Hoe deal je met een baan die je niet leuk vindt

CREDITS: Caio Triana

Na onze studie moeten we er allemaal aan geloven: we moeten aan de baan. Het proces van solliciteren kan een zenuwslopende zijn, vooral wanneer er een tijdsdruk achter zit. Vaak zijn we geneigd om een baan van te voren nét iets te rooskleurig in te zien. Tijdens een sollicitatiegesprek is het behoorlijk lastig om een goed beeld van een bedrijf te krijgen, waardoor het werk achteraf behoorlijk tegen kan vallen. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de Nederlanders ontevreden is over zijn/haar baan, een behoorlijk schokkend aantal. Zit jij in hetzelfde schuitje en behoor jij tot deze groep? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet over hoe je het beste kunt dealen met een baan die je niet leuk vindt.

Ontevreden met je baan, zo ga je daar mee om

Tip 1: Relativeren

Wanneer al lange tijd met tegenzin naar je werk gaat, is het eerst belangrijk om eerst objectief naar de situatie te kijken. Wat is de reden dat je jezelf zo voelt? Is het iets tijdelijks en bijvoorbeeld stressgerelateerd, of is het werk gewoon écht niets voor jou? Gevoelens kunnen namelijk nog al snel veranderen: ze kunnen de ene dag compleet verschillen van de andere. Je moet dan ook proberen om door de muur van gevoelens heen te breken en even rationeel naar de situatie te kijken. Probeer the bigger picture te zien. Maak bijvoorbeeld een lijst met dingen die je rot vindt aan je baan, maar ook dingen die je wél kunt waarderen.

Foto: Dylan Gillis

Tip 2: Denk na over je ideale situatie

Als je vast hebt gesteld dat bepaalde zaken niet gaan zoals je wil, kun je erover nadenken hoe je wél zou willen dat ze gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je totaal geen interesse hebt in het vakgebied waar je jezelf in bevindt? Ga dan eens nadenken over wat je wél interessant zou vinden, of hoe je je huidige baan leuker zou kunnen maken. Je kunt dan concretere stappen gaan bedenken om tot de gewenste situatie te komen. Dit kan ook werken wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je niet overweg kunt met je collega’s. In de ideale situatie zou dit wel zo zijn, dus maak van deze ideale situatie dan een doel. Ga eens een keer mee naar de vrijdagmiddagborrel of vraag de gozer aan het bureau naast je eens naar zijn weekend. Dit zijn allemaal manieren om de huidige situatie los te laten en toe te werken naar de ideale situatie.

Tip 3: Change

Bij de meeste banen is het zo dat je zelf een hele grote invloed hebt op de omstandigheden. Vind je je werk bijvoorbeeld te monotoon? Zorg dan dat je meer werkzaamheden krijgt. Heb je het te druk? Kijk eens of je de stress kunt beperken. Daarnaast is je eigen stemming een van de grootste valkuilen. Als je al helemaal gaar binnenkomt, met een humeur op standje -30, is het niet heel gek dat je een vreselijke dag krijgt. Je zit jezelf dan vooral in de weg. Verandering ligt dus ook vooral bij jezelf: kijk naar de dingen die je niet chill vindt en ga eens nadenken over hoe je daar verandering in kunt brengen.

Foto: Pixabay

Tip 4: Communicatie is key

Je moet niet denken of verwachten dat mensen zien wat er in je hoofd omgaat. Je kunt wel op je werk gaan zitten met een chagrijnige kop, maar dat gaat je niet helpen. Wanneer je merkt dat je de situatie zelf niet kunt oplossen, is het belangrijk om te durven communiceren over wat je dwars zit. Spreek je collega’s, baas of leidinggevende aan en ga erover in gesprek. Wanneer je zo’n gesprek aangaat, is het vooral belangrijk om dit vanuit jezelf te doen. Dus niet met de insteek: “Het werk is saai, jij bent een arrogante lul, dit bedrijf zuigt, ik word hier als een nummertje behandeld”, maar juist met: Ik merk dat ik niet lekker in mijn vel zit bij deze baan,” of Ik heb bepaalde dingen waar ik ontevreden over ben, en zou het fijn vinden om hier samen naar te kijken.” 

Wanneer je tijdig aangeeft met bepaalde zaken te zitten, geef je anderen de ruimte om hier over mee te denken. Je zult merken dat deze stap véél bevorderender is voor je leerproces dan wanneer je daar maar gaat zitten binnenvetten. Hoe beter je communiceert over dingen waar je mee zit, hoe groter de kans is dat er een oplossing voor kan komen. Zelfs als je het idee hebt dat er toch niet geluisterd wordt, is het een goed laatste redmiddel: kijk of de andere partij initiatief toont om verandering in je situatie te brengen. Is dit niet zo, dan kun je doorgaan naar stap 5.

Tip 5: Durf stappen te ondernemen

Heb je gecommuniceerd met je omgeving, weet je zeker dat je situatie niet tijdelijk is en heb je niet het gevoel dat er verbetering in gaat komen? Blijf dan niet te lang hangen in een negatieve omgeving. Het kan natuurlijk een enorme stap zijn om ontslag te nemen, maar je moet natuurlijk altijd jezelf voorop stellen. Het kan dus ook zeker geen kwaad om in een eerder stadium eens om je heen te gaan kijken en na te denken over je opties. Te veel mensen durven uiteindelijk niet de stap van ontslag te nemen, maar het kan een verademing zijn om een rotbaan achter je te laten.

Onthoudt wel: werk is werk. Het is algemeen bekend dat de meeste mensen niet vol overgave genieten van hun baan. Zelfs als je het geluk hebt dat je van je hobby je baan hebt kunnen maken, zul je merken dat je ook je hobby uiteindelijk als werk gaat zien. Verwacht dus niet dat je elke dag fluitend het kantoor binnenloopt, maar begrijp wel dat er een verschil is tussen jarenlang een hekel hebben aan je werk, of een baan hebben waar je enigszins plezier en voldoening uit kunt halen. Als je écht tot de conclusie komt dat het je gewoon niet ligt wat je doet, wordt het tijd om op zoek te gaan naar iets anders.

Foto: Tim Gouw
Total
1
Share