Tips voor het kopen van je eerste huis

CREDITS: Daria Nepriakhina

Inmiddels ben je die dure huurwoning, het nog steeds bij je ouders wonen of het leven in een ‘studenten’-huis wel een beetje zat. De tijd is eindelijk rijp en je bent klaar voor een volgende stap: een huis voor jezelf of samen met je partner. Het kopen van je eerste huis is nog geheel onbekend terrein. Het is onwijs leuk, maar tegelijkertijd ook enorm spannend. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de sleutels van een huis dat je op het oog hebt, maar voordat je zover bent zijn er nog behoorlijk wat stappen die je moet doorlopen. Daar helpen we je maar al te graag bij!

Tips voor het kopen van je eerste huis

1. Ben je er klaar voor?

Deze eerste stap is enorm belangrijk. Ook al spookt het al enige tijd in je hoofd om een huis te gaan kopen. Het is niet verkeerd om hier eens goed over na te denken. Is dit het juiste moment om te gaan kopen? Weet je al waar je wilt gaan wonen? Heb je er de tijd voor of gaat carrière maken even voor? Zorg ervoor dat je er 100% voor wilt gaan. Zorg dat je écht toe bent aan het kopen van een huis. Een huis kopen is niet net als een paar nieuwe schoenen.

Hypotheekadviseur

Bereken vooraf je hypotheek in de zoektocht naar je droomhuis. Zo kom je precies te weten hoeveel je kunt lenen, wat de maandlasten zullen zijn en of je überhaupt wel in staat bent om een huis te komen. Het is fijn om hier een hypotheekadviseur voor in te schakelen, aangezien deze persoon alle regels en voorwaarden kent. Een onafhankelijke adviseur kan heel gemakkelijk de verschillende aanbieders vergelijken en zo de meest lage maandlasten voor je regelen. Daarnaast kan deze persoon creatieve oplossingen bedenken waardoor een hypotheek krijgen eenvoudiger is. Zij kennen immers de voorwaarden van de verschillende vertrekkers.

Op eigen houtje

Natuurlijk kun je ook zelf een hypotheek afsluiten. Hoe simpeler je situatie is, hoe makkelijker je het zelf kan doen. Er zijn dan minder risico’s aan verbonden. En je hebt minder last van voorwaarden en uitzonderingen. Let wel op: je zal erg veel regels, kleine lettertjes en vaktalen tegen komen. Je moet dus wel een onderzoekende houding hebben en uren achter je beeldscherm kunnen zitten.

Foto: Joseph Gruenthal

2. Betaalbaar?

De komende jaren zal de maximale hypotheek die je mag afsluiten gaan dalen. Handig om te weten: je hebt dus steeds meer eigen geld nodig voor de bijkomende kosten. Een nieuwe keuken of badkamer zal dus voor het grootste deel uit eigen portemonnee betaald worden. Het is lastig om met een startsalaris een hypotheek te krijgen. Al helemaal als je in hartje Amsterdam, Utrecht of ’s-Hertogenbosch wilt gaan wonen. Het fijne is wel dat je als starter verschillende mogelijkheden hebt om toch je huisje te kunnen kopen.

Hulp van derden

Héél aangenaam als je ouders een bijdrage kunnen geven bij het kopen van jouw eigen huisje. Zij kunnen je bijstaan door middel van een schenking, lening of door een substantiële bijdrage aan de hypotheek te geven. Op deze manier wordt het voor jou makkelijker om een huis te kopen én heb je misschien wel een ruimer budget.

Starterslening

Speciaal voor alle starters onder ons: de starterslening. Dit is een extra lening bovenop de hypotheek en wordt uitgegeven door woningbouwcorporaties en gemeentes. Deze lening is alleen geldig als je voor het eerst een hypotheek aangaat. Je moet hiervoor eerst een offerte bij een hypotheekverstrekker aanvragen en deze vervolgens indienen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Via deze weg kun je zien of je in aanmerking komt voor een starterslening. De maximale lening ligt rond de €30.000.

Foto: Rawpixel.com

3. De wereld van hypotheken

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of aflossingsvrije hypotheek. Vage begrippen, waarvan de echte betekenissen nog een beetje wazig zijn. Er zijn vele mogelijkheden qua hypotheken en een goed advies is hierbij erg welkom. Schakel daarvoor een hypotheekadviseur in. Voor het snelle gemak hebben wij een aantal hypotheken op een rijtje gezet.

 • Annuïteitenhypotheek: De annuïteitenhypotheek is tot op heden de meest gekozen hypotheek. Het bruto bedrag dat je elke maand aan de hypotheekverstrekker betaalt blijft gelijk. Netto ga je steeds meer betalen, omdat het deel van je maandbedrag uit rente bestaat steeds kleiner wordt naarmate je meer gaat aflossen. Het voordeel uit de hypotheekrenteaftrek wordt hierdoor kleiner.
 • Lineaire hypotheek: Bij de lineaire hypotheek wordt de aflossing binnen 360 maanden betaald. Binnen 360 maanden (30 jaar) moet de hypotheek worden afgelost. Elke maand wordt hetzelfde bedrag afgelost, waardoor je dus na 30 jaar precies de gehele hypotheek hebt afgelost.
 • Spaarhypotheek: Net als bij de aflossingsvrije hypotheek, los je bij de spaarhypotheek aan het einde van de looptijd af. Om dit iets ‘makkelijker’ te maken wordt er maandelijks geld op een bankrekening gestort, dat uiteindelijk aan het einde van de looptijd aan de hypotheek wordt afgelost. Gedurende de looptijd spaar je dus om de hypotheekschuld aan het einde in zijn geheel af te lossen. De maandelijkse lasten bestaan voor een deel uit premie en een deel uit hypotheekrente.
 • Overbruggingshypotheek: Hierbij gebruik je de overwaarde van je huidige huis als lening om een nieuw huis te financieren. Die overwaarde is de verkoopprijs van je huidige huis min de eigenwoningschuld en de verkoopkosten van de woning. Het is een kortlopende hypotheek en wordt afgelost met de overwaarde van de oude woning.
Foto: Tierra Mallorca

