Waarom whisky de ultieme BBQ-drank is, op alle fronten

CREDITS: Jasper Loeffen Photography

Soms zijn twee elementen onlosmakelijk verbonden. Als je het ene hoort, linken je hersenen meteen door naar het andere. Voorbeeldje: Johan Cruijf en nummer 14. Maar wij hebben nog een ‘duo’ voor je: whisky en bbq’en.

Whisky is namelijk dé ultieme drank om te serveren als je een mannenbarbecue organiseert. Op álle fronten. Hoe we dat bedoelen? Dat leggen we je haarfijn uit.

Whisky tijdens het BBQ-en: meer dan alleen nippen

Whisky is namelijk meer dan alleen nippen. Zéker als er ook eten (lees: vlees) in het spel is. Het eeuwenoude Schotse whiskymerk Highland Park vindt dat een goede whisky een stuk vlees lekkerder maakt. En andersom. De combinatie vlees en whisky tikt perfectie aan. Dit kunnen je smaakpapillen terugvinden tijdens een BBQ, maar ook als er een borrelplank op tafel wordt gezet.

Highland Park, Waarom whisky de ultieme BBQ-drank is, op alle fronten

Whisky maakt het totaalplaatje

Je kan zelfs whisky al inzetten voordat je BBQ daadwerkelijk plaatsvindt. Zo kun je het vlees ruim van tevoren marineren met whisky voor het échte robuuste smaakprofiel. Tijdens ‘de daad’ kan je whiskycocktails serveren of het vlees een extra impuls geven met een rokerige whisky-cocktailsaus. Of om het nog mooier te maken: je vlees aflakken met een goede whiskyjus.

‘Whiskynippen’ is en blijft natuurlijk nog het mooiste dat er is, dus daar sluit je mee af. Na de BBQ ga je met je maten rond de tafel zitten voor een goed gesprek met een Highland Park in de hand. Je weet wel: een vuurkorf in het midden, lachende vrienden eromheen, muziekje op de achtergrond en een goede whisky op de voorgrond. Het plaatje is dan aan het eind van de avond compleet.

Highland Park, Waarom whisky de ultieme BBQ-drank is, op alle fronten

Highland Park

Koken met drank is hot. Logisch, want met drank kan je jouw food een boost geven. Alleen al bij het horen van whisky-termen als ‘rokerig’, ‘robuust karakter’ en ‘sherryvaten’ krijgt het vlees al een betere smaak. En dit wil Highland Park doorvertalen naar jouw volgende BBQ. 

De Schotse whisky is perfect om te combineren met vlees vanwege de locatie waar het vandaan komt. De distilleerderij is het meest noordelijk gelegen van allemaal in Schotland. Het intense klimaat zorgt ervoor dat er geen natuurlijke boomgroei mogelijk is. Daardoor is het land vrij van houtinvloeden en de turf bestaat vooral uit heide.

Het gevolg? Een rokerige whisky met de zoetheid van heidehoning. Damn.

Whiskyproductie is voor Highland Park een levensstijl. Het merk stroomt door de aderen van de mensen op de Orkney-eilanden. Zo wordt er zelf gerst gemout en de whisky wordt uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Voor de smaak gebruiken de Schotten aromatische heide-turf uit de oevers van Hobbister Moor. Deze rokerige turf in combi met de rijping op sherryvaten zorgt voor het typerende smaakprofiel: een perfect gebalanceerde whisky met een robuust karakter en uiteenlopende smaakinvloeden.

Check hier de volledige lijst aan ‘current whiskies’. Het zal je verbazen: van een klassieke 10 Year Old tot een 50 Year Old waarvan er maar 274 flessen zijn gemaakt.

Highland Park, Waarom whisky de ultieme BBQ-drank is, op alle fronten

MANIFY-BBQ, plus recepten

Leuk en aardig allemaal, maar hoe weten jullie dit zo goed? Omdat we het zelf hebben uitgeprobeerd natuurlijk. Praatjes vullen namelijk geen gaatjes. Bij Zomerterras Zuid in Den Bosch hebben we met furore de MANIFY x Highland Park BBQ georganiseerd. De rode draad: whisky. Duh… 

Onze gasten waren aan ’t shinen met een Whisky Sour in de hand. En een ‘Grain Fed Bavette’ afgelakt met een jus van rode wijn en (natuurlijk) whisky op het bord. Dit stuk vlees werd helemaal afgemaakt met een licht rokerige whisky-cocktailsaus. Na het eten kwamen de goede gesprekken op gang met een pure Highland Park op tafel.

Receptinspiratie

Whisky Sour

 • 45 ml Highland Park 10 years old
 • Citroensap (ongeveer van een halve citroen)
 • 10 ml suikersiroop
 • Het eiwit van een heel ei
 • Angostura bitters 2/3 dashes
 • IJsblokjes

Eerst scheid je het eiwit en pak alvast je shaker erbij, nog zonder ijs. Daarna schenk je de whisky en suikersiroop in. Met een perser knijp je de halve citroen uit en voeg je het toe met het eiwit. Nu shake je erop los, en daarna nog een keer, maar dan met ijs zodat er een laagje op de cocktail komt. Schenk daarna je cocktail in een tof whiskyglas.

Whisky-cocktailsaus

 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels ketchup
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel Siracha-saus
 • 1 scheutje Highland Park 12 years old

Klop de bovenstaande ingrediënten met een garde luchtig door elkaar. En klaar is Kees.

Van onze toffe BBQ hebben we gelukkig de foto’s nog. Dat is een win-winsituatie, want foto’s zeggen soms meer dan woorden:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Highland Park.