Fitgirl Friday: Anne Haakmeester (fannetiek)

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is zeker waar: de Fitgirl van vandaag is sowieso sterker dan ons allemaal bij elkaar. Ze is verknocht aan barbells, maar heeft haar vrouwelijke vormen heel mooi weten te behouden. Eigenlijk kennen jullie haar allemaal, maar we zullen haar toch even aankondigen: Anne Haakmeester, ofwel: Fannetiek!

Interview met Anne van Fannetiek

Oké Anne, vertel ons ALLES!
“Hi! Ik ben Anne, nog net 29 jaar oud en woon in Amsterdam. Met een journalistieke achtergrond en een oncontroleerbare nieuwsgierigheid naar alles omtrent voeding en krachttraining, begon ik een aantal jaar geleden met wedstrijdfitness en startte ik daarover een blog, www.fannetiek.nl. Een verbastering van mijn naam (Anne) en van fanatiek, wat menig persoon verkeerd schrijft sinds ze mij volgen ;-). Ik ben IFBB wedstrijdatlete en compete in de bodyfitnessklasse. Ik ben net een jaar offseason geweest (lees: spiermassa bouwen) en sinds een aantal weken weer ‘op dieet’ zodat ik in maart in een 2.0 versie van mezelf op het podium kan neerzetten. Ik ben deels een meisje-meisje en hou heel erg van shoppen en roze nagellak, maar heb aan de andere kant een flink laag eelt aan de binnenkant van mijn handen (super sexy) en kan onwijs vloeken als een training niet lekker loopt. Ik combineer graag the best of both worlds.”

Fitgirl Friday - Fannetiek3Waarmee onderscheidt Fannetiek zich van alle andere health- en fitness blogs?
“Ik denk – of ik hoop – dat mijn blog, die overigens bijna haar twee-jarig jubileum viert, zich onderscheidt door mijn ietwat ‘aparte’ tak van sport (bodybuilding) en mijn nuchtere soms wat droge kijk op alle health zaken. Ik ben wars van alle so called foodies en fitties die miepen over E-nummers en bang zijn voor suiker en melk, van mensen die een glutenallergie veinzen of alles behalve hun eigen giecheltje de schuld geven van het feit dat ze geen gewicht verliezen. Ik probeer, naast mijn avonturen op weg naar het podium, mensen helderheid te verschaffen over hoe je daadwerkelijk je doelen kunt bereiken, en schrijf eigenlijk amper over groene smoothies. ‘Not your average healthblog’ is dan ook mijn under lining en dat wil ik graag zo houden.”

Wat is de reden geweest dat je besloten hebt om mee te doen met fitnesswedstrijden?
“Ik ben al jaren bezig met krachttraining en stond op mijn veertiende al in de gym ‘tussen de mannen’. Waar ik ooit begon met uren cardio, ontelbare groepslessen en een slecht dieet zonder gewenste resultaten, begon dat langzaam te veranderen toen ik meer kennis kreeg van training en voeding en ik me ging verdiepen in de wereld van krachttraining. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, wist ik dat ik hier meer mee wilde doen. Ik wist dat er fitnesswedstrijden waren, en heb daarover alle informatie opgezocht. Wel heb ik er even over gedaan om me daadwerkelijk op te geven voor mijn eerste wedstrijd. Het is toch een 180 graden draai van je leven. Al besefte ik dat op dat moment nog niet.”

Hoe reageert je omgeving op jouw lifestyle?
“Eigenlijk overwegend positief! Familie en goede vrienden steunen me sowieso onvoorwaardelijk en leven altijd erg mee met mijn wedstrijdprep en lezen mee met mijn blog, ook al kennen ze de verhalen al. Dat vind ik leuk en dat doet me goed. Ik kan ook redelijk hard zijn hoor, mensen die me tegenhouden in mijn enthousiasme en doelen heb ik liever niet om me heen. Zonde van m’n tijd. Iedereen heeft zijn of haar dingen waar ‘ie vol voor gaat. En dat is prima.”

Voor je fitnesswedstrijd zal je veel bezig zijn met een negatieve energiebalans te creëren en zul je waarschijnlijk verschillende producten even moeten laten staan. Welke producten zal je het meeste gaan missen?
“Haha, ja, thanks for reminding me ;-). Op dit moment zijn we slechts een kleine twee weken onderweg en valt het allemaal reuze mee met de hoeveelheid voeding die ik nog mag eten. Echter zal dit de komende maanden alleen maar minder worden en zit ik rond kerst en NYE waarschijnlijk al best laag in mijn energie-inname. Dit houdt in dat ik dit jaar de feestdagen ‘een beetje oversla’ en die dagen broccolisoep eet in plaats van oliebollen en pepernoten. En dat vind ik – als ik er zo over nadenk – helemaal niet erg. Ik weet waar ik het voor doe en ik weet dat ik bepaalde zaken moet laten staan om mijn doelen te bereiken. Het meest ga ik denk ik de chocoladepepernoten missen en croissantjes. Die mis ik nu al haha!”

