Veel mannen komen op een gegeven moment in het leven op het punt dat ze kaler worden. De één heeft er iets meer moeite mee dan de ander en scheren dan ook met gemak het hoofd kaal. Toch is dat voor velen een grote stap. En niet per se een noodzakelijke stap, want sinds jaar en dag bestaat de optie om haar te transplanteren. Iets waar vroeger nog een soort van taboe omheen hing, maar wat nu steeds gangbaarder is. We gingen op onderzoek uit om te zien wat er allemaal bij een haartransplantatie komt kijken en te bepalen of het een fijne optie is.
Waarom een haartransplantatie?
Wist je dat ongeveer 20% van de twintigers kalend is? Dat betekent dat één op de vijf mannen van die leeftijd er ‘last’ van heeft. Uiteindelijk krijgt ongeveer 70% van de mannen te maken met een vorm van kaalheid. In principe zijn er dan drie opties; je laat het dunner worden, je scheert het kort of je gaat voor een haartransplantatie. Een haartransplantatie gaat haaruitval niet tegen, maar zorgt ervoor dat je een vollere bos krijgt op de plekken waar het haar uitvalt.
Waarom word je kaal?
Om je misschien meteen maar gerust te stellen, kaalheid komt van binnenuit. Je kan dus eigenlijk niet kaal worden van het gebruiken van wax, gel, het dragen van een pet en je haar in een staart doen. Al moet je bij een staart je haar niet te strak opbinden, want dan kan je jouw haar wel versneld eruit trekken. Hoe dan ook, over het algemeen is haaruitval erfelijk bepaald. Mannen krijgen haaruitval in zones, zo heb je bijvoorbeeld de klassieke inhammen, de kruin of algehele kaalheid bovenop het hoofd. Testosteron zorgt ervoor dat je haar versnelt uitvalt.
Je kan dus eigenlijk stellen dan mannen die haaruitval hebben, meer testosteron aanmaken en dus meer man zijn. Zeg dat maar tegen maten die je ‘uitlachen’!
Is je overigens ooit opgevallen dat niemand kaal aan de achter- en zijkant is? Dit is waarom een haartransplantatie best een goede optie kan zijn:
Zo werkt een haartransplantatie
Bij een haartransplantatie wordt er haar vanuit de haarkrans uit het achterhoofd gehaald, want genetisch bepaald kan alleen het haar alleen bovenop jouw hoofd uitvallen. Vervolgens worden die haarzakjes bovenop het hoofd geplaatst. Je kan zo dus heel gericht de haren transplanteren van het donorgebied naar de plekken waar je kaal bent. De haren die ze uit het donorgebied van je achterhoofd halen en bovenop terugzetten, kunnen dan ook nooit meer uitvallen. Uiteraard kunnen de haren die je oorspronkelijk nog boven op je hoofd had, wel weer uitvallen. Samen met de kliniek ga je op zoek naar de juiste balans en het maximale resultaat.
Je hebt in Nederland twee gangbare haartransplantatie technieken. De FUE- en FUT-methode.
FUE-techniek
Bij een FUE-behandeling krijg je een roesje en wordt het donorgebied en te plaatsen gebied plaatselijk verdoofd. Vervolgens worden de haren met een holle naald een voor een uit het donorgebied gehaald en geplaatst op het te transplanteren gebied. Omdat de haarstructuur niet verandert, wordt het resultaat heel natuurlijk en zal het niet zo snel opvallen.
De holle naald is zó klein dat de wondjes heel snel genezen. Een gemiddelde FUE-behandeling van 1800 haren duurt ongeveer 8 uur. Mocht er meer haar nodig zijn om te transplanteren, dan kan het over meerdere dagen worden verspreid. Enig nadeel is dat je volledig kaalgeschoren wordt voordat de behandeling begint. Iets wat je misschien je hele leven niet wil zijn, maar toch nodig is voor de FUE-behandeling.
