5 Redenen waarom Gamen goed voor je is

Alle mannen doen het wel eens: Gamen. Er zijn voorstanders en tegenstanders. Sommige mensen beweren dat een hele generatie naar de !@#&^! is, anderen beweren het tegenovergestelde. Ik denk dat gamen, mits met mate, een grote positieve invloed op je ontwikkeling kan hebben!

Er zijn natuurlijk verschillende soorten games. Voor ieder wat wils. Een bepaald type game stimuleert ook de ontwikkeling van een bepaald type skill. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld Escrow bedrijven, zijn zelfs op zoek naar gamers uit onze ‘X-Box Generatie’!


Het onderzoek van Daphne Bavlier vertelt dat gamen goed is voor je brein!

Motoriek

Het mag duidelijk zijn dat voor een groot aantal games een goede hand oog coördinatie nodig is. Mijn motoriek is niet de best ontwikkelde van het land. Vroeger met een potje Tekken kwam ik daar al erg snel achter. Niet alleen vechtspellen verbeteren deze coördinatie. Wat dacht je van een good old game of FIFA? Je bent constant aan het kijken waar je de bal kwijt kunt en met de trickstick speel je zo de tegenstander voorbij Het spelen van computergames verhoogd aanzienlijk de fijne motoriek en de hand oog coördinatie!

Brein

Veel games bevatten een puzzelelement. Van RPG’s tot point-and-click adventures en van sportgames tot first person shooters. Of wat te denken van Candy Crush? Er is een goed oplossend vermogen nodig om verder te komen. Daar is naast oplossend vermogen ook creativiteit voor nodig. Ruimtelijk inzicht is bij het gamen ook een belangrijke vaardigheid. Door deze vaardigheden, vaak onder tijdsdruk, te trainen ontwikkel je ze op een leuke manier. Al is het vaak een bepaald denkpatroon wat je jezelf aanleert, het zal nooit negatief zijn!

Algemene Kennis

Veel games hebben een verhaallijn dat gebaseerd is op historische feiten. Een van de beste voorbeelden daarvan is de Assassin’s Creed serie. Natuurlijk is het verhaal fictief maar veel personages en steden zijn gebaseerd op feiten. Mij heeft het in ieder geval veel kennis bijgebracht over symboliek, het vroegere Italië en religie. De nieuwe Valiant Hearts (ook van Ubisoft trouwens) vertelt veel over de Eerste Wereld Oorlog. Met flarden uit dagboeken en foto’s uit die tijd wordt een verhaal neergezet. Al is het lezen van een goed boek waarschijnlijk leerzamer, deze kennis is toch mooi meegenomen!

Concentratie

Uit het onderzoek van Bavelier blijkt ook dat gamers zich gemiddeld beter kunnen concentreren dan niet-gamers. Ze zijn daarnaast minder snel afgeleid. Het spelen van computergames zorgt er dus voor dat we ons beter kunnen focussen op taken waar we mee bezig zijn en minder snel afgeleid worden door omgevingsfactoren.

Je kent vast nog wel die tijd dat je moeder aan het roepen was dat je je kamer op moest ruimen terwijl zij aan het stofzuigen was, je zusje om je heen aan het rennen was of je haar vlechtjes wilt doen terwijl jij net probeerde de steengrotten te vinden in Zelda?

Beter zicht

Ze zeiden vroeger altijd tegen mij: “Stop nou eens met gamen! Straks krijg je nog vierkante ogen!”. Is dat wel zo? Uit hetzelfde onderzoek van Bavelier blijkt namelijk het tegendeel. Gamers blijken namer veel beter kleinere details te zien dan niet-gamers. Nu wil dat niet per definitie zeggen dat gamers beter zien, maar ze verwerken de data wel op een andere/betere manier dan niet-gamers!

Game On!

Laat je dus niets wijsmaken en speel (op zijn tijd) een lekker eind weg op je Xbox, Playstation, PC of tablet. Zo slecht is het allemaal niet!ESSENTIALS