Fitgirl Friday - Fannetiek7Wat helpt jou er weer bovenop de komen wanneer je even weinig zin en motivatie hebt?
“De gedachte aan mijn podiumshape is vaak voldoende motivatie en ook het feit dat ik nu weer ‘in prep’ zit vind ik heel erg motiverend werken. Ik zie bijna iedere dag wel weer nieuwe lijnen en week voor week pak je als het ware je eigen lichaam uit en zie je wat er onder dat ‘vetlaagje’ is opgebouwd het afgelopen jaar. Toch nog een soort van kerst. En natuurlijk, er zitten echt wel dagen tussen dat ik heel erg moe ben of minder zin heb, maar ik ga altijd. Vaak zijn de trainingen waarbij ik van te voren geen zin heb, de beste trainingen en hele harde rapmuziek helpt ook een boel.”

Dit is niet je eerste fitnesswedstrijd waar je aan gaat meedoen. Hoe verschilt dit proces met de vorige?
“Klopt, dit wordt mijn derde wedstrijd en hopelijk volgen er in 2016 nog meer. Ik merk dat ik er nu al veel rustiger in sta dan vorig jaar. Ik weet nu meer, weet wat er gaat komen en weet ook wat mijn lichaam wel en niet aankan en hoe het reageert. Dat werkt een stuk rustiger. Uiteraard blijft het spannend en loodzwaar en soms best heftig naarmate de wedstrijd dichterbij komt, maar ik heb er veel vertrouwen in en wordt gesteund en geholpen door een team van fijne mensen.”

Je bent aardig bekend in Nederland en dat gaat soms ook gepaard met negatiever reacties. Niet iedereen vindt een gespierd vrouwenlichaam mooi. Hoe ga je hier mee om?
“Tja, ik denk dat dat onvermijdelijk is als je bewust de aandacht opzoekt. Wanneer je sport én je lichaam ook je handelsmerk worden, is dat soms best moeilijk, omdat je weet dat er mensen zijn die het niet mooi vinden of die het niet begrijpen. Ik ben deels om die reden ook mijn blog begonnen; om te laten zien dat het niet eng is, niet raar is en niet per definitie lelijk hoeft te zijn; vrouwen met een bovengemiddelde spiermassa. En natuurlijk, meningen en smaken verschillen en dat is prima. Waar ik echter niet tegen kan zijn negatieve en vooral vaak domme opmerkingen van mensen die ‘haten om te haten’. Of dat nu op mijn foto’s is, of op die van mijn teamgenoten of andere meiden die hard werken aan hun doelen. Zoiets is niet nodig en kan erg kwetsen. Dat hebben die toetsenbordtijgers misschien niet door (of wel), maar dat frustreert mij wel heel erg. Ik kan er inmiddels goed tegen en hoor of zie het niet eens meer, maar ik ken genoeg meiden die zich dit wel erg aantrekken.”

Goed zo! En waar ben je vaak te vinden wanneer je niet aan het trainen bent?
“Haha, thuis. Aan het bloggen, mailen, Netflixen. Of in de keuken, aan het eten. Verder cruise ik heel Amsterdam door op m’n fietsje naar verschillende events of clinics, of reis ik het land af om poseerles te geven of ben ik zelf aan het poseren. Je zal mij niet heel vaak tegenkomen in de club, maar zeg nooit nooit ;-)”

Hoe ziet jouw ultieme rustdag eruit waarbij je helemaal tot ontspanning komt?
“Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik héél slecht ben met rustdagen. Ik zet zelfs op zondag de wekker. Ik houd ervan vroeg op te staan en dan uren aan de ontbijttafel te zitten met de krant en koffie en mijn telefoon. Muziekje aan. Geen afspraken in mijn agenda. Nergens waar ik zijn moet. Dat zijn voor mij wel echt fijne momenten van rust. Maar ik heb bijna nooit dagen waarop ik helemaal niets doe. Vaak ga ik dan toch even trainen (al is het maar techniek-training) of ga ik wandelen door het Vondelpark. Ik kan niet goed stilzitten.”

Waar droom je van om te bereiken over een aantal jaar?
“Over een aantal jaar hoop ik zeker nog een paar wedstrijden op mijn naam te hebben gezet en ook mee te hebben gedaan aan internationale wedstrijden. Verder hoop ik dat ik dan nog steeds werkzaam ben als personal trainer en/of coach en andere meiden kan helpen met hun wedstrijdambities.”

Succes daarmee dan! Thanks voor je tijd!

Anne volgen doe je natuurlijk op haar blog, Instagram én deze week op de fitgirlfriday Snapchat! Fijn weekend!

 

 

Total
0
Share