Onnodige jaloezie: zo druk je het even flink de kop in

We kennen het allemaal. We hebben het allemaal ervaren en we zijn er allemaal ooit de dupe van geweest. Wat is jaloezie eigenlijk toch bijzonder kut. Echter komen we er niet onderuit en moeten we regelmatig met deze nare relatie-killer dealen.

Je vriendin die jaloers wordt omdat je met een andere meid praat, veel vrouwelijke vrienden hebt of volgens haar niet écht verliefd bent. Helaas heb je dit allemaal niet in de hand, maar je eigen jaloezie gelukkig wel. Jaloezie is één van de grootste relatie-killers, het is dus key om dit onder controle zien te houden.

Tijd om jaloezie flink de kop in te drukken.

jaloezie-1

Jaloezie

Jaloezie komt wel degelijk ergens vandaan en vaak zijn de redenen ook logisch. Als jij ooit een keer vreemd bent gegaan is het logisch dat jij niet het slachtoffer hiervan wilt worden. Als jouw partner ooit vreemd is gegaan is het logisch dat je vertrouwen verliest.

Echter kan je een aantal stappen ondernemen om jezelf niet te verliezen in je eigen jaloezie.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is essentieel. Achterhaal je onzekerheden en probeer hiermee te dealen. Je kan wel jaloers zijn over iets, maar hier hoef je je niet naar te gedragen. Zodra je meer zelfvertrouwen hebt, kan je stoppen met proberen de controle te hebben over een ander.

Iedereen heeft behoefte aan vrijheid en vrijheid staat zeker niet gelijk aan vreemdgaan.

jaloezie-2

Teveel zelfvertrouwen

Vaak worden jaloerse mensen bestempeld met onzeker, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Teveel zelfvertrouwen kan namelijk ook jaloezie opwekken. Wat bedoelen we dan met teveel zelfvertrouwen? You don’t take crap from anyone.

Jij laat je niet op een bepaalde manier behandelen, waardoor je teveel controle probeert te hebben over de situatie. Probeer deze controle los te laten en met jezelf af te spreken welke dingen voor jou echt niet door de beugel kunnen.

Doe hier pas iets mee als je partner daadwerkelijk de fout ingaat.

Eerlijk naar jezelf

Heb jij jezelf wel eens misdragen in je vorige relatie? Of aan het begin van je huidige? En ben jij nu bang dat jouw partner ook deze fout zal begaan? Wees eerlijk naar jezelf. Jij hebt deze fout gemaakt en het is hypocriet om vooraf jaloers te worden, omdat iemand jou ook op deze manier pijn kan doen.

jaloezie-3

Eerlijk naar je partner

Is jouw partner wel eens vreemdgegaan tijdens een vorige relatie of jullie huidige liefde? En is dat de grootste reden voor jouw jaloezie? Wees hier ook eerlijk over naar je partner toe. Met jaloezie en controle los je precies niks op. Merk je aan jezelf dat het vertrouwen weg is? Dan is de relatie doomed to fail.

En zeg nou eerlijk: niemand heeft zin om continue in onzekerheid te zitten doordat het vertrouwen weg is.

Kies je momenten

Er zullen vast momenten zijn waarin jij je jaloers voelt. Probeer te achterhalen wanneer jouw jaloezie terecht is en wanneer niet. Als jij jaloers bent door een zelf verzonnen scenario, kan je hier niet real-life boos om worden. Het is oké om jaloerse gevoelens te hebben, maar spreek dit pas uit als jij een goede reden hebt om ergens jaloers over te zijn.

Als jij je partner lastig valt met onzin jaloezie, is de kans groter dat je partner zich verstikt voelt, terwijl hij/zij niks fout heeft gedaan. Een like op Facebook van een random grietje of een of andere vent is geen reden tot jaloezie.

jaloezie-4

Positive vibes

Continue je partner in twijfel trekken is nergens goed voor. Niemand heeft hier zin in en wordt hier gelukkig van. Probeer te focussen op de positieve dingen, waardoor de jaloerse gevoelens vanzelf minder worden. Met jaloezie verstik je elkaar en zullen jullie beiden meer snakken naar vrijheid.

Move on

Merk je dat jij om wat voor reden dan ook geen vertrouwen voelt voor je partner? Go for your gut feeling. Of je nou wel of geen reden hebt voor jaloerse gevoelens, iets in jou vertrouwt het gewoon niet. Misschien is dit niet de persoon voor jou. Sluit het bij teveel twijfels gewoon af.

Een relatie kan niet leven op jaloerse gevoelens en bij de “juiste” zal je het meteen merken.

jaloezie-5

 

Total
1
Share