Manify Traveltip: Formentera

Het laatste paradijs in de Mediterraanse Zee noemen ze Formentera ook wel. Het eiland behoort tot de eilandengroep Illes Balears, ofwel Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Formentera is het kleinste eiland van de vier en is op een kwartiertje varen afstand van Ibiza. Het is ook niet te bereiken met het vliegtuig, daarvoor moet je dus via Ibiza. Ook niet verkeerd, lees alles over dat geweldige eiland (ook de niet party kant) in onze travelblog over Ibiza.

In één woord: adembenemend!

Bijna nergens in Europa is het water blauwer en zijn de stranden witter. Dit komt omdat er rond Formentera de hoogste concentratie Posidonia Oceanica zeegras te vinden is van heel de Mediterraanse Zee. Deze waterplanten zorgen voor een rijk onderwater leven, met prachtige vissen, koraal en die mooie stranden en heldere water!

Dat klinkt wel lekker hè, tijdens deze donkere dagen? Ondanks dat het eiland zo klein is, je bent in een kwartier van de ene naar de andere kant met de auto, is er ontzettend veel te doen.

Formentera - LLAUD 1, ALEX MARTIN E

Rust

Formentera is luxe. Om het te bezoeken ben je niet veel kwijt, maar er wonen veel rijke mensen en dat is ook niet gek, want het is er prachtig en heerlijk rustig. De natuur is ongeschonden en daar zijn ze heel trots op. Het eiland ligt net ver genoeg om geen last te hebben van de dikke clubs op Ibiza. Er wonen maar zo’n 10.000 mensen op het eiland en er is dus ruimte genoeg voor iedereen!

Hippies

Het is een beetje tegenstrijdig, maar er zijn dus oude hippies met geld. Deze hebben het drukkere Ibiza verruilt voor Formentera om te gaan genieten van de rust en de natuur.

Natuur

Formentera - Submarinismo_Jordi BenítezZeesterren, koraal, clownvissen, maar vooral zeepaardjes zijn volop aanwezig onder de zeespiegel rond het eiland. Dit leent zich natuurlijk perfect voor duiken en snorkelen. De zeebodem is ongerept en daarom is het heerlijk om uren onder water te spenderen.

De stranden op Formentera liggen er ook bij alsof ze Windows achtergrond zijn, maar dan nóg mooier.

Toerisme

Formentera wordt steeds populairder, maar je valt er gelukkig nog niet over de toeristen. Toch is er genoeg te doen. Denk, naast duiken en snorkelen, dus aan kajakken, surfen, zeilen, hiken en rond rijden in een elektrisch autootje, die je daar voor een prikkie kan huren.

Luxe jachten

Formentera - Llevant, JORGE JIMENEZ

Boven het eiland en tussen Ibiza en Formentera liggen twee hele kleine eilandjes die ook bij Formentera horen. Eén daarvan heet Isla S’Espalmador en is zo klein dat het bijna alleen maar strand is. Het zand is er prachtig wit en de zee is tot 50 kilometer de zee in compleet doorzichtig. In de zomer vind je dan ook veel luxe jachten rondom het kleine eilandje. Misschien om even een hapje te eten in het enige huisje op de Isla, dat een restaurantje is.ESSENTIALSMEER ESSENTIALS