Bindingsangst: hoe kom je er vanaf?

CREDITS: Sasha Freemind

Verlangen naar liefde en tegelijk doodsbang zijn. Afhaken zodra dingen te serieus worden of zelfs de kracht niet bij elkaar krijgen om op iemand af te stappen. Je doet er alles aan om afstand te houden. Het is wel duidelijk: je hebt bindingsangst. Het gevoel dat je vrijheid als sneeuw voor de zon verdwijnt. Je partner mag niet té dichtbij komen en wanneer dit gebeurt kap je de relatie af.

Bindingsangst

Het verlangen naar liefde en warmte is aanwezig, maar afwijzing is je grootste angst. Het is voor vele lastig om een duurzame relatie aan te gaan. De reden dat we geen relatie met een ander aangaan heeft te maken met angst voor verlies. Jezelf verliezen als je jezelf 100% geeft, je vrijheid kwijtraken, afgewezen worden of de liefde verliezen.

Deze angst is een beschermingsmechanisme dat meestal in de jeugd al is ontstaan. Wellicht voelde je je als kind afgewezen of kreeg je niet de liefde en aandacht die je nodig had. Het kan ook zijn dat je vorige relatie jou herinnert aan de ellende en pijn dat het heeft veroorzaakt. Een ding is duidelijk: je vertrouwen in een ander heeft een grote deuk opgelopen waardoor je een muur om jezelf hebt heen gebouwd.

Foto: Jeremy Yap

Strategie

Onbewust heb je een strategie ontwikkeld, waarbij je jezelf terugtrekt en afstand houdt wanneer anderen te dichtbij komen. Bindingsangst zorgt ervoor dat je je niet kwetsbaar durft op te stellen, behoeften en gevoelens worden niet besproken. Wanneer jij je niet volledig geeft en zoveel mogelijk afstand houdt kan niemand je teleurstellen of afwijzen. Wanneer je hierover nadenkt is dit niet ideaal. Verbondenheid is onlosmakelijk verbonden met vertrouwen en kwetsbaar opstellen. In een relatie zal dit dan ook enorm gaan irriteren waardoor het volgende om de hoek komt kijken: teleurstelling of afwijzing.

Hoe kom je er vanaf?

Bindingsangst staat de mogelijkheid voor een liefdevolle relatie in de weg. Het belangrijkste is om te accepteren dat je deze angst hebt. Veroordeel jezelf niet, maar leer ermee omgaan. Vraag jezelf af waar je bang voor bent en bespreek dit met je partner. Dit is de enige manier om jou partner je angst te leren begrijpen en het bespreekbaar te maken.

Schakel je afweerstrategie uit en daag daarmee jezelf uit. Doodeng, maar wanneer je blijft doen wat je altijd doet veranderd er niks. Neem kleine stapjes en je angst zal met kleine stapjes afnemen. Ga juist wel mee op familiebezoek, plan een weekendje weg samen of probeer de relatie eens langer te laten duren dan drie weken. Het vertrouwen in jezelf én je relatie zal groeien. Er ontstaat een kans om liefde en intimiteit te ontdekken. En dat is waar je tenslotte naar opzoek bent.

Foto: NeONBRAND
Total
0
Share