Zo maak je de klassieke Espresso Martini

Volgens ons, en vele anderen, kun je bijna geen betere after-dinner drink hebben dan een Espresso Martini. De Britse bartender Dick Bradsell is de man die het drankje heeft bedacht en de rest is eigenlijk geschiedenis. De cocktail is tegenwoordig overal te bestellen. Maar hoe maak je de Espresso Martini nu eigenlijk echt? Wij zochten het voor je uit zodat je ook thuis, nadat je jouw date hebt getrakteerd op de perfecte maaltijd, een gruwelijke Espresso Martini kan maken.

Espresso Martini

Zo’n 30 jaar geleden kwam er klant aan de bar bij Bradsell. De klant liet de bartender zijn gang gaan, maar stelde een eis: “First wake me up, then f*ck me up”. En zo ontstond de cocktail Espresso Martini. Een mix van een goede espresso, vodka en gesuikerd water.

Thuis kun je de cocktail ook makkelijk maken zonder poespas. Het enige wat je nodig hebt is een shaker, goede koffie, een koud (martini) glas en een zeefje. Plus de ingrediënten natuurlijk. In de basis is het dus gelukkig geen ingewikkelde cocktail om te maken. Terwijl de Espresso Martini wel stijlvol is en er alles behalve snel afgeraffeld uitziet.

Ingrediënten

  • 30ml vodka;
  • 30ml koffielikeur;
  • 30ml espresso;
  • 20ml suikersiroop;
  • Ijsblokjes (stuk of 7/8);
  • 3 koffiebonen.

espresso martini, Zo maak je de klassieke Espresso MartiniZo maak je het

First things first: zet een goede espresso klaar. Doe daarna de ijsblokjes in de shaker en dan de vodka, likeur, suikersiroop en de suikersiroop. En dan begint het: shake alsof je leven ervan afhangt. Goed shaken is echt een must, want daardoor komt er zo’n schuimlaagje op. Schenk daarna rustig de gemixte ingrediënten door een zeefje in het koude martiniglas. Leg daarna de drie koffiebonen op het schuimlaagje als garnering en you’re good to go.

Het belangrijkste van alles is dat de koffie goed en vers is. Zonder verse espresso, geen lekkere Espresso Martini. Zo makkelijk is het. Drink de cocktail aan de begin van de avond of zoals eerder gezegd als een after-dinner cocktail.

espresso martini, Zo maak je de klassieke Espresso Martini
Foto: Skitterphoto