Wat doe je met overgebleven kruiden en fruit? Cocktails van maken!

Je loopt langs die stapel peren en voordat je het weet heb je twee kilo in je mandje liggen. Die dan vervolgens twee weken later als één klomp vanuit je fruitmand de prullenbak in gaan. Heerlijk die bonusaanbiedingen. Want echt, wat dacht je te gaan doen met acht puntpaprika’s of vier komkommers? Ze zijn goedkoop, maar je wist al toen je ze kocht dat je ze niet ging opeten. Gelukkig hebben wij cocktailadvies voor je om die voorraden ongebruikte bonusaanbiedingen in een smakelijke creatie te verwerken. Beter toch?

Cocktails in de bonus

Twee liter Griekse yoghurt 10% vet

Jij dacht nog: twee emmertjes yoghurt halen. Heel grappig inderdaad tot je je bedenkt dat je liever een emmer Ben & Jerry’s leeg wilt eten. Geen probleem: er is namelijk net een Nederlandse gast Wereldkampioen Cocktails Shaken geworden, met een cocktail op basis van Griekse yoghurt. Heb jij even geluk!

Eric van Beek, je kende ‘m niet maar nu wel, werkt in Bar TwentySeven in Amsterdam en mocht na twee voorrondes (Nederland en Europa) in de wereldfinale in Mexico 36 andere bartenders verslaan. Die hij dus won. En jij kan nu die cocktail dus gewoon thuis namaken, met je overgebleven emmers Griekse yoghurt.

Pak een shaker en schenk daarin 50 ml Bacardi 8 Anos, 30 ml Griekse yoghurt, 5 ml gele Chartreuse, 20 ml vanillesiroop en 10 ml vers citroensap. Shake dit alles goed en schenk dit met behulp van een strainer in een mooie cocktailcoupe. Garneer met wat geraspte nootmuskaat. Want die had je waarschijnlijk toch nog liggen van die ene lasagne van vorig jaar.

Foto: Oscar Nord

30% korting op bananen

Dit roept om groots inslaan. Want hoeveel bananen eet jij wel niet? Precies. Eentje als je thuiskomt en daarna vergeet je dat ze er zijn. En als er ook maar één klein zwart plekje op komt, wil je ze eigenlijk ook niet meer echt opeten. En dat is niet erg want jij kan er een fantastische cocktail van maken.

Het enige dat je nodig hebt is wodka (die heb je vast wel ergens liggen), limoen en suiker. Oh ja, en een blender, want gek genoeg smaken bananen nergens naar als je ze in een shaker stopt. Het recept: een halve limoen uitknijpen, 20 ml suikerwater (of 2 volle theelepels fijne witte suiker) en 50 ml wodka per banaan. Handjevol ijsblokjes erbij en blenden maar.

Foto: Wine Dharma

Plant basilicum

Dat plantje basilicum leek zo’n koopje naast een bakje geplukte munt. Maar nu je er drie takjes af hebt gehaald zie je al een week die plant langzaam voor je ogen sterven. Zonde toch! Hier maak je namelijk een geweldige Gin Basil Smash van! Met die basilicum en citroen.

De Gin Basil Smash is tien jaar geleden in Hamburg bedacht in een bar die een overschot aan basilicum had. Waarschijnlijk ook te groot in Der Bonus eingekauft. Hier werd gin, citroen en suiker bijgedaan, een soort variatie op de Whiskey Smash uit 1851, of nog ouder. We waren er in elk geval niet bij. Het resultaat? Een moderne klassieker die z’n weerga niet ken. En nu wil je ‘m natuurlijk maken hè? Dachten we al.

Knijp een halve citroen uit in een shaker met twaalf blaadjes basilicum. Stamp dit samen met een muddler of vijzel. Doe er nu 60 ml gin en 20 ml suikersiroop bij en shake dit goed. Hoe goed? Shake het echt keihard en ongeveer 20 seconden lang. De mix moet nu helemaal groen zijn, anders moet je dus iets harder shaken. Schenk het in een tumbler met ijsblokjes maar gebruik wel even een strainer en een theezeef. Anders heb je straks een groene glimlach en dat werkt dus niet.

Foto: Mariana Medvedeva

 

Total
1
Share