Drie speciale speciaalbieren met een zeer opmerkelijk verhaal

Er duiken steeds meer café’s op, die meer dan vijftig soorten speciaalbier schenken. Ik zou niet weten welke bieren ik door de jaren heen allemaal geprobeerd heb. Een paar bieren zijn me wel bij gebleven door de grappige naam of het opmerkelijke verhaal dat er achter schuil gaat. In dit artikel heb ik drie opmerkelijke speciaalbieren beschreven waarmee jij indruk kunt maken aan de bar.

Foutje, bedankt!

Meerdere gerechten of bieren zijn per ongeluk of door een fout ontdekt, zo ook Eisbock. Er doen zich meerdere verhalen de ronde. Het meest gebruikte verhaal is dat er eind negentiende eeuw (rond 1890) een paar vaten bokbier, van een brouwerij in Duitsland, niet binnen zijn gezet tijdens een koude winternacht. De volgende ochtend was het bier bijna volledig bevroren, waardoor de houten vaten open gesprongen waren. Op het eerste gezicht leek de volledige inhoud van het vat bevroren te zijn maar er bleek toch nog een bruine, onbevroren vloeistof in te zitten. De persoon die de vaten buiten had laten staan, moest voor straf de vloeistof opdrinken.

Tot iedereens grote verbazing bleek dat de smaak en het alcoholpercentage van het bier er juist op vooruit is gegaan. Het nu bekende Eisbock was geboren en er werden elke winter meerdere vaten buiten gezet om hetzelfde effect te creëren. Tegenwoordig passen meerdere brouwerijen een vriesdestillatiemethode toe om het alcoholpercentage van het bier te verhogen. Een bekende Eisbock is de Aventinus Eisbock van Schneider Weisse en het alcoholpercentage is 14%, vrij hoog dus voor speciaalbier.

Spray-tan Gone Wrong!?

Brouwerij het Uiltje in Haarlem staat bekend om zijn verschillende bieren met opmerkelijke grappige namen. Zij maken goed gebruik van storytelling en humor om het bier aan de man te brengen. De Spray-tan Gone Wrong is een Orange Milk Stout, met een lichte sinaasappelsmaak. Brouwerij het Uiltje brengt met dit biertje een ode aan alle zon-fanaten die nét iets te vaak een zonnebank bezoeken of een spray-tan nemen. Het biertje glijdt makkelijk weg en trekt snel in en kan in tegenstelling tot de spray, zonder rubberen handschoenen gebruikt worden!

Alternatief voor hét meest gewilde bier

Westvleteren 12 is een veel besproken speciaalbiertje. In 2005 is het Belgische Westvleteren 12 tot het beste bier ter wereld bekroond door Ratebeer en het staat nog steeds op nummer één. Mede door de populariteit en de beperkte productie is er een grote run op dit bier. Het Trappistenbier is alleen te verkrijgen in de winkel van de abdij en het wordt geschonken in café In de Vrede, gelegen tegenover de abdij. Verder mag niemand het bier verkopen of schenken. Het is enkel op bestelling, met maximaal twee kratten af, te halen. Het duurt daarna minstens zestig dagen voordat je weer een nieuwe bestelling mag plaatsen met hetzelfde telefoonnummer en kentekenplaat. Het is lastig om een bestelling te plaatsen, want er is slechts één telefoonlijn die bijna altijd bezet is. Één krat Westvleteren 12 inclusief statiegeld (24 flessen) kost €54,-. 

Voor wie niet in de gelegenheid is om een krat van het populairste bier ter wereld te bemachtigen is er goed nieuws. Want wat veel mensen niet weten is dat het alom bekende St. Bernardus abt 12 bijna identiek is aan Westvleteren 12 en wél overal verkrijgbaar is. De abdij van Westvleteren begon in 1838 met het verkopen van bier en heeft ruim een eeuw goed gedraaid. In 1945 namen de monniken het besluit om de licentie van het bier te verlenen aan de Sint-Bernardus brouwerij. Het religieuze leven had namelijk te lijden onder de tijd die ze besteden aan het brouwen van bier. In 1992 claimde de Westvleteren abdij de licentie weer, waarbij het label Trappistenbier alleen onder bepaalde voorwaarden gebrouwd mocht worden. De monniken besloten om enkel nog genoeg bier te produceren om hun eigen levensonderhoud te financieren. Vandaar de beperkte productie. Door een geschil tussen de Sint-Bernardus brouwerij en de abdij van Westvleteren, besloot St. Bernardus om de abdij niet meer van gist te voorzien. St. Bernardus beweert dus dat zij het originele recept hebben. Diverse bierkenners en websites hebben beide bieren getest en het verschil in smaak en uiterlijk lijkt nihil te zijn.

Total
0
Share