Negroni: alles over jouw nieuwe signature drink

Je voelt jezelf vast en zeker heel volwassen. Het mooie is: over tien jaar zie je de persoon die je nu bent als een klein kind. En dat is goed, want anders ben je niet gegroeid. Waar enkele jaren geleden een wodka-Red Bull nog je go to ‘cocktail’ was, ben je nu meer fan van z’n volwassen broertje met hetzelfde effect: de espresso martini. En waar het vroeger om kwantiteit ging van de drank, zijn er nu avonden dat je kwaliteit een stuk belangrijker vindt. En daar komt de negroni om de hoek kijken.

Negroni

Niet iedereen is gecharmeerd van de lichtzoete, citrus-achtige cocktail met een droogbittere afdronk. De negroni bestaat dan ook alleen maar uit alcoholhoudende ingrediënten en daarom absoluut niet voor de faint hearted. Maar net als met je eerste biertje en je eerste bak koffie, is het een kwestie van doorzetten om ‘m te kunnen waarderen. En áls het dan eenmaal zover is, dan gaat er een wereld voor je open. Alsof je een lekkere golf pakt na minutenlang paddelen. Alsof je een kunstwerk ineens begrijpt. Alsof je een cocktail hebt ontdekt waarvan de complexiteit en balans je verrast.

negroni, Negroni: alles over jouw nieuwe signature drink

Geboorte van de negroni

Er gaan verschillende verhalen in de rondte over het ontstaan van dit drankje, maar één ding is zeker: het is een afgeleide van de Milano-Torino, die voor het eerst geschonken werd in 1860 in Milaan. Het was Gaspare Campari die de ingrediënten voor het eerst mixte. Door de komst van vele Amerikaanse toeristen, ontstond de ‘Americano’: Campari, vermout en bruiswater. Ofwel: negroni light. 

Welke intellectueel uiteindelijk bruiswater voor gin heeft vervangen, is niet zeker, maar het bekendste verhaal speelt zich af in de Caffè Casoni in Florence, ergens in 1919 (op Wikipedia staat ’tussen 1919 en 1920′. Oké…). Graaf Camillo Negroni vroeg aan bartender, Fosco Scarselli, of hij iets meer gioa di vivere, wat meer pit, kon toevoegen aan de Americano. Het werd gin en zo is de negroni geboren.

Benodigdheden negroni

Om de perfecte negroni te maken heb je vermout, campari en goede gin als hoofdingrediënten nodig. Vul dit aan met ijs en voor de garnering gebruik je een sinaasappel. Verder zijn een barmaatje en een barlepeltje handig. Uitschenken doe je in een kristallen tumbler.

Het bereiden is simpel: voeg van elke van de hoofdingrediënten 30 ml toe in het glas met ijs en roer voorzichtig door (al zijn er altijd mensen die liever voor shaken, not stirred gaan). Garneer vervolgens met een dun in het glas uitgewrongen sinaasappelschilletje.

negroni, Negroni: alles over jouw nieuwe signature drink
Foto: Andrea Riezzo

Variaties op de negroni

De negroni is natuurlijk perfect zoals hij is, een eenvoudig recept maar een complex smaakpalet. Toch zijn er talloze variaties, die zich elk voor een andere gelegenheid lenen.

Boulevardier: vervang de gin door bourbon of rye
Bijo: vervang de Campari voor Chartreuse Verte en Angostura bitters
Dutch Negroni: vervang de gin door jenever
El Presidente: vervang de Campari én gin voor Grand Marnier, een 7 jaar oude rum (bv. Havana Club) en een scheutje grenadine. Je kan je afvragen wat hier nog ‘negroni’ aan is, maar het is wel een klassieker uit hetzelfde straatje.
Negroni Sbagliato: vervang de gin door prosecco (toch weer die bubbels)
Negroni Spumante: voeg prosecco toe aan het originele recept
Rosita: vervang de gin door tequila, Angostura bitters en droge witte vermout

negroni, Negroni: alles over jouw nieuwe signature drink
Foto: Rinck Content Studio