Dit zijn de meest ondergewaardeerde en vergeten cocktails

CREDITS: Ivan Cortez

Er zijn honderden lekkere en bekende cocktails. Het goede nieuws is dat er steeds meer ruimte is voor klassieke cocktails die terugkomen. Kijk maar naar de Bloody Mary, Old Fashioned, Negroni’s en Manhattans. En dan heb je altijd nog de all time classic gin-tonic die nog nooit zo populair is geweest als de afgelopen jaren. Toch zijn er een aantal klassiekers die we écht nooit meer terug zien. En dat is eigenlijk best jammer.

Wat we vooral zien is dat een aantal tijdloze, klassieke cocktails terugkomen met een moderne twist. Want de overall populariteit van cocktails blijft groeien. Tóch zijn er nog een aantal interessante cocktails in de vorige eeuw zijn blijven hangen. Zonde, zeggen wij! Verschillende barmannen vertellen wat hun favoriete vergeten of ondergewaarde cocktail is. Wij hebben een selectie gemaakt van welke je zeker nog een keer moet proberen.

Vergeten klassieke cocktails

Brooklyn

Hoewel whisky- en vermout-cocktails toch wel in opmars komen, zien we deze cocktail nog niet veel terug. De Brooklyn wordt gemaakt met whisky, droge vermout, Maraschino-likeur en een vleugje Angostura-bitters. Het is een lekkere bittere cocktail, waar de smaken perfect gebalanceerd zijn. De cocktail stamt uit 1908 en is populair geworden in.. nou ja, Brooklyn dus. Ben je een fan van de Old Fashioned? Of houd je wel van een bittertje? Probeer deze dan eens.

Aviation

Ook de Aviation komt uit begin 1900 en was vooral rond 1930 erg populair. Door de authentieke paarse kleur ziet deze cocktail er ook nog eens erg klassiek uit. Het hoofdingrediënt is gin, dus voor de vele gin-liefhebbers van tegenwoordig, is dit een leuke twist. Om de Aviation af te maken, doe je er Parfait Amour, Marschino en een scheutje citroensap bij. Even goed shaken en je cocktail is klaar. Een goede afwisseling voor de gin-tonic!

Foto: Vitchakorn Koonyosying

Painkiller

De Painkiller is de voorloper op de Piña Colada en werd rond 1900 waarschijnlijk ook gebruikt als letterlijke painkiller. Hij is waarschijnlijk niet op recept bij de dokter te verkrijgen, dus daarom hier het recept: doe wat rum, ananassap, sinaasappelsap en kokosmelk in een shaker met ijs en schud krachtig. Garneren met nootmuskaat en munt. Een gouden ouwe…

Mai Tai

De Mai Tai klinkt je misschien bekend in de oren. Het is namelijk best een ‘hip’ drankje en je ziet hem bijna overal. Echter is het klassieke recept uit 1944 naarmate de jaren vorderen verpest door hippe siropen en sappen, omdat het drankje erg populair werd onder toeristen. Er is veel aan veranderd waardoor het klassieke recept op de achtergrond is verdwenen. Een echt goede Mai Tai bestaat namelijk slechts uit vijf ingrediënten: donkere rum, sinaasappelsap, ananassap, amandelsiroop en een beetje limoensap. Hierdoor is de traditionele Mai Tai een perfecte balans van smaken van amandel en citrusfruit, zonder mierzoet te zijn.

Corpse Reviver

De Corpse Reviver dankt zijn naam aan zijn functie: het drankje schijnt de ergste katers te doen verdwijnen. Het eerste recept is gevonden in 1903, waarna de cocktail een aantal jaar erg populair was. Tegenwoordig kent bijna niemand hem, ondanks dat het een zeer gentleman-waardig drankje is én hij super lekker is. De ingrediënten: cognac, calvados en zoete vermout. Roer goed door elkaar met ijs en schenk uit door een strainer in een coupeglas.

Foto: Lindsay Cotter

Caipirinha

De Caipirinha is misschien iets bekender dan de rest van de cocktails in deze lijst, maar absoluut ondergewaardeerd. Het wordt ook wel het broertje van de super bekende Mojito genoemd. En terecht, want wie van de Mojito houdt vindt de Caipirinha vast ook lekker. Zeker waard om een keer te proberen dus. Daarbij is hij ook heel makkelijk te maken: je stampt wat partjes limoen samen met een theelepel suiker fijn, vult een glas met veel ijs en doet er zo’n 50 ml Chachacha bij. Easy as that.

Foto: Leiliane Fagundes
Total
4
Share