Zo maak je een classic martini, the right way

Talking cocktails. Als je een manhattan wil, praat je met een New Yorker. Meer zin in een mojito? Dan moet je bij een Cubaan zijn. En als je zin hebt in een échte martini – een klassieke combinatie van Vermouth en gin – dan zoek je een Italiaan in London, met de naam Allesandro Palazzi.

Allesandro is bartender bij Dukes London, de bar waar het brein achter James Bond Ian Flemming regelmatig kwam en waar volgens de legende de inspiratie voor de beroemde zin ‘shaken, not stirred’ vandaan komt.

De geschiedenis van de martini is zelf eigenlijk ook een cocktail, met een grote scheut mythe en een topping van mysterie. Niemand weet waar het drankje nou eigenlijk vandaan komt. Sommigen zeggen dat cocktailkoning Jerry Thomas het drankje heeft bedacht rond 1870 in San Francisco. Anderen zeggen weer dat de martini bedacht is door bartender Martini di Arma di Taggia rond 1900 in New York voor John D Rockefeller himself.

Net als dresscodes, is óók de martini in de loop der jaren veranderd. Maar één ding is zeker, van origine was de martini stukken zoeter door het toevoegen van Orange Curacao. Inmiddels is de martini droger, soms met een bittertje en gegarneerd met een olijf. Wat wél hetzelfde is gebleven is het V-vormig glas, wat voor de ultieme martini experience zorgt. Wij leggen je de basics uit voor het maken van de perfecte classic martini.

Foto: James Bond

Ingrediënten

  • 100ml London Dry gin
  • 10ml Dry vermouth
  • Organische citroenschil

Bereidingswijze

  1. Gooi alles eerst in de vriezer. Inclusief glas, shaker en de drank zelf. Wanneer je een martini extreem koud serveert, vermom je de geur van alcohol en biedt het ruimte voor de geur van de citroenolie.
  2. Doe drie ijsblokjes in je cocktailshaker en doe vervolgens de ingrediënten erin. Traditioneel wordt de martini gemaakt met London Dry gin, maar sommige mensen geven de voorkeur aan vodka. Wat je ook kiest, het moet een premium spirit zijn.
  3. Nu de grote vraag: shaken or stirred? Wanneer je shaked breek je het ijs, wat het drankje verdund en dus minder sterk maakt. Heb je mensen over de vloer die je aan het eind van de avond naar huis wil hebben? Ga dan voor shaken. Heb je er geen problemen mee dat ze blijven crashen en hun roes uitslapen? Roeren die handel!
  4. Gebruik een aardappelschilmesje voor het maken van je citroentwist. Het is belangrijk dat je hiervoor een organische citroen voor gebruikt. Bij een citroen uit de supermarkt kun je de olie uit de schil moeilijk extraheren doordat deze vaak bewerkt zijn.
  5. Schenk je mix in een V-vormig martini glas en knijp vervolgens de olie uit de citroenschil in het glas. Serveer deze daarna met een olijfje en je hebt een heerlijke classic martini. Cheers! 

martini-2

Total
0
Share