Fitgirl Friday: Cynthia Houben

We houden natuurlijk allemaal van Fitgirls. Ze zorgen goed voor zichzelf en zien er leuk uit. Maar wat sommige Fitgirls nóg leuker maakt, is als ze ondernemend zijn. De Fitgirl van vandaag is daar een typisch voorbeeld van. Ze is eigenaresse van gymjunkies.nl, een zeer goed lopende blog én webshop. Met wie spreken we? Cynhia Houben natuurlijk!

Interview met Cynthia Houben

Cynthia is 25 jaar en woont in Breda. Ze heeft communicatiewetenschappen gestudeerd aan de de Universiteit van Tilburg, maar is daar een paar jaar geleden mee gestopt. Ik wilde iets anders in het leven, maar wat wist ik niet. School maakte me niet gelukkig en ik voelde geen passie voor mijn opleiding. Als ik geen passie voel, kan ik iets niet volhouden. Of liever gezegd wil ik iets niet volhouden. Ik leef maar één keer en wil de tijd van m’n leven hebben, eens een keer niet meer doen wat de maatschappij van me verwacht. Maar mijn eigen pad volgen.”

Cynthia Houben - Fitgirl Friday - Manify13Al vanaf haar zevende is ze diabetespatiënt en heeft altijd moeite gehad met stabiliteit te vinden. Maar 1,5 jaar geleden begon ze met krachttraining, met haar vriend. Sindsdien gaat het stukke beter!

Hoe kwam je op het idee van Gymjunkies?
“Wij zijn in februari dit jaar begonnen met de blog. Ik liep al een aantal maanden met het idee om een blog te beginnen. Ik wist alleen niet hoe en wat. Ik wilde het eerst alleen doen, maar toen bleek dat Mark, mijn vriend, er ook graag betrokken bij wilde zijn. Dat was natuurlijk helemaal geweldig! Als fitcouple heb je toch wel het voordeel dat je mannen én vrouwen aanspreekt met je blogs. We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Het begon als hobby en dat het nu ons werk is, kan ik soms nog niet geloven. Ik ben er meer dan dankbaar voor! 

We willen anderen mensen graag helpen door onze ervaringen te delen. Wij verdienen er nu ook een inkomen mee, door middel van online coaching. Het is meer dan geweldig dat mijn passie nu mijn werk is geworden. “

Waar kwam überhaupt de motivatie vandaan om een gezond leven te gaan leiden?
“Ik was erg depressief en had al vanaf mijn 15e problemen met eten. Ik heb tijden gehad dat ik enorm veel eetbuien had en dan overgaf, omdat ik me schuldig voelde. Maar ook heb ik tijden gehad dat ik bijna niks at en nog maar 48 kilo woog. Ik haatte mijn lichaam, maar ook de persoon die ik was. Ik voelde me zwak en niks waard.

Met mijn suiker ging het al jarenlang slecht. Ik voelde me nooit goed, lag dagen achtereen op bed, was altijd ziek en had vaak gedachtes dat ik niet meer wilde leven. Toen ik Mark leerde kennen, woog ik 60 kilo en zes maanden later woog ik bijna 75 kilo. Ik werd weer depressief en wist niet hoe ik hieruit moest komen. Het ging bijna uit tussen ons, maar dat was écht het laatste wat ik wilde. Nu was ik het zo beu om altijd maar in die slachtoffer rol te zitten. Ik moest veranderen, dus de knop ging om. Het boek ‘The Secret’ heeft me hier bij geholpen. Ik leef iedere dag volgens die principes. Ik heb nog vaak tegenslagen gehad, maar het verschil is nu dat ik niet meer opgeef. Ik blijf opstaan als ik ‘faal’. En dat is naar mijn mening, the key of succes.”

Zo dat is heftig. Super fijn dat je nu iets gevonden hebt waar je gelukkig van wordt. Heb j een tip voor iedereen die het beste uit zijn/haar lichaam wilt halen?
“Geloof in jezelf. Dit is enorm cliché, maar de meeste mensen geloven niet in zichzelf. Je houdt jezelf dan heel erg tegen. Je kan echt alles bereiken wat je wilt, als je maar gelooft dat het kan! En zoek een sport die bij je past. Ik ben echt verliefd op krachttraining, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen zo. Zoek iets wat je iedere dag zou kunnen doen. Zo hou je het makkelijk vol.”

