Waarom jij als man de fohn moet omarmen

Flamboyant loop je de barbier uit, tijd om te flaneren. Helemaal in je nopjes met een verse knipbeurt en de manier waarop je haar zit. De volgende ochtend kom je echter van de koude kermis thuis. Waar je haar gisteren als een trotste pauw omhoog bleef staan, zakt het vandaag voor je ogen in elkaar. De oplossing: föhnen. Er is een reden dat de barbier of kapper de föhn bij vrijwel iedere klant gebruikt.

De föhn verdient een vaste plek in jouw badkamer

Als het gaat om haartools is de föhn het meest ondergewaardeerd onder mannen. De kam, borstel en onze handen zijn in 2021 nog steeds voor velen de go-to wanneer het gaat om haarstyling. Toch willen we je ervan overtuigen om toch een keer die lawaaimaker van je vriendin te proberen. Heb je hem eenmaal in jouw haarroutine opgenomen, kun je nooit meer zonder!

Föhnen mannen - MANIFY
Foto: Andrea Donato

Waarom een föhn

De föhn is erg veelzijdig. Natuurlijk kun je hem gebruiken voor het drogen van je haar, maar dat is eigenlijk bijzaak. Door een föhn krijg je het volume wat de kapper je haar weet te geven en kun je je haar de richting op krijgen die je wilt. Met veel te oefenen wordt je beter en zit je haar sneller in model. Doordat je haar al in model zit, heb je maar weinig haarproduct nodig om het op zijn plek te houden. Kies dan wel voor een kappersmerk in plaats van een merk van de drogist. Less is more.

Hitte bescherming

Voordat je begint met föhnen zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Zo maak je eerst je haar zo droog mogelijk met een handdoek door te deppen. Door te wrijven met een handdoek gaat je haar op voorhand al pluizen.

De hitte van een föhn is behoorlijk intens en daarom is het aan te raden een hitte beschermend product te gebruiken. Naast bescherming zorgt het product ervoor dat je je haar hydrateert voor een gezonde bos. Heat protection is te verkrijgen in spray, mouse, serum en olie. De voorkeur ligt bij jou.

Föhnen man - MANIFY
Foto: Jonathan Nenemann

Gebruik van de föhn

Jullie eerste ontmoeting zal waarschijnlijk een beetje awkward aanvoelen. Een föhn is een simpel apparaat, maar je moet er handig mee worden. De meeste föhns hebben twee afstellingen waarmee je kunt spelen, de kracht van de luchtstroom en de temperatuur. Daarnaast heeft een föhn een koude lucht knop, hierover later meer.

De luchtstroom zorgt ervoor dat je je haar makkelijk omhoog krijgt. Heb je dik en vol haar? Dan is de maximale stand een must. De temperatuur houd je het best zo laag mogelijk, de hitte kan je haar serieus beschadigen. Zit het in model? Dan gebruik je de koude stand. Tijdens het föhnen gaan de schubben van je haar namelijk open staan, door het gebruik van de koude stand krijgt je haar een natuurlijke glans en zet je je coupe vast.

Extra tools voor tijdens het föhnen

Natuurlijk kun je tijdens het föhnen je handen gebruiken om je haar in model te brengen. Maar de opzettenstukken die bij een föhn horen hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat je meer controle hebt over de luchtstroom en de richting ervan. Ook is een goede föhn borstel de manier om je haar de juiste kant op te krijgen tijdens het föhnen. Vraag de kapper naar de het juiste formaat en soort die bij jou past.

Oefening baart kunst

De eerste poging zal niet direct een foutloze zijn, maar het is al beter dan waar je eerst mee naar buiten stapte. Door vaardig te worden met de föhn word je handiger en sneller. Als je eenmaal het gevoel in handen hebt, kun je niet meer zonder en krijgt hij een vaste plek in jouw badkamer.

föhnen mannen
Foto: Matthis Volquardsen
LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…