Carrieretips die je niet vaak hoort, maar wel heel doeltreffend zijn!

Attitude

Carrière adviezen. Je kunt er vast wel een paar opnoemen die je al je hele werkende leven voorbij hebt horen komen. Doe gewoon wat je leuk vindt. Wees een mensenmens, heb een hands-on mentaliteit, wees een zelfstandige team-player, zie de grote lijnen zonder de details uit het oog te verliezen.  Uhu. Yeah right. Maar wat zijn nou dé adviezen waar je echt wat aan hebt?

Voorkom overbelasting

Druk druk druk. Het lijkt wel mode een dezer dagen. Ondank dat het als positief ervaren wordt, kan dit echter als negatief overkomen. Als je echt zo druk bent, ben je ook ontzettend gestrest. En als je gestrest bent, kun je er weinig bij hebben. Zo mis je kansen op nieuwe, interessante projecten waar je je in zou kunnen verdiepen en ontplooien.

Ga af en toe naar de VrijMiBO

Als je pas ergens werkzaam bent, accepteer dan de eerste uitnodigingen die je krijgt voor een lunch, etentje of een borrel. Uit beleefdheid, maar ook om je te verdiepen in je collega’s. Als je vaak weigert, om wat voor reden dan ook, kun je onbedoeld overkomen als buitenstaander. Plus, het is ook gewoon een stukje ontspanning!

Zoek naar taken die niet direct op je takenlijst staan

De carrièreladder (over clichés gesproken)  gaat niet altijd volgens de gebaande paden. Het succes van je carrière kan afhangen van taken en verantwoordelijkheden die niet direct in je functie profiel staan. Goed, als je eenmaal aangenomen bent zal het redelijk eenvoudig zijn om binnen de lijntjes te kleuren. Je profileert je echter nog meer door meerwaarde te leveren. Kom met nieuwe inzichten op de proppen of werk aan aan oplossingen waar nooit iemand eerder aan gedacht heeft.

Laat anderen zien dat ze belangrijk zijn voor je

Stel, je collega merkt dat je je telefoon altijd opneemt, maar als je collega zelf belt vrijwel nooit. Het signaal hier is duidelijk; je collega is niet belangrijk genoeg. We hoeven je niet uit te leggen dat dit je niet populair zal maken. Kortom, behandel iedereen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.

Help anderen

Help anderen, ook al word je hier niet direct beter van. Het kost je waarschijnlijk een kleine moeite om een vraag te beantwoorden, een deur open te houden of iemand door te verwijzen. Uiteindelijk zullen je inspanningen opgemerkt of beloond worden, op een allicht voor jou onverwachte manier.

Blijft contact onderhouden met oude collega’s

Natuurlijk is dit eenvoudiger met collega’s waar je goed mee kon opschieten. Maar neem dit wel serieus. Het netwerk van je collega’s die je bedrijf verlaten hebben zijn vaak van meer waarde dan het netwerk van je huidige collega’s.

Ken je zwaktes

Zwakke punten die je nog niet kent zijn het allergevaarlijkste voor je carriere. Ken je blind spot. Zoek uit waar je minder goed in bent en probeer hier aan te werken. Waarschijnlijk zal je hulp nodig hebben van je vrienden, familie en collega’s om hier achter te komen.

Leer van de mensen om je heen

Wanneer je je zelf een bepaalde vaardigheid wilt aanmeten, kijk dan eens om je heen naar iemand die deze vaardigheid volgens jou perfect beheerst. Kijk bewust af en kopieer het gedrag. Je komt er vanzelf achter of het wel of niet werkt. Tweak het wat en geef er je eigen stijl aan.

Wees dankbaar

Nee, niet dat het vrijdag is en het weekend eindelijk kan beginnen. Recht hebben op bijvoorbeeld een bepaalde promotie is een regelrechte carrièrekiller. Wees dankbaar voor het werk wat je nu doet en werk hard, in plaats van het gevoel te hebben dat mensen je dingen verschuldigd zijn.

Kijk ook eens naast je, in plaats van alleen omhoog

Mensen met uiteenlopende ervaringen maken doorgaans meer progressie dan mensen met meer ervaring. Verdiep je ook eens in zaken om je heen, zaken die niet direct gerelateerd zijn aan je carrière. Dit kunnen nevenactiviteiten zijn, die niet direct iets met je werk te maken hebben. Of nieuwe inzichten die je op doet door vrijwilligerswerk te doen.

Vind manieren om werkprocessen te verbeteren

Stel je voor dat je aan een project werkt dat verschillende fases of processen behelst. Hoe gaaf is het als jij een manier kan bedenken om dit proces te versnellen, zodat jouw opvolger minder omslachtig het project kan doorlopen? Ook hiermee bewijs jij je meerwaarde en laat je zien dat je niet alleen tussen, maar ook boven de materie kan staan.

En nu, aan de slag!

Menu
Total
0
Share