Overhemd strijktips voor beginners

Strijken, niet iedereen zijn hobby. Het blijkt een goede bezigheid te zijn je gedachten af en toe te verzetten. Proberen deze taken op je moeder of vriendin kan helaas ook niet meer en je wilt ook niet met een gekreukt overhemd of een strijkafdruk op je werk aankomen. Daarom hebben we de beste tips om je overhemden te strijken en daarmee ook te verzorgen voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Koop goed materiaal

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook zo bij strijken. Koop een strijkplank (en hoes) die je op de juiste hoogte kan instellen. Je wilt immers geen rugklachten krijgen van het strijken. Koop daarnaast een stoomstrijkijzer. Een stoomstrijkijzer maakt het strijkwerk, zeker bij overhemden, vele malen makkelijker. Je hoeft dan niet zo te duwen. Vergeet voor je begint niet om water in het reservoir van het strijkijzer te doen. Anders kun je  stoom wel vergeten.

Tip 2: Niet te heet strijken

In het label van je overhemd staat meestal aangegeven hoe heet er gestreken kan/mag worden. De stippen in het strijkijzertje verwijzen naar de stippen op het strijkijzer. Deze geven vaak de hitte en het materiaal aan. Iets heter kan soms wel, maar als je merkt dat het strijken stroever gaat en je tegendruk voelt betekent dit toch echt dat je te heet aan het strijken bent. DĂ© manier om die mooie afdrukken op je overhemd te krijgen of deze gewoonweg te vernielen.

Tip 3: Strijken stap 1

Bij gevoelige en kleurrijke stoffen strijk je het overhemd aan de binnenzijde. Dit is sowieso het beste voor je overhemd, zo vervagen de kleuren niet zo snel. Haal vervolgens de knopen los en trek het schouderstuk over de hoek van de strijkplank, zo komt dit glad te liggen. Strijk dit gedeelte plat.

Tip 4: De kraag en dan verder

Vervolg het strijken met de kraag. Strijk deze glad en strijk vervolgens de vouwen er wederom op de juiste manier in. Zodat deze stijf en rechtop staat. Leg vervolgens het lijf plat op de plank, zorg dat het uiteinde nog net op de plank ligt. De rest mag van de plank afhangen. Strijk alles glad en schuif het overhemd steeds een stukje op, totdat je helemaal rond bent geweest. Vergeet hierbij niet om de randen, zakjes en andere bijzonderheden op het hemd ook mee te nemen.

Tip 5: De mouwen en dan…

De volgende stap en eigenlijk de laatste stap zijn de mouwen en de manchetten. Probeer ze recht en plat op elkaar te leggen, waardoor geen extra vouwen ontstaan in de mouwen. Strijk vervolgens de mauwen goed glad. Strijk daarna ook nog kort de manchetten mee. Hang het overhemd vervolgens eventjes op, of hang hem in de kast. Voor een langer strak en glad gevoel.

Strijken blijft onenerverend

Laten we eerlijk zijn, strijken blijft over het algemeen een rotwerk. Om het toch wat leuker te maken, kun je het beste proberen wat afleiding te zoeken tijdens het strijken, zoals met de televisie. Zo gaat het gestrijk misschien toch net even wat sneller en wordt het misschien zelfs wel een beetje leuker. Al lijkt dat bijna onmogelijk.

 

Bron afbeelding: DurexESSENTIALSMEER ESSENTIALS