10 klassieke mannenhobby’s die iedereen kan leren

Iedere man heeft een passie, de drijfveer om iets moois te maken of heeft een guilty pleasure. Wij mannen kunnen ergens blij van worden en anderen vinden dat maar gek. Uren besteden aan een pietluttig onderdeel is voor jou geen schaamte, het maakt je juist trots. Als je dit hebt, dan heb je écht een hobby. Iets waar je trots op bent, iets wat je graag met anderen deelt en iets waar je heel je leven aandacht aan gaat besteden.

In Manify Interests lichten we elke week één hobby uit en bespreken we die hobby van top tot teen. Nu stellen we ons op als inspiratiebron, dit proberen we altijd te zijn, en maken een artikel waarin we de meest klassieke hobby’s voor mannen op een rijtje zetten.

10 klassieke hobby’s voor mannen

Mannen opgelet. We willen je op het hart drukken dat geen enkele hobby, ervaring of activiteit  fout of verkeerd is. Een keer iets proberen kan voelen alsof het niet gaat lukken. maar het mag juist mislukken. De weg ernaartoe is vaak een stuk mooier dan het eindresultaat. Dus geef niet snel op en probeer verschillende hobby’s een keer uit. Zoals we al vaker hebben gezegd: een hobby is meer dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media.

1. Skiën & snowboarden

Als liefhebbers van wintersport kunnen wij deze hobby alleen maar toejuichen. Deze manier van fysieke arbeid is misschien wel de meest ideale. Het vroege opstaan tijdens de wintersport en als eerste over verse sneeuw de piste afgaan is een genot. Naast dat het vet is om met een enorme vaart van een berg af te glijden, kan je ook nog eens genieten van de natuur. De omgevingen in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland of bijvoorbeeld Noorwegen zijn adembenemend op grote hoogtes.

Met skiën en snowboarden leer je situaties inschatten, je beweegt veel met je lichaam en maakt daarna nog wat sociale vlieguren tijdens het après-skiën. Een win-win-winsituatie dus.

hobby's voor mannen

2. Investeren of beleggen

Een hobby van een heel ander kaliber en met een totaal ander einddoel. Het is een hobby die veel zakelijk inzicht vereist en vele risico’s met zich meebrengt. Beleggen gaat om planningen, voorspellingen en observeren. En dit is wel heel kort door de bocht. Begin op kleine schaal en ga niet meteen voor het grote geld. Bekijk gewoon eens de aandelenkoers, begin met wat rapporten te lezen en verdiep je in de markt. Wie weet komt er ooit nog wel eens iets heel moois uitrollen en bij jij de nieuwe Warren Buffet.

3. Survival

Er is niets zo stimulerend als het gevoel van overleven en boven jezelf uitsteken. Vooral als je geen moderne apparatuur bezit. Overleven zit in onze genen en kun je leren. Het leren van vaardigheden om jezelf uit situaties te redden op een natuurlijke manier kan je later toepassen op bijvoorbeeld het werk. Je gaat anders tegen situaties aankijken en blijft niet in de gebaande paden.

Uiteindelijk ben jij met survival de eindverantwoordelijke voor je eigen acties. Die mag je dan ook zelf weer oplossen. Zelfs als je in situaties terecht komt die zijn gecreëerd door oncontroleerbare omstandigheden. Dat is het mooie aan deze hobby: je daagt jezelf uit en brengt je innerlijke zelf naar een hoger niveau. Ook al gaat dat soms gepaard met stress.

4. Fotografie

Fotograferen is een hobby die enorm veel kennis, tijd en creativiteit vereist. Alleen de schoonheid van de resultaten die je kan behalen neemt in een klap alle bloed, zweet en tranen weg. De laatste jaren komt fotografie nog meer op, vooral dankzij social media. Foto’s zijn belangrijker dan ooit want het is een manier om je merk sterker te maken.

Het maakt niet uit waar je interesses liggen: fotografie gaat samen met alles. Ben je een mensenmens? Dan schiet je portretten en geniet van een glimlach. Mocht je geen genoeg van de natuur krijgen, dan kun je landschappen vastleggen totdat je er bij neer valt. Door met fotografie te beginnen ontwikkel je een scherp oog voor compositie en detail.

hobby's voor mannen, 10 klassieke mannenhobby’s die iedereen kan leren
Foto: Charley Pangus

5. Lezen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lezen is zo ontzettend belangrijk voor je. Je persoonlijke ontwikkeling staat centraal met het lezen van boeken. Tijdens het lezen van boeken breid jij je algemene kennis bladzijde voor bladzijde uit. Ga verder dan alleen tijdschriften en blogs, ontdek ook eens de kant van een goede roman of non-fictie literatuur.

