Dit zijn de cocktailtrends van 2018

Nu het zonnetje zich vol op heeft laten zien, struinen we met z’n allen massaal het terras af. We doen niets liever dan neerploffen op zo’n fijne terrasstoel en hier de hele dag zitten onder het genot van een goede cocktail. Daarom ging we op zoek naar dé cocktailtrends van 2018. We spraken met cocktailkenners Max van Helvoirt en Sven van Breemen van Diligence Cocktails.

Waar we vorig jaar de hele zomer genoten van de Gin Tonic’s (nog steeds) en de vele gembercocktails, zien we dit jaar weer heerlijke nieuwe, verrassende smaken op komen. Zo wordt de superfood -trend doorgezet in cocktails en kan de gast zelf beslissen welk alcoholpercentage ze in een cocktail willen.

Cocktailtrends 2018

Klassieke dranken

Waarschijnlijk denk je bij het horen van Vermouth en Campari aan je tante die dit graag puur dronk. Toch zie je deze ‘ouderwetse’ dranken terugkomen, maar dan met een moderne twist. Door er tonic of soda water en de juiste garnering bij te doen, krijgen deze klassieke dranken opeens een hele andere, frisse smaak. Je gaat ze dus veel terug zien deze zomer, maar dan met een moderne twist.

Superfoods/vega

We willen tegenwoordig alleen maar gezond leven en zweren bij superfoods en avocado’s. Maar niet te veel, want daar zit eigenlijk ook alweer teveel calorieën in. In ieder geval, superfoods zijn it. En dat zien we ook terug in cocktails. Gezonde producten zoals matcha (groene theepoeder), avocado’s, rode bieten, rozemarijn en wortels worden volop gebruikt. Het wordt verwerkt in likeuren, siropen en allerlei soorten puree die allemaal zelf gemaakt zijn. Zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen is anno 2018 zelfs je cocktail fit.

Strawless

Naast dat we gezonder willen leven voor onszelf, willen we ook beter zorgen voor de aarde en het milieu. Vervuiling en het gebruik van plastic is nogal een issue en ook de horeca denkt hier in mee. Vandaar dat de trend strawless veel aandacht trekt de laatste tijd. In Nederland belanden er namelijk jaarlijks zo’n 3 miljard rietjes in drankjes, die uiteindelijk weer worden weggegooid.  Om dit te veranderen verbant IamStrawless samen met lokale bars, restaurants en drankmerken plastic rietjes uit Amsterdam. Ze starten de campagne Stop Sucking, Amsterdam! voor een rietjesvrij Nederland.

Insta-game on point

De presentatie van cocktails is anno 2018 belangrijker dan ooit. Wat je ook drinkt, je drankje moet instagram-waardig zijn. Is je cocktail niet fotogeniek genoeg, dan is je cocktail het waarschijnlijk ook niet waard. Alles moet opvallen: de kleur van je drankje, het glas, de garnering en het rietje. Eerst een foto voor op Instagram, daarna pas genieten van een slokje.

Laag alcohol percentage

Een trend in de horeca-wereld over het algemeen is dat de gast meer te bepalen heeft dan ooit. Ze hebben niet meer beperkte keus, maar, ‘de klant is koning’ en beslist wat hij wil. Zo komt de mocktail weer terug: de cocktail zonder alcohol. Dit is niet enkel meer voor zwangere vrouwen, maar ook voor zakenmensen, de bob of mensen die gewoon even geen zin hebben in die vervelende kater de volgende dag. De keuze in hoe hoog het alcoholpercentage van een cocktail moet zijn, ligt dus bij de gast. Zo kan je alsnog een hele avond genieten van de lekkerste cocktails, ook al heb je morgen die belangrijke sollicitatie

Thuis cocktails maken

Uiteraard ga je voor de full experience lekker op het terras zitten om je te laten bedienen en de lekkerste cocktails voorgeschoteld te krijgen. Maar om thuis tijdens bijvoorbeeld een barbecue ook te kunnen genieten heeft Diligence voor ons drie van hun beste recepten gedeeld – zodat je ook thuis kan genieten van de perfect serve. 

Ambrato & Tonic

Benodigdheden:
– 30 ml Martini Riserva Speciale Ambrato
– 90 ml Fever-Tree Elderflower Tonic
– Limoenpartje
– Sinaasappelzeste
– Basilicumblaadje

Vul een wijnglas met ijsblokjes. Schenk de Martini Ambrato in het glas en knijp het limoenpartje erboven uit. Schil een zeste sinaasappel, knijp deze uit en leg deze ook in het glas. Pluk een basilicumblaadje, doe deze en de tonic erbij, roer een keer goed door and enjoy! 

Licor 43 Perfecto

Benodigdheden:
– 30 ml Licor 43
– 90 ml Fever Tree Soda Water
– Aardbei (in plakjes)
– Sinaasappelschijf

Vul een wijnglas met ijsblokjes. Schenk de Licor 43 in en doe de schijfjes aardbei en sinaasappel erbij. Doe het Soda Water erbij, roer een keer door en je perfecte Licor 43 cocktail is ready to drink. 

Maxi Matcha Margarita

Benodigdheden:
– 35 ml Del Maguey Mezcal Vida
– 15 ml Grand Marnier
– 10 ml Matcha siroop
– Limoen
– Himalaya zout

Vul een tumbler glas met ijsblokjes. Haal een limoentje langs de zijkant van het glas en dip het randje van het glas in het Himalaya zout. In een shaker schenk je de Mezcal, Grand Marnier, Matcha siroop en het sap van een halve limoen. Vul de shaker met ijs en shake 10 seconden krachtig. Verwijder het ijs uit de tumbler en schenk de shaker uit in je glas. Vul aan met meer ijs en garneer met een limoenschijf. Cheers! 

 

Total
1
Share