Van deze creme word je natuurlijk bruin zonder in de zon te liggen

Care

In de zomer is het altijd een dilemma. Je wilt een lekker bruin kleurtje kweken, maar van de hele dag in de zon liggen wordt je huid niet blij. Natuurlijk kan je je flink insmeren met zonnebrand en de heetste uren van de dag vermijden, maar ook dan ligt de kans op de loer dat je er aan het einde van de dag uitziet als een tomaat. En dan hebben we het nog niet eens over het lange termijn effect. Niemand wordt blij van een huid als een uitgedroogde vijg, om nog maar te zwijgen van nare ziektes als huidkanker. Amerikaanse wetenschappers lijken hier een oplossing voor te hebben gevonden; een crème waarvan je bruin wordt zónder in de zon te zitten én het beschermt je juist tegen huidkanker.

Bruin zonder zon

De Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een crème die de aanmaak van pigment in de huid stimuleert, waardoor de natuurlijke bescherming van de huid tegen uv-stralen verbetert. Pigment is namelijk de stof die je lichaam beschermt tegen uv-schade en zorgt voor dat fijne bruine kleurtje.

Normaal gesproken veroorzaakt uv-licht een reeks biologische reacties waardoor huidcellen pigment produceren. Dit proces wordt in gang gezet zodra jij gaat liggen bakken in de zon. De wetenschappers hebben een stof ontwikkeld waarmee je – zonder in de zon te liggen – hetzelfde resultaat krijgt. De stof kan namelijk de huid binnendringen en deze reacties kunstmatig op gang brengen. Zo maakt je lichaam extra pigment aan zonder dat je aanraking komt met uv-straling. Ideaal!

Onderzoek

De wetenschappers zijn al een tijd bezig met het ontwikkelen en testen van de crème en behaalden tot nu toe opvallend goede resultaten. Ze testten het product op menselijke cellen, muizen en een stuk menselijke huid en in alle gevallen werkte het. Nederlandse wetenschappers zijn dan ook onder de indruk en denken dat de crème een echte game changer kan worden. Toch zal het nog zeker een aantal jaar duren voor we ons daadwerkelijk kunnen insmeren met dit spul. Onderzoek naar de mogelijke risico’s zal namelijk nog minstens vijf tot tien jaar duren. Tot die tijd zullen we het dus nog even met een goede zonnebrand moeten doen…

creme-bruin1

Total
3
Share