Iedereen ervaart heeft het wel eens ervaren: het loopt mentaal even niet zo lekker. Je koppie erbij houden lukt niet en je weet vast ook: dat hoeft niet erg te zijn. Het is menselijk dat we af en toe psychische problemen ervaren, maar het mag niet de overhand nemen. Zelf is het lastig om de touwtjes in handen te houden en daarom is het belangrijk om alert te zijn bij de mensen om je heen. Zelf wil je toch ook dat er op tijd hulp wordt aangeboden? Het is daarom goed om te weten hoe je moet dealen met iemand die een depressie heeft.
Zo herken je een depressie
Maar liefst één op de vijf volwassen krijgt te kampen met een depressie. Een flinke groep. Het is een periode waar je je somberder voelt dan normaal, last van een flinke dip. Wanneer de symptomen van een depressie voor twee weken aanhouden mag het alarm afgaan. En als partner, beste vriend of broer is het goed om te weten wat je kunt doen in deze periodes, en wat vooral niet.
Symptomen van een depressie
Een depressie wordt omschreven als een stemmingsstoornis. Hierbij heb je last van een abnormale sombere stemming, weinig interesse of belangstelling. Zelfs niet bij gelegenheden waar je normaal gesproken razend enthousiast van wordt. Wanneer deze stemming langere tijd aanhoudt heeft dit invloed op je dagelijkse ritme. Het werkt verlammend. Je gaat slecht functioneren op je werk en in je vrije tijd.
Wanneer vijf of meer symptomen (bijna) dagelijks voor gedurende twee weken aanhouden is het serious business. Dan wordt een serieuze depressie ervaren en is het noodzaak om professionele hulp te gaan zoeken.
De symptomen:
- Een sombere stemming
- Een verminderende interesse of plezier in bijna (alle) activiteiten
- Verminderende eetlust en gewichtsverlies, of juist andersom
- Slecht slapen, slapeloosheid of juist te veel kunnen slapen
- Rusteloos of juist geremd zijn
- Verlies aan energie en vermoeid
- Overmatige schuldgevoelens of gevoelens van waardeloosheid
- Gedachten over de dood of zelfs levensbeindiging
Hoe kun je helpen?
Zoek informatie op over depressie, zo weet je precies wat het inhoudt en kun je verschillende verhalen/ervaringen lezen. Het is belangrijk om een algemene kennis over depressie te hebben, zo kun jij je beter inleven in de persoon.
Houdt veel contact met persoon die depressie heeft. Laat weten dat dit niet jullie vriendschap, band of relatie kapot gaat maken.
Praat: ga een luchtig gesprek aan, luister naar wat hij of zij te zeggen heeft. Toon begrip. Laat weten dat deze persoon op jou kan rekenen. En vermijd daarbij kritiek, of gesprekken die de aandacht voor je eigen problemen opeisen.
Maak de situatie niet zwaarder dan deze al is. Ga geen moeilijke activiteiten plannen, een wandeling in het bos of twee uurtjes op het terras is al goed. Voorkom dat degene niet geïsoleerd raakt en 24/7 in bed ligt. Maar accepteer ook wanneer hij of zij weinig kan, en moeite heeft om ergens naartoe te gaan. De persoon in kwestie moet aangeven waar hij of zij aan toe is, jij zorgt er gewoon voor dat je erbij bent.

Vermijd goedbedoelde adviezen. “Ach, morgen weer een nieuwe dag.” “Alles komt goed kerel.” Dit soort opmerkingen zijn een echte no go. Het werkt vaak averechts bij mensen met een depressie.
Wordt nóóit boos. Niet over de moeheid, het slecht luisteren of vergeetachtigheid van de persoon met depressie. Diegene kan er ook niks aan doen. Daarom geldt voor jou: adem in, adem uit. Wees niet kritisch of opgefokt als dingen niet gaan zoals het voorheen zou gaan. Het is extra pijnlijk om kritiek te krijgen voor de persoon met een depressie. Voorkom dit.
Blijf positief. Elke vooruitgang is er een, hoe klein stapje het ook is.
Zo houd je jezelf een beetje op de been
Zorg dat je jezelf ook vrije tijd gunt. Spreek af met vrienden, en praat over wat er allemaal gebeurt. Het is belangrijk om afleiding te zoeken wanneer je je omgeeft met iemand die een depressie heeft. Het is ook logisch als je gevoelens van onmacht en boosheid hebt. Daarom is het goed om deze te bespreken met iemand anders, want deze gevoelens zijn meer dan normaal. Laat deze gevoelens alleen niet merken aan de persoon met een depressie, dit gaat diegene niet helpen.
Als laatste: stel een bottom line voor jezelf. Het aanbieden van hulp is natuurlijk super, maar neem niet alle taken over. De depressie mag niet ook jouw eigen leven gaan overnemen. Zorg er daarom voor dat je ook gewoon je eigen dingen doet. Ga op stap, retourtje sportschool of een date night. Wat je afleiding ook is: zorg voor ontspanning.