Mocht je nu denken dat lezen niks voor jou is, dan ben je waarschijnlijk nog nooit blootgesteld aan de wereld ervan. Wie wil nu niet slimmer worden, meer over de wereld te weten komen en zijn vaardigheden ontwikkelen? Dus don’t be that guy en ga boeken lezen. Er is nog nooit iemand slechter van geworden.

6. Vrijwilligerswerk

Het gevoel dat je iets goed doet voor de medemens kan niet op tegen een salarisstrook of een schouderklopje. Studies wijzen aan dat door vrijwilligerswerk échte feel-good endorfines geproduceerd worden. Dit gevoel laat je dan niet los en geeft een kick.

Verbeter jouw omgeving: een helpende hand heeft nog niet iemand kwaad gedaan. Met vrijwilligerswerk verander jij de wereld voor even door één actie. Andere mensen blij maken is het mooiste wat er is. Maak hier tijd voor vrij en laat zien dat je sociaal bent opgesteld.

7. Wijn proeven

Een hobby hoeft niet altijd actief te zijn en dit is het levende bewijs. Stel je voor: met enorm veel liefde, passie en gescheld heb jij de perfecte maaltijd gekookt voor een etentje. Het diner wordt gekenmerkt door haar karakter en je proeft dat de ingrediënten vers zijn. Ga jij er dan als broekie wijn bij serveren van de plaatselijke supermarkt? Nee natuurlijk niet! Je hebt juist een wijntje dat er perfect bij past en wat het diner helemaal afmaakt.

Wijn is aparte drank. De druiven die groeien op plaats A hebben weer andere kenmerken dan de druiven die zijn geplukt op plaats B. Door jezelf te verdiepen in de wereld van wijn zal je meer begrip krijgen voor de echte liefhebbers van deze drank. Laat je zintuigen prikkelen en ga eens langs bij een échte slijterij.

hobby's voor mannen, 10 klassieke mannenhobby’s die iedereen kan leren

8. Vissen

Het was één van de eerste onderwerpen die we hebben behandeld met Manify Interests: vissen. We hebben zelf een wereld gecreëerd waardoor we teveel binnen zitten. De buitenlucht en de rust van het vissen zijn enorm goed voor je. Vissen zit in ons instinct. Mensen zijn jagers en jagen op vissen hoort daar sinds jaar en dag bij. Laat het oermens in je los en ga op vissen jagen. Voor je het weet kun je pronken met een meerval van 2,27 meter.

9. Surfen

Veel mannen dromen ervan, maar weinig die het uiteindelijk daadwerkelijk proberen. Rondom het surfen hangt een speciale, relaxte sfeer. Het heeft een eigen cultuur die is geïnspireerd op de oceaan. De lifestyle die we nu kennen rondom de sport is een mix van kleding, muziek, gedrag en taalgebruik.

Naast de lifestyle, is surfen ook nog eens een activiteit die erom vraagt dat je skills bezit. Het is niet even met je board het water in duiken en dan van golf naar golf springen. Je moet fit zijn, balans hebben en ook een aardig potje kunnen zwemmen. Het ziet er vaak onmogelijk uit maar het is zeker te leren. Nederland is eigenlijk een heel goed startpunt. De golven zijn hier niet mega hoog en veel mensen proberen het eerst hier uit voordat ze naar het zuiden gaan. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen kom je er vanzelf.

10. Mode

Fashion is niet voor niks een belangrijk onderdeel van ons magazine. Een goede look geeft je uitstraling en daarmee ook zelfvertrouwen. Als je begrijpt hoe kleurencombinaties werken en hoe bepaalde stijlen met elkaar verbonden kunnen worden, trek je gegarandeerd aandacht van dames. Een duik in de wereld van mode zorgt ervoor dat je niet achterloopt op de trends en laat je inzien dat jezelf goed kleden niet duur hoeft te zijn.

Leer alles over een goed pak en veel over bijpassende accessoires. Een echte man komt niet underdressed aan op een feest. Hij begeeft zich tussen de mensen en valt juist positief op door een suit wat perfect zit.

hobby's voor mannen, 10 klassieke mannenhobby’s die iedereen kan leren
Foto: Malcolm Garret
LEES OOK
Maak kennis met de Porscheboerderij
Normaal ga je even snel langs de garage voor een kleine onderhoudsbeurt. Niks meer, niks minder. Behalve bij de Autobarn dan: bij deze garage blijf je waarschijnlijk nog…