Goede eigenschappen die handig zijn voor iedere baan

CREDITS: John Schnobrich

Niemand is perfect. Daarom ontkomen we er niet aan om hier en daar een paar minder goede eigenschappen te hebben. Ook in het werkveld ontkomen we er niet aan. Bij het vinden van een nieuwe baan wil je je het liefst zo goed mogelijk profileren en verbloemen we onze slechte eigenschappen door er toch iets positiefs van te maken. Maar niet alles is zo negatief als je misschien denkt.

Om het vandaag een beetje positief te houden, focussen we daarom liever op de goede eigenschappen. Gelukkig zijn deze eigenschappen allemaal aan te leren, mocht je er nog niet zo goed in zijn. Daarom speciaal voor jou: goede eigenschappen die handig zijn voor iedere baan.

Deze goede eigenschappen zijn handig voor iedere baan

Ook op zoek naar een succesvolle carrière? Deze goede, én aanleerbare eigenschappen gaan je daarbij helpen!

goede eigenschappen
Foto: Clem Onojeghuo

1.  Communicatie skills

Communication is key” zeggen ze wel eens en daar is niets aan gelogen. Dit is daarom dan ook een van de eerste aspecten van een sollicitant waar een werkgevers naar zoekt. Omdat de kans groot is dat je in een bedrijf niet in je eentje werkt, is het belangrijk dat je communicatief sterk bent. Dit betekent niet alleen verbaal, maar ook je schrijfvaardigheden voor het schrijven van bijvoorbeeld een brief of e-mail zijn nodig. Een brief vol spelling- en grammaticafouten naar een belangrijke klant wil je natuurlijk niet op je geweten hebben.

Communicatie houdt ook in dat je goed kunt luisteren. Voor een werkgever is dit belangrijk omdat dat betekent dat je later de geven intructies ook goed uitvoert. Cursusje communictaie dan maar?

2. Kritisch zijn

Vaak zien mensen die kritisch zijn deze eigenschap als iets negatiefs. Ze worden er te perfectionistisch van en zijn vaak niet content met hun eigen werk. Echter is niet iedere werkgever het hiermee eens. Wanneer iemand kritisch is, kan deze persoon juist goed problemen oplossen en een weloverwogen beslissing maken. Helemaal nog zo slecht dus.

goede eigenschappen
Foto: Green Chameleon

3. Teamwork

Samen sta je sterker is binnen een bedrijf de norm. Daarom zul je in een team ook uit de voeten moeten kunnen. Een goede teamplayer durft zichzelf te laten horen en komt voor zijn mening uit. Daarnaast is het ook belangrijk om naar andere teamgenoten te luisteren en samen tot een oplossing te kunnen komen.

4. Leiderschap

Leiderschap kan omschreven worden als een eigenschap die andere mensen inspireert in het behalen van hun persoonlijke doelen. Welke functie je binnen een bedrijf ook hebt, de kans is groot dat je ergens ooit een weloverwogen keuze moet maken voor een groep andere mensen. Een goede kwaliteit om te hebben dus. Nog niet zo thuis in de leidersrol? Probeer te werken aan je gevoel van eigen waarde en zelfverzekerdheid.

goede eigenschappen
Foto: John Schnobrich

5. Interpersoonlijke skills

Iedereen is anders. Daarom kan het zeker voorkomen dat je ooit moet samenwerken met een collega of persoon van buitenaf die een andere achtergrond, etniciteit, religie of politiek standpunt heeft. Om ervoor te zorgen dat hier geen conflicten ontstaan, is het goed om te werken aan je interpersoonlijke skills. Dit wil zeggen, de vaardigheid hoe je met een ander omgaat en communiceert. Niet bij iedereen kun je namelijk op dezelfde manier met elkaar omgaan en communiceren.

6. Innovatief en creatief

Research laat zien dat mensen die innovatief en creatief zijn, eerder aangenomen worden door een werkgever. Eigenlijk ook logisch, want wie wil nou niet iemand aan het team toevoegen die goed is in het vinden creatieve oplossingen. Lijkt ons vrij duidelijk, laat je creativiteit daarom maar in de vrije loop!

goede eigenschappen
Foto: Nikita Kachanovsky

7. Stand your ground  

Dit houdt in dat een persoon bij zijn eigen principes kan en durft te blijven. Ongeacht de omstandigheden en druk die anderen misschien op je uitoefenen, het is altijd goed om bij je eigen normen en waarden te blijven. Mensen die deze eigenschap bezitten, zullen de etniciteit op de werkbloer beter begrijpen en volgen.

8. Presentatie skills

Bij veel banen kan het voorkomen dat je eens in de zoveel tijd een presentatie moet geven aan bijvoorbeeld collega’s of mensen van buitenaf. Daarom is het belangrijk dat je jezelf en het bedrijf hierin goed kunt representeren. Het zou natuurlijk knap lullig zijn als je bij een presentatie met je mond vol tanden staat en niet meer weet wat je moet zeggen.

Daarnaast presenteer je tijdens een sollicitatiegesprek jezelf aan de werkgever. Het is dus ook hier goed om de basic presentatie skills onder de knie te hebben om een grotere kans te hebben op het krijgen van die droombaan. Aan het werk dus!

goede eigenschappen
Foto: Teemu Paananen
Total
0
Share