Elk meisje dat lekker sport is tegenwoordig ‘fitgirl’. Wat is jouw mening hierover?
“Ik vind dat het twee kanten heeft. Het is erg mooi om te zien dat veel meiden beter voor zichzelf willen zorgen. Je merkt vooral op Instagram dat iedereen elkaar steunt en elkaar inspireert. Ik zou nooit meer terug willen naar de tijd dat ik amper bewoog en elke avond op de bank zat met een zak chips.

Maar er zit ook een andere kant aan. Die heb ik zelf ondervonden. Ik merkte op een gegeven moment dat ik niet meer kon genieten van een cheatday of als ik een etentje had. Ik was gelijk bang om aan te komen en kon echt boos op mezelf worden als ik weer iets slechts op had. Ook keek ik veel naar andere meiden en dan kon ik het verschrikkelijk vinden dat zij er beter uitzagen dan ik. Ik moest perse zeven dagen per week sporten en als ik een dag miste voelde ik me ontzettend rot. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet geen obsessie worden en ik wilde niet weer ongelukkig worden door zoveel met eten en sporten bezig te zijn. Nu heb ik daar een balans in gevonden. Ik kan genieten van lekkere dingen en sport nu vier á vijf keer in de week. Maar soms ga ik een week niet en dat is ook oké. Je moet het doen omdat je het leuk vindt en goed voor je lichaam wil zorgen. En het grappige is, sinds ik het los heb gelaten heb ik veel meer progressie geboekt met mijn lichaam dan in de tijd dat ik me zo druk maakte.”

Mooi! Nu even wat dilemma’s. Ik stel je dezelfde vragen als Titia Wyers, van een paar weken terug. Leuk om te vergelijken! Oké, bloggen of vloggen?
“Bloggen! Als ik een blog maak, type ik aan één stuk door. Ik schrijf wat er in me opkomt en dat maakt mijn hoofd leeg. Ik hou er sowieso van om te schrijven, dus het voelt nooit als een verplichting.”

Je buik, borsten of billen?
“Billen! Mijn doel zijn de billen van Sandra Prikker ;-)” 

Squatten of deadliften?
“Squatten. Heb echt een hekel aan deadlift haha.” 

Dikke vakantie of zomer vol festivals?
“Oei, deze vraag vind ik heel moeilijk. Ik ben echt gek op festivals. Kijk ieder jaar weer uit naar de zomer. Maar reizen vind ik ook geweldig, ik wil heel de wereld zien. Dus ik kies dan toch voor een dikke vakantie!”

Stoere man of grappige man
“Liefst natuurlijk stoer EN grappig! Ik val op stoere mannen qua uiterlijk, maar ze moeten wel humor hebben en gek kunnen doen. Als iemand alleen maar stoer en knap wil zijn, ben ik er al op uitgekeken. Inhoud vind ik erg belangrijk en dat ik met iemand kan lachen. Gelukkig heeft Mark dat allebei :-). Als ik trouwens moet kiezen, dan kies ik voor grappig.”

Yoga pants of geen pants?
“Bedoel je dan die doorschijnende yoga pants? Nee, bedankt haha. Ik vind het er niet uitzien. Als ze niet doorschijnend zijn, dan vind ik het wel kunnen.”

Sneakers of hakken?
“Sneakers! Vroeger droeg ik iedere dag hakken, maar ik zou er niet meer aan moeten denken. Ook kan het niet echt meer, want een aantal jaren geleden heb ik beiden enkels gekneusd. En omdat ik eigenwijs was bleef ik sporten en hakken dragen. Nu is het chronisch, dus ik kan sowieso niet langer dan 2 uur op hakken lopen.”

Oké, laatste: Fitgirl Friday of Lazy Sunday?
“Fitgirl Friday ofcourse ;-)!” 

Thanks, Cynthia, voor het delen van je mooie verhaal. Succes en we spreken je!

Cynthia volgen doe je op Instagram, via haar blog of deze week op onze snapchat: fitgirlfriday.

Total
0
Share