Vergeet tequila, voortaan kies je voor mescal!

Af en toe is een drankje ineens hip. Hoewel ze soms al jaren bestaan, zijn ze opeens overal te zien. Remember die zomer dat iedereen massaal aan de Radler ging? Of de gin-tonic die uit het niets alle horeca-tenten veroverde? En nu is daar ineens mescal, volgens velen de nieuwe tequila. Wij hebben alle ins en outs van deze Mexicaanse drank voor je op een rij gezet.

Wat is mescal precies?

Mescal (ook wel mezcal genoemd) is een gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van de Agave Americana. Deze plant lijkt op een cactus maar valt officieel onder de vetplanten. Honderden jaren geleden was het één van de heilige planten in Mexico en werd het veel gebruikt tijdens religieuze rituelen. De agaveplant werd gekookt en van het sap werd een soort wijn gemaakt. Rond 1500 introduceerden de Spanjaarden de kunst van het distilleren aan de lokale bevolking en ontstond het echte spul. Vandaag de dag kennen we de drank als mescal, al zal bij veel mensen tequila bekender in de oren klinken. Wat de meesten niet weten is dat dit populaire drankje een soort mescal is. Maar niet alle soorten mescal zijn tequila. Net zoals een koe een dier is, maar een dier niet altijd een koe.

mescal3
Foto: Mezcalistas

Tequila vs. mescal

Tequila kennen we natuurlijk allemaal. Je zal niet de enige zijn die met flink wat bier achter de kiezen de (vaak verkeerde) beslissing nam om de tequila tevoorschijn te halen. Koppijn gegarandeerd de volgende dag. En wij gokken dat dit bij mescal niet anders is. Maar wat is dan precies het verschil tussen tequila en mescal?

Het verschil zit in de soort agave en het gebied waar de plant vandaan komt. Tequila wordt gemaakt van de blauwe agave uit Jalisco. Eén agavesoort uit één bepaald gebied dus. Mescal daarentegen, wordt gemaakt van de sappen van verschillende soorten agaven en is niet gebonden aan een bepaalde regio. En ook de bereidingswijze en smaak is anders. Om mescal te maken wordt de agave geroosterd, waardoor het drankje een ietwat rokerige smaak heeft. Tequila heeft een veel zachtere smaak omdat de agave tijdens het bereidingsproces wordt gestoomd.

Hoe drink je mescal?

Steeds meer hippe horecagelegenheden hebben mescal op de kaart staan. Je kan kiezen voor een shot die – net als tequila – wordt geserveerd met zout en een schijfje citroen. Of je kan iets meer tranquilo beginnen en voor een cocktail met mescal kiezen. Vaak wordt mescal gecombineerd met citrusvruchten als citroen, grapefruit en limoen, maar ook frisse smaken als komkommer en appel zijn een goede keuze. Doe wel rustig aan want mescal is net als tequila een drank voor gevorderden… 😉 Cheers!

Total
2
Share