FUT-techniek
De FUT-techniek wordt met name toegepast in Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Bij een FUT-haartransplantatie krijg je ook een roesje en wordt vervolgens het donorgebied plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt er één dichtbehaard huidreepje weggenomen en vervolgens zo gehecht dat je er weinig van ziet. Uiteraard vallen de andere haren er overheen, dus dan zie je het litteken sowieso niet. Het huidreepje wordt vervolgens door verschillende haarspecialisten onder microscopen ontleed. Er kunnen zo binnen één dag zeker 2000 haren worden getransplanteerd.
Het terugplaatsen van de haren gaat hetzelfde als bij de FUE-techniek. Je hoofd wordt plaatselijk verdoofd en krijgt wat vocht ingespoten, zodat de te transplanteren haren beter aangroeien en er geen vuil in de wondjes kan komen. Vervolgens worden er kleine huidkanaaltjes ingesneden waar de haren stuk voor stuk in worden getransplanteerd. Bij een FUT-haartransplantatie hoef je niet kaalgeschoren te worden. Je houdt echter wel een litteken achterop je hoofd over en maakt dus bij de FUT-techniek wel de keuze dat je nooit meer compleet kaal gaat scheren, tenzij je het niet erg vindt dat je litteken zichtbaar is.
Een haartransplantatie is ondertussen steeds gebruikelijker geworden en je ziet het daarom ook op diverse plekken in de wereld terugkomen. Denk er wel goed over na waar je een haartransplantatie laat doen, want het is natuurlijk niet zomaar iets dat je even doet. In Europa is Transhair veruit de grootste en meest ervaren.
Het voordeel van Transhair is dat het in Nederland zit en je dus eenvoudig in het Nederlands een intakegesprek kan doen. Vervolgens is de behandeling ook in Nederland en kan je die nacht zelfs gewoon thuis slapen. Ook voor nazorg is het wel lekker dat de kliniek niet te ver weg zit en dag en nacht voor je klaar staat.
De kliniek van Transhair zit in het prachtige Landgoed Wagenberg in Vlijmen. Hier kan je in alle rust langs komen voor een intakegesprek. De specialisten zijn zeer deskundig en eerlijk. Als je wensen hebt die ze niet waar kunnen maken of je bent niet geschikt voor een haartransplantatie met mooi resultaat, dan zullen ze je dat vertellen.
Op de site van Transhair kun je via Whatsapp gratis advies aanvragen en je hebt binnen 24 uur antwoord!
FUE of FUT?
Benieuwd welke techniek het beste bij jou past? Ik vond een keuze maken ook erg moeilijk. Gelukkig konden de specialisten van Transhair me erg goed voorlichten tijdens mijn intakegesprek. Natuurlijk kunnen ze dat bij jou ook. Ik koos uiteindelijk voor een FUT-behandeling, omdat ik nooit kaal wil zijn. En omdat die het beste bij mij aansloot. Het betekent echter wel dat ik vanaf dan voor altijd met een litteken op mijn hoofd door het leven ga. Benieuwd hoe de FUT-behandeling in zijn werk gaat? Dat lees je hier. Ik neem je d.m.v. video’s op Manify en Instagram mee door het traject van mijn haartransplantatie, van intake-gesprek tot behandeling en ten slotte het resultaat na een jaar.
Wat kost een haartransplantatie?
Het is erg lastig te bepalen wat een haartransplantie kost, zonder dat een specialist ernaar heeft gekeken. Het ligt er helemaal aan hoe kaal je op dit moment bent, hoe kaal je nog gaat worden, wat je leeftijd is en voor welke behandeling je kiest.
Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kunnen ze goed bepalen hoeveel grafts er gezet moeten worden en je een hele goede inschatting geven van de kosten.
Je hebt er misschien nooit echt bij stilgestaan, maar je kan ook je haren naar je baard, snor, wimpers of wenkbrauwen transplanteren. Altijd gedroomd van een mooie volle baard of snor, maar niet genoeg haar? Ook dat kan er eenvoudig bij worden gezet vanuit je achterhoofd. In principe is het ook mogelijk om haar vanaf je baard of borst te transplanteren naar je hoofd, maar dat wil je niet. Dat gaat er heel raar uitzien!
Tijdens ons intakegesprek hebben we nog veel meer vragen gesteld. Benieuwd? Check dan vooral de hele video: