Leven mensen langer wanneer ze in een huwelijk zitten?

Er wordt veel gezegd over het huwelijk. De één zegt dat het bij het leven hoort, de ander waarschuwt je over het aangaan van de gelofte. Wat jouw omgeving ook zegt, heeft trouwen volgens de wetenschap invloed op je gezondheid?

Langer of korter leven voor de gehuwde mens?

Er zijn ontzettend veel theorieën over het stappen in het huwelijk. Maar welke gevolgen heeft trouwen op de levensduur?

 

Gevolgen op onze gezondheid

Ja duh, natuurlijk is het huwelijk goed voor je psychologische welzijn als je het met de juiste persoon doet. Maarrrrrr getrouwde koppels hebben ook een lichamelijk voordeel. Nee, het is niet dat je pakket opeens een stuk groter wordt omdat je getrouwd bent. Maar een onderzoek op de Universiteit in Pittsburgh vond het eerste biologische bewijs dat een goede, hechte relatie een rechtstreekse impact heeft op onze gezondheid. Dus die vitamine C pillen kunnen de deur uit. Koop een ring en vraag je vriendin ten huwelijk.

Het verschil is vooral merkbaar in het cortisolgehalte. Dat is het stresshormoon dat onder andere meer bijdraagt tot ontstekingen en chronische ziektes. Het onderzoek is uitgevoerd op 572 gezonde volwassenen tussen 21 en 55 jaar oud. Hieruit is gebleken dat getrouwde mensen minder cortisol aanmaken dan ongetrouwde of gescheiden mensen. ‘s Ochtends is het cortisolgehalte het hoogste waarna het door de dag heen inzakte. Dit wordt gelinkt aan een kleinere kans op hartziekten, een beter immuunsysteem en een betere bescherming tegen kanker en diabetes.

Maar…

Dit onderzoek bewijst dus inderdaad dat het huwelijk gezond is voor je levensstijl. Mooi. Maar wat het onderzoek hier niet over vertelt, is dat het gaat om hóe gezond je relatie is. Wanneer je huwelijk aan twee zijden draden hangt, kan dat zorgen voor stress en gaat je mentale gezondheid achteruit. Ook laten veel huwelijken zien dat voordat zij getrouwd waren, al een gezond leven hadden. Dan heeft het stappen in een huwelijksbootje geen enkel effect op de gezondheid en het langer leven van het stel. Daarnaast is er ook geen rekening gehouden met op welke sociaaleconomische ladder het stel zich bevindt. Als je als koppel zijnde hier hoog op zit, zorgt dat ook voor een betere, mentale gezondheid.

Er kan dus eigenlijk gesteld worden dat je niet in paniek moet raken omdat je hele vriendengroep al in het huwelijksbootje is gestapt. Je hebt hierdoor echt geen beter en welvarender leven. Laat je vooral geen ring aan je vinger schuiven omdat je bang bent dat je vroegtijdig het lootje legd. Met een beetje gezond verstand en twee ons groente op een dag, red je het alleenstaande leven ook wel tot in het bejaardentehuis. Gezond en langer leven komt namelijk neer op hoe jij je eigen leven indeelt, of dat nou samen of alleen is.

 

Total
7
Share