Waarom je vrienden moet worden met je collega’s

CREDITS: Dylan Gillis

Of je je collega’s nou mag of niet, je ziet ze waarschijnlijk vaker dan je meeste vrienden. En volgens de wetenschap maken vrienden ons gelukkiger, gezonder én minder gestrest. Dus waarom zou je je collega’s niet te vriend houden?

Denk maar eens na. Wat is voor jou het meest belangrijk op het werk? Zorgen dat je alles op tijd af hebt? Je uren zo nuttig mogelijk besteden? Promotie maken binnen twee jaar? Dit is allemaal heel logisch. Op kantoor ben je nou eenmaal om te werken. Tóch is het belangrijk om ook rekening te houden met je collega’s. Of je nou boven ze staat of op hetzelfde niveau werkt, in beide gevallen kan het handig zijn als je ze te vriend houdt. Je hebt ze wellicht ooit nodig voor een taak waar je mee bezig bent of moet samenwerken aan een project. Daarnaast is het belangrijke dat je je sociale skills toont, omdat vriendschap op de werkvloer ook fysiek in jouw voordeel werkt.

Als je vrienden maakt op de werkvloer, ga je met meer plezier naar je werk toe, werk je beter omdat je de mensen om jou heen mag en dit verhoogt jouw productiviteit. Alleen maar voordelen dus.

werk kantoorMet plezier naar je werk

Je zit nou eenmaal vijf dagen in de week op kantoor met dezelfde mensen om je heen. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat jullie elkaar mogen. Een biertje drinken met je vrienden in de kroeg blijft gezelliger dan een kopje koffie met je collega, maar je kan er maar beter het beste van maken, toch? Gebruik dat moment om even met elkaar bij te praten en een momentje pauze te nemen. En dat is samen gezelliger dan alleen. Het feit dat je iets hebt om naar uit te kijken tijdens je kantoordag, verhoogt het plezier dat je hebt op kantoor.

Verhoging van productiviteit

Het is wetenschappelijk bewezen dat als je werkt met mensen om je heen die je aardig vindt, dat je productiviteit dan wordt verhoogd. Je hebt meer plezier in je werk, omdat de mensen om je heen gezellig zijn. Dit uit zich in meer betrokkenheid bij je baan en de wil om harder te werken. Het uit zich dus in harder werken en betere resultaten. Zo haal je indirect zelfs die hogere functie nog binnen dankzij vriendschap op kantoor!

Beter een goede collega…

Het welbekende spreekwoord luidt: beter een goede buur dan een verre vriend. Dit geldt ook voor collega’s. In je gedachten houdend dat je je collega’s vaker ziet dan misschien wel je buren én je vrienden, is het maar beter ze te vriend houden. Volgens verschillende onderzoeken hebben mensen die een beste vriend op de werkvloer hebben, vaker het gevoel dat hun mening ook echt telt, dat hun baan belangrijk is voor de missie van het bedrijf en dat ze elke dag de kans krijgen om hun competenties en talenten in te zetten.

Plezier op werk

Wanneer je vrienden bent je collega’s zal je ook merken dat je met meer plezier naar je werk gaat en dat je beter tegen stress kan. Je blijkt trouwer aan je functie en werkplek te zijn. Daarbij kan je je frustraties en stress delen met je werkvrienden. Ooit gedacht aan ontslag nemen? Dan zal je collega je van die gedachte af helpen. Je hebt namelijk iemand in de buurt die in hetzelfde schuitje zit en dit zorgt voor een betere band. zorgen er daarnaast voor dat je met plezier naar je werk gaat en je stressmomenten gemakkelijker aankunt.

Helpende hand

Je deelt dezelfde frustraties maar ook successen met je collega’s. Dit betekent dat ze jou dus ook kunnen helpen als jij een moeilijke klus hebt waar je even niet uitkomt. Je collega weet waar je mee bezig bent en kan je helpen het af te maken. Zo deel je weer een succes en help je elkaar hogerop te komen. Dit is ook goed voor je welzijn en je sociale gemoedstoestand. Beide partijen voelen zich beter!

kantoor collega's
Foto: Dylan Gills
Total
3
Share