binnen komt gelopen waarvan jij denkt ‘ja!’. Maar haal die liefde op het eerste gezicht ‘gevoel’ niet door elkaar met interesse, sympathie en aantrekkingskracht.

Total
1
Share