Dit is hoe vaak je als man je haren zou moeten wassen

CREDITS: Bigstock

Sta je wel eens onder de douche terwijl je je shampoo hardhandig door je haren heen wrijft en je je afvraagt, hoe vaak zou ik m’n haren eigenlijk moeten wassen? We can tell you, je bent niet de enige. Daarom lossen we het mysterie vandaag voor eens en voor altijd op. Zo vaak zou je als man je haren moeten wassen.

Dit is hoe vaak je als man je haren zou moeten wassen

Je haar is kostbaar, en bij verkeerde behandeling kun je je haar beschadigen, met alle gevolgen van dien. Daarom is het tijd om ons te verdiepen in de wereld van het haren wassen. Let’s get to business. Dit is hoe vaak je je haar nou écht zou moeten wassen.

haren wassen
Foto: Bigstock

Algemene regel van haren wassen

Over het algemeen kun je de volgende ‘regel’ in je achterhoofd houden, voor zover d’r natuurlijk echt regels zijn. Je bepaald vooral gewoon zelf wat je met je haar doet. Maar mocht je graag een richtlijn willen, dan zouden mannen hun haren één keer in de twee dagen moeten wassen. Er is echter meer.

Het verschilt per lengte

Bovenstaand is de algemene richtlijn, maar daar moet bij gezegd worden dat de zaak verandert wanneer je langer haar hebt.

Met een korte coupe is je het wassen van je haren eens in de twee dagen meer dan genoeg. Door overmatig wassen kun je je hoofdhuid namelijk uitdrogen waardoor je bijvoorbeeld schilfers of een jeukende hoofdhuid kunt krijgen.

haren wassen
Foto: Bigstock

Lange haren wassen

Maar het is een ander verhaal wanneer je langere lokken in je nek hebt hangen. Dit is een heel ander soort kapsel en dient dus ook op een andere manier behandeld te worden. Als je je lange haar net zo vaak zou wassen als bij kort haar wordt geadviseerd, strip je ook essentiële natuurlijke oliën uit het haar. Hierdoor kan het droog, dof en futloos worden. Niet het resultaat waar je op hoopt dus.

Haarstijlen met langere lokken kunnen het veel beter hebben om minder vaak gewassen te worden. Het advies voor deze kapsels is dus om de haren eens in de drie of vier dagen te wassen. Gebruik daarbij een milde en sulfaatvrije shampoo.

douchen
Foto: Sachith Hettigodage

Shampoo en conditioner

Een grote valkuil bij veel mannen die vettig haar hebben, is om een flinke hoeveelheid shampoo te pakken onder het mom van ‘ik heb meer shampoo nodig om het al vette weg te krijgen en me schoon te voelen’. Helaas moeten we deze mannen uit hun droom helpen. Er bestaat namelijk ook zoiets als té veel shampoo, en je haar wordt hier niet blij van. Gebruik daarom een hoeveelheid shampoo van ongeveer een euromunt. Bij écht lang haar zul je een klein beetje meer nodig hebben.

Daarnaast staat er bij sommige mannen ook een fles conditioner in de douche. Voor het gebruik hiervan is ook een richtlijn die je in je achterhoofd kunt houden. Hierbij geldt dat wanneer je droog haar hebt, je je conditioner iedere keer kunt gebruiken wanneer je je haar ook met shampoo wast. Heb je normaal of vettig haar? Gebruik de conditioner dan de ene wasbeurt wel en de volgende weer niet. Dat is dan meer dan voldoende.

haren wassen, Dit is hoe vaak je als man je haren zou moeten wassen
Foto: John Forander