4. Eenmaal, andermaal…

De zoektocht zit erop: je droomhuis is gevonden. Nu is het tijd om een bezichtiging te plannen, te bieden en te gaan onderhandelen. Dit kun je geheel zelf doen óf je gaat het samen met een aankoopmakelaar doen. Wij raden de tweede optie aan. Een eerste huis kopen is een vrij ingewikkeld proces. Je moet weten wat de staat van het huis is, of er verborgen gebreken zijn, hoe en welke hypotheek je moet afsluiten en wat het energielabel is. Het is natuurlijk zonde voor energie te hoge kosten te hebben.

Bieden

Het lijkt makkelijk: een bod doen op een huis. Je voelt hem al aankomen: dat is het (meestal) niet. Er zijn verschillende manieren van bieden en die moet je maar net kennen. Zorg dat over elk bod goed is nagedacht. Denk na over je eigen budget, de woningwaarde en de concurrentie.

 • De makkelijke weg: ga uit van de vraagprijs en geef een voorstel voor de koopprijs aan de verkopende makelaar. Dit kan schriftelijk, telefonisch en soms ook via de website. Meestal moet je net iets onder de vraagprijs gaan zitten, met geluk wordt dit bod dan geaccepteerd. Zo niet, dan wordt er een tegenbod gegeven en onderhandelt tot er een compromis wordt gesloten.
 • Zo snel mogelijk: in steden met weinig aanbod en veel vraag, gaat het bieden iets minder relaxed. Hier moet je kort na de bezichtiging jouw ultieme bod indienen. Meestal gebeurt dit bij de inschrijving waar ook de andere bieders een bod uitbrengen. Heel spannend, want je hebt geen idee of jij het gaat worden. Let op: laat je niet gek maken en hierdoor boven jou budget zitten. Bedenk eerst of het bod dat je uitgaat brengen het ook echt waard is.
 • De killer offerdit is wanneer je een bod doet dat goed boven de vraagprijs zit waardoor de verkopende partij bijna geen nee meer kan zeggen. Dit moet je alleen doen als je 100% zeker bent van het huis, je er genoeg geld voor hebt en mogelijke financiële risico’s kan riskeren.

Onderhandelen

Wanneer je een bod op een huis doet wordt er meestal onderhandelt over de prijs. Het is dan ook fijn om te weten wat je hierbij wel en vooral niet moet doen.

 • Do: laat de liefde voor het huis zien. Wees enthousiast, straal blijdschap uit. Je wilt dit huis zo ontzettend graag, dus laat dit ook blijken. Ga het dus vooral niet (teveel) over de nieuwe keuken, vloer en tuin hebben, dat werkt averechts bij de verkoper. Zeg daarbij tegen de verkopende makelaar dat je meer woningen aan het bezichtigen bent. Zo wordt het voor de tegenpartij niet te makkelijk om de prijs hoger te maken.
 • Don’t: een hoog bod hoeft niet te betekenen dat je zeker bent van het huis. Er bestaat ook zoiets als een gunfactor. Daarnaast moet je nooit een rondbedrag bieden, €178.000 werkt bijvoorbeeld beter in een onderhandeling.
Foto: rawpixels.com

5. Verzekeren

Ho, nog even rustig aan met de verhuisdozen van zolder halen. Er zijn nog een aantal zaken die je even goed moet doornemen, voordat je gaat intrekken. Denk aan de maandelijkse lasten die om de hoek komen kijken. Kijk ook naar welke verzekeringen je moet afsluiten. Enkele zijn namelijk verplicht.

 • Opstalverzekering: Bij deze verzekering wordt eventuele schade aan het woonhuis en alles wat daaraan vastzit (opstal) vergoed. De hypotheekverstrekker wilt dat het onderpand waarvoor je de hypotheek aflost in goede staat blijft.
 • Overlijdensrisicoverzekering: Deze verzekering is verplicht wanneer je samen met je partner een huis koopt en deze alleen samen kunnen betalen. Hierbij verzeker je een groot bedrag van de hypotheek waarmee bij het overlijden van een partner een deel van de hypotheek kan worden afgelost. Op deze manier kan de persoon in het huis blijven wonen.
 • Inboedelverzekering: Niet verplicht, wel heel erg handig! Met deze verzekering ontvang je geld van de verzekeraar om alle spullen te vervangen die bijvoorbeeld bij een diefstal of brand verloren zijn gegaan.
 • Rechtsbijstandverzekering: Deze is vooral goed om te hebben wanneer je gaat verbouwen. Stel er ontstaat een conflict met de aannemer, dan helpt de verzekeraar je met wat jouw rechten en plichten zijn.
 • Woonlastenverzekering: Als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt kun je dankzij deze verzekering nog steeds je hypotheek blijven betalen.

6. Laat het verhuizen beginnen!

Trommel al je vrienden en familie op. Het is tijd om je nieuwe stekkie in te trekken. Natuurlijk wil je daar nieuwe meubeltjes voor, ander kleurtje op de muur en hier en daar een gezellig plantje. Daarnaast moet je nog internet abonnementen vergelijken, zodat jij verzekerd bent van het beste pakket. Kortom: er komen nóg meer kosten bij, houdt hier dus ook rekening mee. Oh ja, als je echt helemaal gesetteld bent: vergeet je housewarming niet. Heel belangrijk!

Foto: Rawpixel.com
Total
0
Share