Zo verzorg en style je krullend haar

CREDITS: Bigstock

Krullend haar hebben is niet altijd even makkelijk. In tegenstelling tot een stijle coupe, kun je hier niet even de kam doorheen halen en wat gel erin gooien. Krullen hebben nét wat extra aandacht en verzorging nodig. Ze zijn dan ook vaak de oorzaak van grote kapselflaters. Niemand wil de ramen-noodle look van Justin Timberlake in zijn *NSYNC-tijd. Wij hebben tips en tricks voor het verzorgen en stijlen voor krullend haar, zodat jij voortaan die lokken van je rockt. 

Zo haal je het beste uit je krullend haar

1. Omarm de chaos

In tegenstelling tot je stijlharige kameraden is de boel bij krullend haar wat meer out of control. Maar die chaos heeft juist z’n charme. Je kunt wel proberen om met man en macht tegen de bos krullen in te gaan, maar je kunt ook werken met wat je hebt. Krullen zorgen voor volume en textuur: je ziet er in principe nooit écht saai uit. Daarnaast heeft krullend haar een zekere nonchalante charme en finesse. Waardeer die kanjers van je dus!

In principe moet je met het stijlen van krullend haar de natuurlijke vorm van je haar in achting houden. Go with the flow. Kijk naar hoe je haar valt en masseer het vervolgens met de juiste haarproducten. Het meeste werk bij een bos krullen ligt eigenlijk bij de kapper: hoe het valt is namelijk voornamelijk afhankelijk van de manier waarop het geknipt is. Ga niet een kapsel voor mannen met stijl haar na proberen te bootsen, kies voor een realistisch resultaat.

krullend haar, Zo verzorg en style je krullend haar
Foto: Bigstock

2. De juiste gereedschappen

Het belangrijkste aan het verzorgen van krullen is dat je gebruik maakt van de juiste materialen. En deze materialen verschillen nogal van de materialen die je zou gebruiken voor stijl haar. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je krullend haar zo min mogelijk borstelt of kamt wanneer het droog is, dit maakt het enorm pluizig. Vooral fijne kammetjes kun je beter nu meteen bij het vuilnis gooien: deze gaan gewoon nooit werken voor jouw coupe.

Probeer je krullen voornamelijk te stijlen met je handen of een grove kam waarbij de tanden verder uit elkaar staan. Bij het uitkiezen van een product moet je juist weer kijken naar het gewenste effect. Wax zorgt bijvoorbeeld voor een lichte wet-look en is in principe de go to voor het in model brengen van krullen. Het verzwaard de krullen niet al te erg en maakt het makkelijk om er een model in aan te brengen. Mocht je hier echter niet van zijn en juist een wat natuurlijkere look willen, dan kun je voor een salt spray, lichte olie of haarspray gaan. Deze zorgen ervoor dat je haar zijn natuurlijke model behoudt zonder al te veel verzwaard te worden.

krullend haar, Zo verzorg en style je krullend haar
Foto: Fares Hamouche

3. Was-routine

Veel mannen wassen hun haar alleen met shampoo, drogen af en that’s it. Dat is overigens geen goed idee, te vaak je haar wassen is behoorlijk slecht voor je haar. Shampoo droogt je haar namelijk behoorlijk uit. Krullend haar heeft vaak al de eigenschap dat het van zichzelf redelijk droog is, je kunt de conditie van je haar echter flink verbeteren door het gebruik van conditioner. Conditioner zorgt ervoor dat je haar schubben sluiten en je haar minder droog en beschadigd raakt.

krullend haar, Zo verzorg en style je krullend haar
Foto: Ronny Sison